Beogradske opštinske novine

Број 26

- 138 —

Год. XIX

не зна ни крсна имена. (Чита пројекат). Сама ова и оваква редакција овог збрканог написа даје не само мени него држим и другим одборницима повод да сматрамо, да'је ово једна кдопка за општину, да је Фирма, која је овај напис дада општини несодидна. Она је требала овај пројекат да среди у три дела, па да у једном говори о основама на којима би израдила планове и ту изложити услове под којима би то учинила и по коју цену, ако се с љом до погодбе за извршење канализације не би дошло, а да ли би и колико за израду пданова напдатида, ако би јој се и извршеше канадизације уступидо. У другом да означи да би по том примила на се и извршење канализације и под којим погодбама итд. Овако је измешала све то, да незна човек с кога краја да отпочне, ма да на дневном реду стоји понуда за израду плановезаканализацију. Мишљења сам да Фирму треба позвати, да овај пројект систематизира па га онда изнети одбору. Одборник г. Пера ЂорђевчИ. Дошао сам мадо доцније те незнам шта је раније по овој ствари говорено, али из говора предговорника видим, да се дебата води јошу начелу. Цео овај напис тако је редигован, да мени изгдеда, да је ономе кога је саставио гдавна ствар извршење канализације, а да му је израда планова споредна ствар. Можда г. председседник има разлога што неће да објави име Фирме, која је дала овај пројекат и ја у расправу тога питања нећу да се упуштам. Али се слажем са г. Степановићем у томе, да овај напис треба са свим друкчије, онако како је г. Степановић предложио, редиговати. А на име одвојити погодбе за израду пданова, погодбе за извршење канализације па чак ставити иуслов да се ономе, ко изради планове и извршење канализације првенствено има уступити ако се до погодбе дође, а ако се не дође до погодбе ондаколико ће општина за израду пданова имати да плати. Ако је пак ово понуда кога предузимача за извршење канализације онда ју је на дневни ред тако и требало метути, јер овако док на дневном реду стоји „нонуда за из раду пдановаза канадизацију," дотле овај напис садржи и погодбе за израду тих пданова и погодбе за извршење канализације, што се све види из овога написа а на име: (чита неколико тачака пројекта). Мишљења је, да треба у смислу предњих примедаба редиговати овај пројекат, који треба да садржи само норме, а не понуду нитл чданове уговора. (Свршиће ое)

0 Г Л А С Према одобрењу Г. Министра грађевина од 16. Јуна т. г. Бр. 4864 држаће Управа града Београда јавну усмену лицитацију у своме грађевинском оделењу на дан 12. Јула у 4 часа по подне за оправку зграде Бвоградског Трговачког Суда. Предрачунска је цена овога посла 3328*45 дин. а кауција у 500 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинс&ог оделења Управе града Београда 3. Јула 1901. год. у Београду. ТЈ\2 1395.

0 Г Л А С Према одобрењу Г. Министра грађевина од 18. Јуна т. г. Бр. 4653 држаће Управа града Београда јавну усмену лицитацију у своме грађевинском оделењу на дан 12. Јула у 11 часова пре подне за оправку здања Ввлике Школе, и куће у ботаничкој башти „Јввремовац." Предрачунска је цена овога посла 17483-10 дин. а кауција у 2600 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског оделења Управе града Београда 3. Јула 1901. год. у Београду. ТЈ]@ 1389.

0 Г Л А С Према одобрењу Г. Министра грађевина од 26. Јуна т. г. Бр. 5158 држаће Управа града Београда јавну усмену лицитацију у своме грађевинском оделењу на дан 12. Јула т. г. у 10 часова пре подне за оправку куЂе Фонда пок. Мидана М. Марића. Предрачунска је цена овога посла 2067*95 дин. а кауција у 300 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског оделења Управе града Београда 3. Јула 1901. год. у Београду. ТЈУ2 1376.

ДИН.

