Beogradske opštinske novine

Број 15

- 73 —

Год. XIX

Члан 104. Сви садашњи закони важиће и даље док се не измене законодавним путем који је овим Уставом прописан. Али она наређења законска, која би се с изреченим наређењима овога Устава косила, престају важити чим овај устав ступи у живот. Сви досадашњи чланови Државног Савета стављају се на расположење, чим овај Уставступиу живот. Члан 105. Где год овај Устав предвиђа да се што законом уреди, закони се о томе морају донети у првој четворогодишњој пери оди Народнога Представништва. По том ће се и све остало законодавство довести у сагласност са начелима утврђеним у овом Уставу. Члан 106. Краљем наименовани чланови Сената израдиће одмах за прве изборе по овом Уставу привремени изборни закон као и привремени пословни ред за први сазив оба дома. За прве изборе Народне Скупштине и Сената дан избора ће утврдити привремени изборни закон. Мандат, добивен на тим изборима вреди за посланике Народне Скупштине до 21. маја 1905., а за сенаторе до 8. септемтра 1907. Члан 107. Овај Устав ступа у живот кад га Краљ потпише, а обавезну силу добива кад се обнародује. Дано у Нашем Краљевском Двору на дан 6. априла, 1901. године, у Београду. АЛЕКСАНДАР с. р.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ РЕДОВНИ САСТАНАК 27. марта 1901 год. Председавао предеедник општине г. Ант. Пантовић. Ирисуетвовали чланови суда: г. г. Стеван ИвковиК и Владимир Лацковик. Од одборника били: г. г Благоје Милошевић, Васа Николић, Ив. Ивковић, Јован Петровић, М. Клидис, Атанасије Петровић, Младен Николић, П. П. Ђорћевић, Милутин Степановић, К. Н. Лаваревић, Н. Спаеић, Мих. Михаиловић, Д. М Тзорђевић и Миленко СтеФановић, Деловођ, Мих. М. Марјановић. I Прочитан је записник одлука седнице држане 23. Марта тек. год. и нримљен без измена. II Одборник г. Милутин Степановић пита нредседништво: шта је учинила одборска комисија, кој°ј је стављено у дужност, да расмотри понуде за управника онштинског водовода. Ако није ништа до сада учинила моли, да се са радом по тој ствари пожури, јер је питање о поотавл.ању управника општинског водовода прешно. Председник је одговорио: да је комисија имала раније иеколико састанака, али да још није новерени јој посао извршила с тога, што састанцима исте нису могли увек нрисуствовати сви чланови исте; јер је члан комисије г. Милутин Божић у последње време био дуже на путу; да је суду поднео понуду још и Светозар Недељковић, управник жељезничке радионице у Нишу. Пошто се је г. Божић вратио с пута позваће комисију колико до идућег празника, да поверени јој посао изврши и ноднеће њен извештај одбору у првој идућој његовој седници.

По саслушању тога одборник г. Степановић и одбор задовољили су овим одговором нредседника. Ш Председник износи одбору на мишљење молбе Петра Ђ. Гашића овд. трг. и Анке М. Вукашиновић, Живка Богојевића, зидара, Марка Стојановића, адвоката, пуномоћника Браће Крсмановић, и Саве Спасојевића сарача, којима траже уверења о породичном односу. По прочитању тих молби Ст.Бр. 646, 657, 662, и 677, — одбор је изјивио мишљење: Да се молиоцима могу дати тражена уверења о породичном односу. IV По прочитању акта протопрезвитора града Београда АБр. 2720, —- одбор је реншо : Да тутори Саборне цркве за године 1901 и 1902 буду и то: главни г. Коста Глишић, трговац, а помоћници г. г. Станимир Мирковић, Спира Милошевић, Јован Јовановић и Милан Иирковић, овд. трговци на место раније изабратих. V На предлог управе општинске трошарине АБр. 2581, — одбор је решио : Да се трговцима и осталим, који раде са пасуљом и минералном водом дозволи слободно држање пасуља и минералне воде на јемство кауције у готовом новцу или државним хартијама од вредности с тим, да се са управом трошарине имају обрачунавати концем свакога месеца, а најдаље до десетог наступајућег месеца. VI По прочитању молбе Мих. Јовичића и сина и осталих потписника исте овд. винарских трговаца АБр. 1881, којом моле, да се ослободе плаћања.таксе за воду коју троше на винарској пијаци ради прања својих буради; као и по прочитању извешћа и мишљења уираве општин ске трошарине но истом предмету АБр. 2412, — одбор је решио: Да се молиоци од овога тражења као по све неумесног одбију, јер им општина ни ло ком основу није дужна дати бесплатно воду за прање њихових буради на винарској пијаци. VII По нрочитању извешћа грађевинског одељења АБр. 2757 по молби Н. Д. Кики, да му општина изда под закуп један део нлаца регулационог Фонда, који постоји у дубровачкој улици, — одбор је решио : Да остаје при своме регаењу од 11 новембра 1900 г. АБр. 10310 донесеном по овоме предмету којим је овлашћен општински суд да по овој молби Н. Д. Кики донесе решење како за умесно нађе. VIII По прочитању извештаја надзорне комисије за елактрично освет.љење и трамвај о стању инсталација Безимсног Друштва за осветљење при поновном прегледу истих 23 и 24 Фебруара ове годиие од стране Надзорне Комисије, ради уверења: да ли је друштво за осветљоње извршило поправке својих инсталација, за које му је поправке Надзорна Комисија оставила рок од 15 дана, потнто је тај рок протекао 22. ®ебруара ове гадине, и нисма Надзорне Комисије АБр. 2142, којим је иста овај извештај спровела суду;

