Beogradske opštinske novine

Бро ј 4

— 27 -

Год. XX

градске и остала звања без ичијих одобрења и повреде својих чиновничких права. Општински буџет и рачуни. Чл. 115. Лриходи су оиштине београдске: 1. заостали и непокупљени приходи; 2. уштеда и неупотребљени кредити за минулу годину; 3. приходи од општинских добара ; панађура, такса, разних аренда, интереса од општинског капитала и новчаних казна, водовода, кеја, обаларине, казука, канала, калдрмине, забаве, таксе на кола, држање го.губа, таксе за изношење ђубрета, држање свиња у атару; 4. приход од општинске трошарине; 5. и ако буде потребе општинског приреза који се разрезује прсма непосредној порези. Чл. 116. Расходи су оиштине београдске: 1. неизмирени издаци но буџету за раније године; 2. издаци, који по особеним законима долазе на терет општине; 3. издаци на.отплату општинских дугова и интереса; 4. издаци на плате онштинског особља и служитеља као и трошкове онштинских часника; 5. пореза на општинско имање; 6. издаци на подизање нових и оправку ностојећих ошнт. зграда, школа, цркава, мостова, пропуста, калдрмисање улица, одржавање наркова, канализацију, нивелацију и регулацију вароши, снабдевање вароши добром пијаћом водом у довољној количипи; 7. трошкови на набавку канцеларијског материјала, огрева, осветљења општ. канцеларија и других установа предвиђених специјалним законима; 8. кирије за зграде; 9. издаци на храну сиротних апсеника; 10. издаци на издржавање и лечење онштинске сиротиње и сиротних војника о вежби; 11. Издаци на разне добротворне Фондове, као на пр. нензиони фонд опшгинских службеника, фонд раденичких кућа, фонд за подизање основних школа, фонд за сиротне и изнемогле грађане београдске и т. д. Чл. 117. Буџет онштине града Београда саставља Општинска Управа са Варошким Саветом и подноси га на претрес и решење Општинском Одбору бар на 2 месеца пре почетка рачунске године. Чл. 118. Ако се у буџету расходи поклапају с приходима те није потребан никакав прирез, онда се буџет, пошто га Одбор одобри, шаље још на одобрење и министру Финансија. Решење министрово извршно је. Ако министар Финансија у року од два месеца,од дана пријема буџета, не донесе своју одлуку, општински ће буџет важити онако, како га је Општински Одбор усвојио. Чл. 119. У буџету ставиће се један кредит за подмирење непредвиђених општинских потреба. Из овога се кредита могу подмиривати само непредвиђеие ошнтинске потребе и то само по решењу Варошког Савета. Чл. 120. Из општинске касе могу се чинити само они издаци који су буџетом предвиђени, или ако је случај предходног члана, онда по решењу Варошког Савета. Издаци учињени по рачунима преко и ван буџета без надлежног одобрења сматрају се као

злоупотреба, и за штету одговарају руковаоц касе и наредбодавци еолидарно као рачунополагачи. Чл. 121. У осталом за буџет општине београдске важе прописи закона о окружним, среским и општинским буџетима од31.Јануара 1901 године. Чл. 122. За преглед и оверење (визирање) свију докумената општинских буџетских примања и издавања, као и за трајан преглед рачуна општинскиху току године а осим тога и за контролисање, да ли се општински приходи правилно и на време прикупљају и уносе у онштинску касу, и да ли су извршене набавке материјала за општинску нотребу саобразне прописаним условима и протоколима држане лицитације, постојаће при општинском суду превентивна месна контрола, која ће се састојати из потребног броја рачуноиспитача, које Главна Контрола буде одредила. Осим ових дужности, рачуноиспитач месне контроле вршиће и све остале рачунске послове, које им Главна Контрола буде одредила, а на начин који она буде прописалана основу закона о њеном уређењу. Чл. 123. Сви новчани акти и новчана документа, као и новац, морају се чувати у општинској каси. Надзор државне власти. Чл. 124. Надзорна је власт над општином београдском непосредно Министар унутрашњих дела. Чл. 125. Надзор се овај простире на све послове онштинске власти који превазилази свој само управни делокруг, а тако исто и на тачно вршење свију законских прописа и законских наредаба државне влаети, у колико их ошнтинска власт има да примењује. Чл. 126. Надзор над онштином београдском врши Министар унутрашњих дела по прописима овог закона. Од овога надзора изузета је чисто судска власт општинског еуда, о чему постоје особена законска наређења. Чл. 127. Министар унутрашњих дела може наредити да при избору присуствује комесар, но тај нема право да се меша у рад избора или Одбора, него само да слуша и бележи тај рад. Но ако би се на избору десио нередкоји председник не би хтео или могао да утиша, а не би хтео ни распустити избор, одређени чиновник има право да избор распусти. Орган власти, који је при избору присуствовао, дужанје о радњи избора поднети извештај своме Министру. Чл. 128. Министар унутрашњих дела има право опомињати и упућивати општинску власт на тачно и законом прописано саобразно вршење послова, и издавати јој у границама закона потребна упуства. Чл. 129. У хитним елучајевима, који одлагања не трпе а тичу се државних интереса, ако председник, чланови Управе и благајник не би хтели извршити што им је у дужности, или би оклевали са извршењем, Министар унутрашњних дела може на рачун одговорних лица одредити свога чиновника, који ће тај посао урадити, и тада су наредбе одређенога чиновника за тај случај за целу општину обавезне.

