Beogradske opštinske novine

Број 18

- 93 —

Год. XIX

осталих акта тога предмета АВр. 3243, — одбор је решио: Да се одговори како београдској царинарниди таво и господину министру народне привреде, да се по овом њиховом захтеву не могу постављати тражене електричне лампе с тога што место за које се тражи ово осветљење, не спада у она места, која је општина дужна осветљавати према чему општина нема за то ни буџетске ни законске могућности. XIX По прочитању молбе Др. Марка Лека, проФ. Велике Школе, АВр. 103521900 г. којом тражи, да му општина плати за износ сметлишта, и таксе за воду, што му према закљученом уговору закупа његове зграде, у којој су канцеларије грађевинског одељења, има нлаћати, а за месеце мај, јуни, јули, август, септембар и октобар 1900 год. као и по прочитању осталих акта истога предмета АВр. 2023, — одбор је решио: Да се Др. Марку Леку, проФ. Вел. Школе, исплати из општинске касе, из партије на непредвиђене потребе и расходе, седамнаест динара и педесет пара динарски на име таксе за износ сметлишта из његове зграде у којој су канцеларије општинског грађевинског одељења, а за време од првог маја па до 25. иовембра 1900 г. као дана од кога су општински чистачи исто сметлиште почели износити. Да се зграда г. Лекова, у којој еу канцеларије оаштинског грађевинског одељења, на просторије, које општина за ову потребу држи под закуп, ослободи плаћања таксе за воду за време од првог маја 1900 године па до првог маја 1902 године, као дана када рок закупа исте зграде истиче, пошто према уговору овога закупа терет плаћања таксе за износ сметлишта и утрошену воду пада на општину. XX По прочитању акта женског друштва АВр. 2475, којим моли општину, да му место ранијег земљишта, које је тражило, да му се устуни за подизање дома за убоге старице, уступи друго земљиште на угледном месту за подизање зграде за своју школу, а да у зграду, у којој му је сада школа, смести убоге старице, — одбор је решио: Да се ова молба женског друштва одбаци пошто општина нема земљиште на угледном месту, за уступање друшту за наведену цељ, нити би пак умесно било смештати убоге старице, у зграду, у којој је сада друштвена школа. Ако друштво изјави, да остаје при ранијој молби онда да раније изабрата комисија за одређене земљишта, које би се друштву имало уступити за подизање дома за убогс старице, одреди за ту цељ једно од општинских земљишта на дунавском крају и означи погодбе под којима би се исто земљиште друштву за наведену цељ имало уступити и о томе поднесе извешће које да се изнесе одбору на коначно решење. Пошто су из ове комисије иступањем из одбора иступили чланови исте г. г. Др. Јован Ђурић и Михаило Јовановић то се на њихова места бирају одборници г. г. Ђока Димитријевић и Миленко СтеФановић. XXI За осгале предмете стављене на дневни ред за данашњу седницу и то: акта одељака Управе града Веограда АБр. 3683 и 3766, којима се траже

уверења о владању и имовном стању извесних лица; молбе Катарине Рајковић Ст. Бр. 847, Драгутина Ж. Петровића, касац. еудије у пенсији Ст. Бр. 851 и Катарине уд. М. Јовановић, Ст. Бр. 853 којима тражи уверења о породничном односу; извештаји економног одељења АВр. 3639, 3685, 3705, 3777 о држаним лицитацијама за издавање нод закуп извесних општ. права и добара; извештај повереништва за преглед оншт. књига и рачуна по предмету издати позајмица онштинским чиновницима из отштинске касе у ранијим годинама; молба, управе реалне гимназије из Вуковара за новчану помоћ приликом будућег излета њених ђака у Београд; молба Софронија Јовановића, инсталатера за процену и иснлату извесног земљишта; предлог управе општинске трошарине за узимање под закуи магацина за смештиште вина; молба Петка Шљивића бив. позорника трошаринског, да се прими понова у општ. службу или да му се одреди месечна помоћ, молба одбора београдских девојака за нодизање споменика пок. Војиславу Илићу, да му се допусти, да нриреди концерат на Калимегдану за наведену цељ; молба Јоце Јанковића, концесионара за хватање паса, да му сепродужи концесија, и молба Николе СтеФановића, свештеника, да му онштина нрода извесно своје земљингге на Косанчићевом венцу,—■ одбор је решио: Да ставе на дневни ред за идућу седиицу.

