Beogradske opštinske novine

Број 39

— 225 —

Год. XIX

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ РЕДОВНИ САСТАНАК 9. октобра 1901 год. Иредседавао вредседник општине г. Милован Р. Маринковић. Присуствова.ти члаиови суда: г. г. Владимир ЈГацкови)1 и Драгутин Симић. Од одборника би. и г.г. Ђорђе Н. Соколовић, Благоје Милошевић, Ђока Тошић, Стојан Пајкић, Јанаћко М. Јанковић, С. М. Весалиновић, Дим. Маденковић, Тодор Мијаиловић, Милутин Стенановић, Н. Спасић, Мах. Михаиловић, Милутин Ј. Божић, М. Штрбић, Ђ. Димитријевић, Ђ. Митић, Петар Поваковић, Сп. Плић, В. М. Тодоровић, Васа Пиколић, Р. Драговић, М. Клндис, др. Јован Ђурић, Др. Вој. М. Субогић, Коста Др. Ризнић, Д. Тадић и Јован Плкић. Делово!), Мих. М. Марјановић. I Прочитан је записник одлука седнице држане 28 септембра тек. године и нримљен без измена. II Одборник г. Јанаћко Јанковић пита предсецништво зашто се не саграђујо трамвајска пруга Козарац, Македонска, Сзетогорска улица, марвени трг. Председник је одговорио, да ће о томе ускоро бити у одбору реч, којом ће се приликом и на ово питање одборника г. Јанковића дати обавештење. По саслушању тога, одборник г. Јанковић и одбор задовољиди су се овим одговором председнпка општине. III По прочитању акта одељака Управе града Београда, АБр. 9196, 9247, 9273, иследног судије првост. суда завар. Београд, АВр. 9326, начелника среза посавског, АБр. 9053, којима се траже уверења о вдадању и имовном стању извесних лица, и молбе Јанка Јанковића опанчара, која се односи на тражено уверење о владању и имовном стању за Ђорђа Јовановића опанчара, одбор је изјавио: Да су доброг владања и сиротног имовног стања: Ј1азар Христић овд. столар, Аврам Ј. АлФандари, овд. трговац и Ђорђе Јовановић, опанчар; да је доброг владања Милан Арсенијевић овд. трговац; да су му непознати: Стојан Богићевић и Радован Крлић. IV 1Г(? прочитању акта духовног суда епархије београдске, АБр. 9058, којим тражи уверење о томе: каквог су јзладања Радојица Марковић и Ђорђе Димитријевић, носачи при београд. жељезничкој станици, као и то, да ли се њиховим сведоџбама може довољно вере поклонити, одбор је изјавио: Да су му ненознати Радојица Марковић и Ђорђе Димитријевић, носачи при жељезничкој станици. V Председник износи одбору на мишљење молбе Јанка Костића, ка®еџије, Младена Младеновића, наредника војне музике и Симе Симеоновића, Јована Симеоновића и Драгољуба Симеоновића, чиновника и Јелене С. Стевановића, којима траже уверења о породичном односу. Ш прочитању тих молби Ст.Бр. 2153, 2201 и 2215, — одбор је изјавио мишљење: Да се молиоцима могу дати тражена 'уверења о породичном односу. VI Пред"едник извештава одбор, да је општински суд решењем својим од 30 септембра тек. године, АБр. 9067, одлучио:

Да цена хлвбу за прву половину месеца октобра тек. године тј. од првога истог месеца искључно буде иста, која је била и за другу половину месеца септембра тек. годино т.ј. двадесет и две паре дин. по килограму а хлеб да се продаје по 20 пара дин. у тежини од 910 гр. По саслушању тога и по прочитању поменутог решења суда, — одбор је примио к знању са одобравањем ово решење суда о одређеној цени хтебу за прву половину месеаа октобра тек. године. VII По нрочитању акта Мидована Миленковића, овд трг., АБр. 8823, којим нуди општини под закуп за смештај канцеларије грађев. одељка Управе града Београда и даље одпрвог новембра ове године па за три године своју зграду, у којој су еада канцедарије истог одељка по досадању цену од 1800 динара на годнну под досадањим погодбма, с тим, да му опгптина плаћа још по пет динара месечно за воду, изношење ђубрета и чишћење димњака, тражећи да му се плати по пет дпнара месечпо за воду, изпошењс ђубрета и чпшћењо димњака и за прошле две године, као и по прочитању извешћа економног одољења, АБр. 9101 о резултату расппсаног конкурс за зграду за ову општинску потребу — од бор је решио: Да се и даље од првог новембра тек. године па за три године задржи под закуп за смештај канцеларија грађевинског одељка Управе града Београда зграда Милована Миленковића, овд трговца, у којој су сада канцеларије истог одељка, по досадању годишњу цену од хиљаду и осам стотина динара а под досадањим погодбама. VIII Попрочитању извештаја економног одељења, АБр. 9103, о резудтату расписаног конкурса за зграду за смештај еавиначких основних шкода, које су сада смештене у згради I укопног друштва, као и по прочитању понуде Младена Тодоровића, абаџије, којом нуди општини за ову потребу своју зграду, у којој су раније били смештени извесни разреди истих шкода, као и по прочитању акта ликвидационог одбора поменутог друштва, АБр. 9371, — одбор је решио: Овлашћујесе општински суд, да узме под закуп потребну зграду подесну за ову општинску потребу. IX На молбу Младена Тодоровића, абаџије, АБр. 9118, — одбор је решшк Да се Мдаден Тодоровнћ, абаџија, разреши од дужиости члана пореског одбора за идућу трогодишњу периоду за године 1902, 1903 и 1904 а да на њетово место буде члан истог одбора Коста Дукић. овд. абаџија. X Председник општине извештава одбор, да је општински суд усмислу чл. 73, зак. о устројству општина и општ. власти доставио Управи града Београда одлуку општинског одбора од 13. еепгембра тек. године, АБр. 8733, „да се Бг. Јован Станковић, општинска лекар, који сада врши привремено дужност шкодског лекара упути на службу квартовног лекара у кварту дорћодском" и да јо Управа у повратку исте оддуке и ранијих акта тога предмета претписом својим од 29. септембра тек. године ЛБр. 3136 са разлога у истом изнесених препоручида општинском суду да Вг. Јована Станковића не упућује на службу ни у један кварт.

По саслушању тога и по прочитању поменутог претписа управе, — одбор је решио: Да се Бг. Јовану Станковићу општинском квартовном лекару који сада врши привремено дужност школског лекара откаже даље службовање у општинској служби и од дужностп општинског лекара разреши, по добивеном зато надлежном одобрењу г. министра унутрашњих дела, пошто га управа града Београда не прима за квартовног лекара са чега и не може остати даље у ошпт. служби. , XI 8 По прочитању акта VII београдеке пуковске окружне команде, ОВВр. 4228, — одбор је изјавио мишљење: Да молиоц Александар Далић, званичник управе Фондова, према имовном стању заоставшем његовог поч. оца Стевана Далића и обзиром на под [. приложено уверење може платити држави једног јахаћег коња са прибором за војену службу. XII По прочитању извештаја управе општ. трошарине, АВр. 9143,помодби Даринке Чортановић, удове за ослобођење плаћања трошарине на један надгробни сиоменик који има проћи кроз трошарински рејон као провозна роба, — одбор је решио: Да се молитељка ослободн плаћања трошарине на надгробни споменик и ако јој је иста трошарина већ наплаћена онда да јој се врати из овогодишњег трошаринског прихода по одбнтку пет од сто државног процента. XIII По прочитању актауправе општ. трошарине АБр.9127, којим спроводисуду молбуМилапа Вељковића, пензионера, због повраћаја трошарине — одбор је решио; Да се молиоцу Вељковићу врати из овогодишњег прихода трошаринског четири динара и двадесет пара дин. нанлаћене му општ. трошарине по приложеној признаници, на четрдесет килограма масти, коју је у варош вратио из свога винограда на топчидерском брду. XIV По прочитању предлога одборске комисије за оцену молби за издржавање, АБр. 8926, којим предлаже, да се извесним лицима смањи месечно издржавање, — одбор је решио: Да се именованнм лицнмау овомепредлогу одборске комисије издаје и даље до конца ове године издржавање које им је сада нздавано, а да се исти предлог упути на оцену комиснји за састав пројекта општ. буџета за идућу годину. XV По прочитању модбе Александра Марјановића, општинског питомца, АБр. 9124, којиммоли, да му се набави одело и остаде потребне му ствари, као и по прочитању акта управника светосавске вечерње школе, АБр. 9190, којимна молбу суда извештава суд, да модилац Марјановић није у прошлој школској години походио шкоду нити полагао испите, већ да се је сада уписао у исти разред и да је владања доброг, а после протеста одборника г. Милутина Сгепановића зашто општински суд пије водио рачуна о томе да ди молилац похађа школу, — одбор је решио : Да се Александру Марјановићу, оп штинском питомцу, обустави даље издава