Члан 16. За чишћење димњака пдаћају се ове таксе: а) за чишћење димњака цилиндар без разлике на спрат . 0*40 динара б) за чишћењедимњака простог 0-20 динара в) за чишћење димњака простог на два спрата 0 - 40 „ г) за чишћење гвозденог шпархерда 0*40 „ д) за чишћење зиданог шпархерда * 0'40 „ ђ) за чишћење зиданог шпархерда великог у гостионицама 1е) за чишћење Фуруна с чунковима од два метра на више О - 40 „ ж) за чишћење Фуруна с чункоковима до два метра . . . 0*20 „ з) за испаљивање димњака . . 1*50 „ и) за чишћење типлова на пекарницама од типла . ... 0 20 „ Члан 17. Таксе за чишћење димњака плаћају сопственици зграда, а за масе масени стараоци. Само у одсуству ових плаћају закупници (кирајџије). Плаћање прописних такса обавезно је. У случају противљења, таксе ће наплатити полицијска власт без икаквог одлагања. По наплати таксе димничар је дужан сваком без раздике издати признаницу, у којој мора бити назначено : колико је и каквих димњака очишћено, на чијој згради, колико је наплаћено и когје даначишћење вршено. На полеђини признанице мораЈу бити одштампане таксе из члана 16. правила. Признанице морају бити снабдевене оригиналним потписом мајстора, који у дотичном реону занаг упражњава.

0 Г Л А С Према одобрењу Г. Министра грађе вина од 29. Јуна т. г. Бр. 5264. држаће Управа града Београда јавну усмену лицитацију у своме грађевинском одељењу на дан 16-ог Јула т. г. у 11 часова пре подне за Оправку зграде гимназије Вука Караџића у Београду. Предрачунска је цена овога посла 1860 динара 78 пр. дннарских а кауција 300 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења Управе града Београда 6. Јула 1901 год. у Београду ТЈ\2 1426. ИЗВОД ИЗ ПРАВИЛА о уре^еву еснаФа димњичарског Члан 13. Чишћење димњака вршиће се радним данима пре и после подне, и сваки без разлике дужан је допустити чишћење димњака. Но ако је коме са извесних разлога не могућно допустити чишћење једнога дана, дужан је то без оддагања допустити другога дана у исто време. Тако исто димничар је дужан следовати на сваки позив за чишћење димњака, а нарочито за случај пожара.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ

I. Гробарина: Гроб за децу до десет година дин. 6 и дин одржање свега дин. 7* —. Гроб за одрасле д. 10 и 2 за одржање свега д. 12 - —. Мала зидана гробница дин. 550 и 10 дин. одржање, свега дин. 560-—. Велика зидана гробница Ш реда дин. 983,52 и 15 дин. одржање, свега дин. 998*52. Велика зидана гробница П реда дин. 1084*32 и 15 дин. одржање, свега дин. 1099-32. Велика зидана гробница 1 реда дин. 2000 и 15 дин. одржање, свега дин. 2015* — . Ова такса плаћа се за гробове мале и велике за 10 година, а за гробнице за 50 година, такса одржања плаћа се сваке године. Ко за пет година узастопце ову таксу не плати губи ираво на гроб, па био прост гроб или гробница "Положена такса пропада у корист касе гробља, а гроб или гробница припада општини. Такса одржања плаћа се потпуно, ма се гроб или гробница, у које било доба године, узео у службеност. II. Пражњеае помијара и нужника: а) Од кубног метра — — - — 6*— д. б) Од акова — — — — — — 0-30 д.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА За квартове: Савамалски, Теразијсви, Варошки и Врачарски 1. Од собе и кухиње иди мањег дућана са собом — — — — — 0*25 д^ 2. Од две или три собе са кухињом иди већег дућана са магазом — — — 0 70 д. 3. Од четири иди више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале 1 50 д.

УРЕДНИШТВО П АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Вдасник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредник МИЛИЈА ЈОВАНОВИЋ