Гра^анству београдском Управа града Београда претписом својим од 14. јануара тек. године ЛМ 105, доставила је општинском суду следеће: Законом о уређењу санитетске струке и о чувању народног здравља, чл. 22. тач. 7. од 30. марта 1881 године, дато је право оним породицама, које имају озидане Фамилијарне гробнице на старом гробљу, да могу своје чланове сарањивати у њима још 20 година. Марта 30-ог ове године престаје ова дозвола, и од тога ц&на не сме се нико више сахранити у старом гробљу Св. Марка. Монументални споменици, капелице и подобни скупоцени украсн, који су на старом гробљу подигнути, остају и у будуће. Они се не смеју кварити ни по чијој наредби (чл. 22. тач. 1.). 0 овоме се извештава грађанство ради знања и даљег управљања. Од суда општине београдске 30. априла 1901 АБр. 3120, у Београду.

0 Б Ј А В А Министарству Народ. Привреде, поттребни су подаци о гајењу свило-буба у овд. вароши. Како су суду општинском непозната имена таквих одгајивача, — то се овим позивају сви одгајивачи свило-буба, да се пријаве општинској статистици најдаље до 20 овог месеца и даду потребан одговор на сва питања стављена у бланкету. Од суда општине београдске 11 Маја 1901. год. А.Бр. 4217, у Београду.

0 Г Л А С Према одобрењу господ. мин. грађев. бр. 3233 од 28. априла 1901 држаће се у грађев. одељењу општ. беогр. (Чарапићева ул. бр. 15) 14. маја тек. год. од 9—12 сати

пре подне усмена лицитација за оправку старв и направу ново калдрме у једном делу улице Кнез Лазара. Предрачунска је цена овога посла 1758,0 7 динара, а кауција у 180 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији. Позивају се предузимачи да дођу на ову лицитацију. Из грађев. одељења општ. беогр., 2. маја 1901. ГБр. 999.

0 Г Л А С Према одобрењу г. министра грађевина од 1. маја т. год. Бр. 3.350 држаће управа града јавну усмену лицитацију у своме грађевинском оделењу на дан 18. маја т. г. у 10 часова пре подне за оправку здања Главне Контроле у Београду. Предрачунска је цена овога посла 4596 динара и 62 п. д. а кауција у 700 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији непокретног имања према закону. Позивају се предузимачи да горњег дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског оделења управе града Београда, 3. маја т. год. ГБр. 760. у Београду.

0 Г Л А С За оправку пута који иде долином Мокролушког потока и везује крагујевачки и топчидерски друм држаће грађев. одељење општине (Чарапићева улица бр. 15) јавну усмену лицитацију на дан 28. маја тек. год од 9—12 часова пре подне. Предрачунска је цена 12028*38 дин. а кауција у 1202 дин. полаже се у готовом новцу, хартијама од вредности или интабулацији. Позивају се предузимачи да тога дана дођу на лицитацију. Из канцеларије грађев. одељења општ. београдске 14. априла 1901 г. ГБр. 821.

О Г Л А С 9. Јуна тек. год. пре подне од 9—12 сати држаће се усмена лицитација за израду нове калдрме од полукоцака и плочасти тротоар у улицама Краљице Драгв и Добрињској Предрачунска је цена овога посла 16584-70 динара а кауција од 1660 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или интабулапији. Позивају се предузимачи да дођу на ову лицитацију. Из канцеларије грађев. одељења општинебеоградске 27. априла 1901 г. ГБр. 942.

0 Б Ј А В А Суд општине београдске, отпочеће у скоро прекопавање оних гробова у парцели 18. у новом гробљу, за које није такса за одржање обновљена. 0 овоме се извештавају сви они којих се тиче, како би исту таксу обновили, ако желе гробове и даље задржати. Од судаопштине београдске 12.априла 1901 год. НГБр. 289, Београд.