Beogradske opštinske novine

Број 25

- 134 —

Год. XIX

молбе Димитрија Наумовића, овд. казанџије АВр. 5684, којом, са разлога у истој изнесених, моли општински суд, да се нитање о просецању поменуте нове удице, што скорије реши, јер му се нерешењем тога питања наноси штета, одбор је решпо: Да се не просеца нова улица између улица Краљ Миланове и Скопљанске пошто општина апсолутно нема могућности за извршење тога просецања нове улице, које је везано са огромним пздацима, нити за то просецање те нове улице постоји неодложна потреба. (Свршиће се)

0 Г Л А С Према одобрењу Г. Министра грађевнна од 22. јуна т. г. Бр. 5155 држаће Управа града Београда јавну усмену лицитацију у своме грађевинском оделењу на дан 30. јуна т. г. у 11 часова пре подне за оправку стана јегвровог у огради Кошутњака у Топчидеру. Предрачунска је цена овога посла 835 92 динара; а кауција у 120 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевнпског оделења Управе града Београда, 25. јупа 1901. год. у Београду, ТЈУз 1336.

0 Б Ј А В А Командант VII београдског бригадног округа актом Ј\/а 5100 од 11. тек. месеца изволео је саопштити, а у везп сгзога на ређења ЈУа 3386 од 15. априла тек. год., да је престала даља потреба за повракај резервних поднаредника у кадар до даљег наређења. Према овоме нека се резервни подпаредници до даљег наре!)ења, а према објави овога суда ОВБр. 787 од 18. априла т. г. не обраћају молбама за повраћај у сталан кадар. Из канцеларије суда општине града Београда 20. јуна 1901. год. ОВБр. 1499 у Београду.

Гра$анству београдском Управа града Београда преписом својим од 16. јуна тек. године представила је суду овоме следеће: „Господин министар унутрашњих дела под 13. ов. м. ПБр. 13606, упутио 1е управи следећи акт: „„Господин министар грађевина писмом својим од 6. ов. м. Бр. 9626јављами, да је издао наредбу дирекцији српских државних железница да са својим пнжењерима одмах предузме трасирање железничке пруге, која би се имала спровести од Београда поред села: Жаркова, Железника, Остружнице, Остружничком реком, па даље поред села Велике Моштанице, Мале Моштанице и Барича до Обреновца.

„„Како ће приликом овог трасирања одређени инжињер имати да пролази кроз обрађено или пошумљено земљиште, то се, и поред најбоље пажње може местимице учинити извесна штета приватним имањима. Да не би услед тога поједини грађани правили сметње радовима инжињера, препоручујем управи да са овим упоана општинску власт и нареди јој, да са својим мештанима буду предусретљиви према инжењерима, који су за овај посао одређени; да им дају обавештења, која од њих буду тражили о месним приликама у опште, и да им, при раду не чинп никакве сметње, но шта више, да им буду на услузи у сваком погледу, те да се олакша што успешније извршење овога посла"". „Достављајући предње суду, Управа му препоручује, да у свему поступи по овом наређењу". Суд општине београдске саопштава предњи претпис управе београдском грађанству, позивајући га да по истом у свему поступа. Од суда општине београдске 19. јуна 1901 АБр. 5666 у Београду.