Трошак тиме учињен наплаћује ее из имања одговорних лица, пошто рачун о томе прегледа и одобри Државни Савет, ако нађе да је поступак Министра унутрашњих дела уместан. Чл. 130. Ако председник, потпредседник, чланови Управе, кметови и одборници не би хтели да врше своју дужност или би радили супрот државним интересима, Министар унутрашњих дела може их привремено уклонити са звања, но у року од месец дана Министар унутрашњих дела мора ствар коначно решити. Ако Министар унутрашњих дела нађе, да има довољно разлога, да се који од горе побројаних уклони са положаја, деФинитивно слаће на коначно решеше Министарском Савету. Решење Министарског Савета по овом разрешењу објавиће се побудама у службеним новинама. Ако од дана привременог разрешења па за шест недеља не дође никакво решење Министарског Савета, сматраће се да је решење Министра унутрашњих дела о уклањању поништено и разрешени ће се вратити на своју дужност. Ако су једновремено разрешени председник, подпредседник, чланови Управе, кметови и одборници, онда ће се Краљевим Указом, на предлог Министра унутрашњих дела, саставиги привремено Општинска Унрава која ће вршити дужност до новог избора. Нов избор мора се извршити у року од месец дана а по пропису овог закона. Чл. 131. Министар унутрашњих дела може задржати од извршења оне закључке и одлуке Скупшгине, Одбора, Варошког Савета или Општинске Управе, који би били противни законима и на њима основаним наредбама и прописима државних власти атич^ се држалж1хГинтереса. Закључци и одлуке општинске Скупшгине извршни су ако Министар унутрашњих дела најдаље за 15 дана од дана пријема закључака или одлука ствар по званичној дужности не реши и Општинску Управу не извести. Закључци и одлуке општинског Одбора достављају ее у року од 3 дана Министру унутрашњих дела. Министар унуграшних дела дужан је у року од других 3 дана по пријему на њих иримедбе чинити. Ако у овом року Општинска Управа не добије од Министра унутрашњих дела никакве примедбе, одлука је извршна. Противу решења и одлуке Општинске Управе жалбе се дају Министру унутрашњих дела. Чл. 132. Министар унутрашњих дела по званичној дужности или по жалби гласача, поништиће радњу избора ако сазив и рад при избору није извршен по прописима овог закона или је била каква радња противна законима. Радња избора не може се поништити ако су при избору гласали они, који немају право гласа а њихов глас није од утицаја на резултат гласања. К а з н е. Чл. 133. Да се казне губитком плате до месец дана: 1. председник, п-председник и чланови Управе ако не би на време извршили избор посланика за општинску Скупштину. 2. председник, п-председник и шеФ статистике ако не би до остављеног рока овог закона саставили азбучне гласачке спискове или би спискови били неисправни. 3. председник, п-председник и чланови Управе, ако у остављеном року по овом закону не би саставили и Одбору поднели на претрес општински буџет.