као и по прочитању акта Безименог Друштва за всветљење АБр. 2410 и АБр. 2580 упућених општинском суду поводом наредбе, коју је друштву издала Надзорна Комисија и наредбе коју је друштву суд општински издао према наређењу г. Министра грађевина; — одбор је, пошто је саслушао и извешће члана Надзорне Комисије г. Др. Стевана Марковића, проФ. Вел. Школе, о досадањем рада комисије и поступању Безименог друштва за осветљење нрема наредбама комисије, а после говора г. председника, и одборника г. г. Николе Снасића, Пере П. Ђорђевића, Манојла Клидиса, Милутина Степановића, Мите Ђорђевића и члана суда г. Владимира Лацковића, — решио : Да се умоле г. г. Јован Авакумовић, министар председник у пензији, Др. Никола Крстић, члан Државног Савету у пензији, Марко Стојановић, адвокат, Милутин Марковић, бив. касациони судија и Никола II. Николић, адвокат, да би изволели као стручна комисија дати општинском суду мишљење о томе: има ли општина, — с обзиром на неуредности у инсталацији друштвеној, неправилности у експоатацији електричног осветљења од стране Безименог друштва за осветљење, утврђене: стручном комисијом, коју је образовао г. Министар грађевина решењем својом од 6 Новембра 1900 год. Бр. 762 на молбу општинског суда од 25. октобра 1900 г. АБр. 9893; општинским судом и најзад Надзорном Комисијом за електрич но осветљење; обзиром на уговор, који општина са овим друштвом има и обзиром на постојеће земаљске законе, — довбљно основа да путем избраног суда тражи рас кинуће уговора, који се друштвом о експлоатапији електричног осветљења има; а ако општина нема за то довољно основа, онда какве би мере опгатина с обзиром на наведено имала употребити према овоме другатву, те да га пригна, да све констатоване неисправности у његовој инсталацији у исправно стање доведе а експлоатацију електричног осветљења врши према уговорним одредбама. Председништво ће овој комисији ставити на расположење за овај посао сва акта и податке, који се односе на утвр ђене неправилности у експлоатацији електричног осветљења од стране Безименог друштва за осветљење. Кад опгат. суд добије ово мигаљење изнеће га одбору на даље решење. IX За остале предмете стављене на дневни ред за данашњу седницу и то : акт кварта палилулског АБр. 2827, којим тражи уверење о владању и имовном стању за Ђорђа Бинића овд. надничара; молба Јакова А. Меламеда, шпедитера Ст.Бр. 671, којом тражи уверење о породичном односу; молба Милана Гистовића пожарника, за осуство и предлог управе ошптинске трошарине, да се о ускршњим празницима и даље до доношења нове тари®е наплаћује трошарина на: јагњад, јарад и прасад онолика, колику је комисија за преустројство трошарине предвидела у пројекту нове тариФе, —- одбор је реигао : Да се ставе на дневни ред за идућу седницу.