Гра^анству београдском Управа града Београда, претписом својим од 31. маја т. г. ЈЊр. 1606 доставила је и наредила суду овоме следеће: „Господин Министар унутрашњпхдела С№ 5075 од 22. ов. м. доставио је Улрави града Београда следеће: ,,„У одговор на писмо Управе од 1. маја ове године ЛЛј ? 1285, које је овде примљено 19. ов. месеца, извештавам је, да сам данас под С ЈУа 5015 решио: да је рок од 20 година за сарањивање уФамилијарне гробнице у портп цркве евангелиста и апостола Св. Марка и на старом гробљу, предвиђен чл. 22. тач. 7. ал. 3. закона о чувању народног здравља, протекао н нико се у њих не може више сарањивати. „„Препоручује се Управи, да о овоме пзвести суд општине београдске п нареди му, да ово решење објави, а саопшти га и свештенству и туторнма именоване цркве." " Наредила је суду, да ово решење г. Министра упутрашњих дела саопшти грађанству. Суд општине београдске овим саопштава београдском грађанству ради знања и управљања предње решеше г. Министра унутрашњих дела с тим: 1. Да је сарањивање у Фамилијарне гробнице у иорти и на стар >м гробљу забрањено. 2 Да се гробови и гробнице у иорти не смеју дирати. 3. Да се на старом гробљу у оиште не сме иредузимати пикакво дубоко коиање до 1 маја 1906 године, и 4. Они који желе ца кости својих умрлих иренесу из старог у ново гробље треба то да ураде цо 1 маја 1906 године. Од суда општине београдске 2. Јуна 1901. Београд АБр. 5047.

ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА о уре^еау еснаФа димаичарског Члан 13. Чишћење димњака врпшће се радним данима пре и после подне, и сваки без разлике дужан је допустити чшпћеље димњака. Но ако је коме са извесних разлога не могућно допустити чишћење једнога дана, дужан је то без одлагања допустити другога дана у исто време. Тако исто димничар је дужан следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито за случај пожара. Члан 16. За чишћење димњака плаћају се ове таксе: а) за чишћење димњака цилиндар без разлике на спрат . 040 динара б) за чшпћење димњака простог <>20 динара в) за чишћење димњака простог на два спрата 0 - 40 „ г) за чишћење гвозденог шпархерда 0'40 „ д) за чишћење зиданог шпархерда • 0 40 „ ђ) за чишћење зиданог шпархерда великог у гостионицама I - —- дин. е) за чишћење Фуруна с чунковима од два метра на више О'40 „ ж) за чишћење Фуруна с чункоковима до два метра . . . 0-20 „ з) за испаљивање димњака . . 1'50 „ и) за чишћење типлова на пекарницама од типла . . 0 Р 20 „ Члан 17. Таксе за чишћење димњака плаћају .сопственици зграда, а за масе масени стараоци. Само у одсуству ових плаћају закупници (кирајџије). Нлаћање прописних такса обавезно је. У случају противљењп, таксе ће напдатитп полицијска власт без икаквог одлагања. По наплатн таксе димничар је дужан сваком без разлике издати признаницу, у којој мора бити назначено : колико је и каквих димњака очишћено, на чијој згради, колико је наплаћено и когје даначишћење вршено. На полеђини признанице мораЈу бити одштампапе таксе из члана 16. правила. Признанице морају бити снабдевепе оригиналним потписом мајстора, који у дотичном реону запат упражњава.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ I. Гробарина: Гроб за децу до десет година дин. 6 и дин одржање свега дин. 7• —. Гроб за одрасле д. 10 и 2 за одржање свега д. 12'—. Мала зидана гробница дин. 550 и 10 дин. одржање, свегадин. 560'—. Велика зидана гробница Ш реда дин. 983,52 и 15 дин. одржање, свега дин. 998'52. Велика зидана гробница П реда дпн. 1084'32 и 15 дин. одржање, свега дин. 1099-32. Велика зидана гробница 1 реда дин. 2000 и 15 дин. одржање, свега дин. 2015' —. Ова такса плаћа се за гробове мале и велике за 10 година, а за гробнице за 50 година,. такса одржања плаћа се сваке године. Ко за пет година узастопце ову таксу не плати губи право на гроб, па био прост гроб или гробница Положена такса пропада у корист касе гробља, а гроб или гробница припада општини. Такса одржања плаћа се потпуно, ма се гроб или гробница, у које бпло доба године, узео у службеност.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА Штампарија Д. Димитријевића. Уредник МИЛИЈА ЈОВАНОВПЋ,