Beogradske opštinske novine

ВАНРЕДНИ БРОЈ

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

.-V-

.\\Х\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\Х\\<

Год. XIX.

ЧЕТВРТАК 28. АПРШ 1901.

Број 16.

ИЗЛАЗЕ НВДЕЉНО ЈЕДАН-П7Т ЈЛ, 13 Н А : За Србију на годину 6 на пола године 3 За стране земље на годину 9

динара

ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СДАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВВ КОРБСПОДВНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА РЗ г КОНИСИ НВ ВРАЋАЈУ СВ НЕПЛАИЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАН СЕ

К 0 Н К У Р с Општини београдској потребно је за садаједно стручно лице за швФа II грађевинског одељка за каналмзацију, који се установљава поред досадањег грађевинског одељења општине београдске. Плата ће му се одредити пршшком избора. Конкуренти имају уз пријаве поднети докумепта о својој стручној спремн и назначити услове, где долази и плата, под којима би се примили ове општинске службе. Дужност је II грађевииског одељка, да у прво време у најкраћем року спреми и среди све податке, који су потребни за пројектовање планова за канализацију потребних, а у исто време да одржава везу са оним страним стручњацима којима општина повери израду оних планова, који се у прво време према ранијем наређењу г. министраграђевина траже, предеФинитивног решења о избору самога система канализације. Сем тога овај одељак имаће доцније, при самој изради канализације, да ревидира и подноси на надлежно одобрење детаљне планове за извршење целокупне мреже канализацује, као и да вршиврховни надзор над радом предузимача грађења, коме се извршење канализације у израду уступило буде, а сем тога имаће да припрема све податке, који ће бити неопходно потребни и за израду самога кеја. Доцније када се приступи извршењу саме канализације исти одељак снабдеће се потребним бројем стручних инжињера, који ће вршити многостручне послове непосредног надзора над извршењем канализације, као и њене експлоатације. Дужности II грађевинског одељења за канализацију у главноме ове су, а износе се овде ради знања и управљања оних који би компетовади за шеФа истог одељења. Позивају се сви они стручњаци који желе на ово место компетовати да се са својим пријавама обрате општ. суду до 15. маја тек. год. закључно. Од суда општине београдске 20. априла 1901 Београд., АБр. 3071.

ПРОЈЕКАТ УРЕДБЕ 0 ТРОШАРИНИ ГРАДА БЕОГРАДА

1-ви ДЕО УРЕ1ЕЊЕ ТРОШАРИНСКЕ УПРАВЕ

А. Опште одредбе. Чл. 1. Општина града Београда за наплаћивање трошарине у својој општини на предмете именоване у тариФи, као и за вођење трошаринске администрације према Правилнику, који је саставни део ове Уредбе, имаће своју Управу као засебно одељење Општинског суда, која ће се звати „Трошаринска управа за град Београд. 1 ' Чл. 2. Трошаринска Управа за вршење трошаринских послова имаће своју канцеларију, а поред тога и ове трошаринске установе: а. Трошаринске б. Трогиаринске в. Трошаринске

сшанице / тиргове; магацине (антрпоте). Број ових установа и места где ће поетојати, одређује се према потреби и онако како је то другим делом ове уредбе (Правилником) пропнсано. Чл. 3. Трошаринска Управа врши своје трошаринске послове и управља својим установама по одредбама ове уредбе, али под надзором и по налозима Општинскога Суда. Она води непосредно преписку са грађанским и војним властима, У пословима личним, новчаним и материјалним стоји у преписци са Општинским Судом, који прописује како унутарњу администрацију трошаринску, тако и њене одношаје према другим властима. Чл. 4. Трошаринска Управа у границама ове уредбе, одобренога буџета, и издатих решења Општинског Суда и Одбора чини сама своје набавке и врши своје издатке, које документује по прописним књигама. Приходе и расходе, као и учињене издатке по књигама и документима, прегледа за сваки месец месни рачуноисиишач Главне коншроле на исти начин како је тај преглед, према закону о уређењу Главне контроле, прописан и за остале општинске рачуне.

Б. Трошаринско особљв. Чл. 5. На челу Трошаринске Управе стоји Уиравник у рангу вишег општинског службеника (шеФ одељења), који у одборским седницама за предмете трошаринске природе заузима положај реФерента. Чл. 6. Управник трошарине може биги само онај, који испуњава ове погодбе: а. да је рођен или прирођен Србин; б. да је потпуно здрав и да није млађи од 35. година; в. Да је школски образован, т. ј. да је изучио иравни или који други факулшеш, или администрашпвну или трговачку школу (академију), билокод нас или на страни, и да за то има уредне документе; г. да је био државни службеник, и да је као такав провео у државној активној служби најмање (10) десет година; д. да је као државни службеник вршио административне послове ма које гране државне управе, на угледном положају, и да је као такав имао одличне теоријске и практичне квалиФикације, а уз то да је признат као енергичан службеник. У оскудици кандидата с погодбама под г.ид. могу конкурисати и они, који су најмањедесета година билислужбениди на угледном положају код каквих домаћих новчаних завода, индустријских и акционарских предузећа, или су овимасамосталноуправљали, а уз то да имају и погодбе тачке а., б. и в. овог члана. Чл. 7. На основу погодаба изложених у предњем члану од свију пријављених конкурената Опгатински Одбор бира Управника и одређује му годишњу плату. Чл. 8. Са изабраним Управником може се закључиги и нарочити уговор о року службе, који рок не сме бити дужи од три године, а који се по истеку може за толико исто време и обновити. Чл. 9. Ако се за Управника трошарине постави државни чиновник из активне службе, он задржава сва права чиновничка, и године службе проведене у томе положају рачунају му се као и године проведене у државној служби, у ком ће се случају за њега изискати од надлежног министра одобрење .