Beogradske opštinske novine

Број 41

- 242 -

Год. XIX

Одборнич г. Јоеан ИлкиЛ слаже се са мишљењем одборника г. г. Тодоровића и Савчића и даје разлоге за своје мишљеве. Одборник г. Димишрије Мкленксвиб доказује, да је предлог комисије пздожен у њеном извешћу уместан. У^ваја исти предлог и жели да се новим рејопом обухвате и оне .зграде, за које је комисија дала мишљеље, да се експронришу и поруше. Одборник г. Раденко ДраговиК слаже се са одборником г. Степановићем. Одборник в. Дчмчшрије ТадиЛ наводп да овопитање потребује довољно студирања, излаже на који су начин подигнуте толике зграде вап раније утврђеног рејона. Скреће пажњу на толаке празне плацеве не само поред Саве и Дунава у старом рејону него чак и на Теразијама и осталим варошким улицама. Наводи да је овде питање : да ли је старија варош или село? И одговара да је старирија варош и да је за варошку управу главно уређење исге. Варошка управа дужна је, да води најозбиљнију бригу о модерном уређењу вароши. То уређење стаје велике издатке, а проширење исте умножава те издатке до бескрајносги. Варошка управа не може са садањим срествима да одржава ни калдрму у средишту вароши а камо ди да чини издатке и на њ нупериФерију. Кад се томе дода осветљење, водовод, канализација и калдрмисање и регулисање толиких улица у центру нерегулисаних и пекалдрмисаних, онда не може бити ни речи о проширењу граница садањег варошкаг рејона. Ако се то уради онда ко ће населити онолико празно земљиште поред Саве и Дунава, кад се поред истих река направе кејови. Да би се извршидо оно што интереси Београда као модерне нраве вароши и нрестонице захтевају не смеју се никако проширивати границе његовог рејона, кад се већ не могу суживати. Са наведених разлога противан је проширивању рејона. Председник објашњава на који се је начин дотерало до оволике раштрканости Београда па надазећи, да се преддог комисије не може усвојити иостварити изјављује мишљење, да би требало за границе рејона усвојити оне, које су утврђене 18'. 0 године, а што преко истих остаје узети за предграђе без повластица. Одборник г. Манојло Клидис изјављу)е бојазан, да би Се у томе случају наудпдо гдавној вароши исељавањем у предграђе где се не би трошарина пдаћала. Лредседник изјављуЈе да сматра да би то требадо озаконити тако, да би становници предграђа били дужни да сносе све општинске терете које имају сносити они чија су имања у рејону, а међу тим немати право, да траже оно шта могу имати они који живе у рејону, за то што су грађевине тамо подизали посде утврђеног рејона и знајући, да то није дозвољено, те да би се на тај начин избегдо могуће рушење њихових зграда, а да се за у будуће сасвим забрани подизање зграда ван варошког рејона у атару опшгине београдске изузев извесних зграда. Одборник г. Малушин СшеиановиИ није за а идеју г. председника; он је да се приме у рејон. (Свршиће се)

Гра^анству вароши Београда Пошто наступају зимски данн, када ко нојединаца, који имају непсправну инсталацију водовода, наступа замржавање а услед тога и прскање цеви — те се тиме штети и сопственик и Управа водовода — то се препоручује сваком да своју инсталацију снабде са зимском славином, како му се никад не би могла вода у чесми смрзнути Управа оставља за ово сопственицима времена до 15 новембра, да инсталације у ред доведу, а тада ће бити ревизија и где се нађе инсталација неисправна Управа ће обуставити воду, док се инсталација не доведе у ред. Од Суда Општине Београдске 25 октобра 1901 год., АБр. 9661, Београд.

0 Б Ј А Б А Пошто одбор општински у седници својој од 23. Октобра тек. год., није одобрио лицитацију држану за издавање у концесију право на хватање и утамањивања мангуп паса и остали стрводерСКИ рад, то ће суд општине београдске на дан 13. Новембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне, поново држати јавну усмену лицитацију за издавање у концесију овог права. Лицитација ће се држати у канцеларији економног одељења суда општинског. Кауција је 200 динара у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног оделења суда општинског сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од стране суда општине београдске 1. Новембра 1901. год., АБр. 9720, у Београду. 0 Б Ј А В А Пошто на лицитацији држаној на дан 25. Октобра тек. год. за издавање под закуп право узимаља и продавања цубока од стоке ксја се коље на општичСкој кланици, није било лицитанита, то ће суд ошптине београдске, понова на дан 1 2. Новембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне држати јавну усмену лицитацију за издавање овог права под закуп. Лицитацчја ће се држати у канцеларији економног одељења суда општинског. Кауција је 3000 динара у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног одељења суда општинског сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од стране суда општине београдске 1. Новембра 1901. год., АБр. 10014, у Београду.

0 Б Ј А В А Суд општине београдске, продаваће путем јавне усмене лицитације стари дезинФекциони апарат, који се налази у згради градског дезинФекцијоног завода код „Славије." Продаја ће се извршити на дан 7. Новембра тек. год. у 10 сати пре подне на лицу места. Позивају се купци да на лицитацију дођу. Ближи услови сазнаће се при лицитацији. Од стране суда опттине београдске 1. Новембра 1901. год., АБр. 8709., у Београду. 0 Б Ј А В А На дан 17. Новембра тек. год. од 2 до 5 сати после подне, држаће се у канцеларији економног оделења суда општинског јавна усмена лицитација за пренос угља и осталих водоводних потреба на Беле воде. Кауција се полаже при лицитацији у 500 динара у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног оделења суда општинског свакога радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од стране суда општине београдске 27. Октобра 1901 год., АБр. 10012, у Београду.

0 Г Л А С На дан 19. Новембра тек. год. пре подне од 9 —12 часова држаће се у грађевинском одељењу општине београдске јавна усмена лицитација за израду новв зграде за дезинФзкцију на западном Врачару. Предрачунска је цена дин. ^б.б^О^, а кауција 1.800 дин. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Накнадне понуде носле лицитације неће се примати. Из грађев. одељења општине београдске, 12 октобра 1901 год. ГБр. 2661.

0 Г Л А С На дан 24. Новембра тек. год. пре подне од 9—12 сати држаће се у Грађевинском одељењу општине београдске ОФертална лицитација за израду проширења Филтара на Белим Водама. Предрачунска је цена 18.402"86 динара, а кауција 2800 динара. Накнадне понуде неће се примати. Из Грађев. одељења опгатине београдске, 12. октобра 1901 г. ГБр. 2694.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОШИТИНСКОГ СУДА

Влаеиик ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића.

Уредник МИЛИЈА ЈОВАНОВИЋ,