Beogradske opštinske novine

Број 15

- 124 —

Год. XX

имала да ступи са сопственицима у споразум о цени и о постигнутом споразуму поднесе извешће па ако нађемо да је цена коју сопственнци буду дали велика онда се може приступпти откупу путем експроиријације. По саслушању тога и после говора одборника г.'г. Раденка Драговића, Васе Николића, Дим. Тадића и Ђорђа Петровића, у којима су се изјаснили да су за то, да се од ових предложених земљишта откуни нотребан простор за ову потребу, — одбор је решио: Да ужи одбор, у који да уђу одборници: г. г. Милан 0. Петровић, Милутнн Стенановић и Стојан Пајкић ступе у споразум са сопственицима ових имата о томе: по коју би цену исти продали општини иста имања за наведену потребу, и о постигнутом споразуму поднесу извешће које да се стави на дневни ред ради коначног решења. IX Одборник г. Љуба ХрисшиК наводи, да су данас пре шест сати по подне у свима улицама сијале електричне сијадице и ако се је још добро видело. Скреће пажњу председништва нато,јер општина плаћа то осветљење и ако није потребно да је тада варош осветљена. Председник изјављује да ће извидети ту ствар и наредити даље шта је потребно. По саслушању тога, — одбор је примио к знању ове изјаве одборника г. Христића и председника општине. X За остале продиете стављене на дневни ред за цанашњу седницу и то: одговор председништва на питање одборника г. Пере Т>орђевића : мисли ли председништво радити шта на подизању споменика пок. Косге Хранисављевића, добротвора општине београдске: молба г. Милана Капетановића. прОФ. В. Школе, због регулације; извешће комисије која је проучила тражење масе пок. Боже Боди, односно интереса на дуговање општине истој маси; молбе: Ант. Митровића команд. стрелишта и Милана Скубица, командира чете XVIII пука за ослобођење колске таксе; саопштење процене штете нанесене имању г. Уроша Благојевића, нивелисањем Војводе Миленка улице; саопштење процене имања Димитрија Николића — Беље; избор три одборника у одбор за болнички фонд ; извешће председништва о изради детаљнога плана за амортизацију задужења због регулације Београда; предлог суда за регулацију новог пута преко винограда на топчидерском брду по плану одобреном од г. Министра грађевина; предлог суда за измену регулације Цара Уроша улице између Госп. Јованове и Страхинића Банаулице; извешће економ. одељења о држаној лицитацији за издавање под закуп кијоска на Калимегдану, - одбор је решио : Да се ставе на дневнн ред за идућу седницу.

РЕДОВНИ САСТАНАК 22. марта 1902 г. Председавао предееднив београдеке општине г. Милован Р. Маринвовкћ. Прнеуствовали члановн суда г. г. Владииир Дацковић и Драгуткн Симић. Од одборника били: г.г. Лазар М. Матић, С. АаријеЈг, Ђорђе Н Петровић. Г Б. Динитријевић, Мих. Вобић, М. Капетановић, Љ. Н. Христић, Др. Радовановић С. М. Весели1»овић, Милутин Степановић, Стојан Пајкић, Урош Благојевић, Тома Циндар-Јаиковић, Коста Д. Главинић и Богоје Јовановић. ДеловоЈ), Мих. М. Марјановић. I Прочитани су записници одлука седница држаних осамнаестог и деветнаестог марта тек. године и примљени први без измена а други по примедби одборника г. Милутина Степановић са следећом допуном:

У решењу Књ.Бр. 250 на крају говора одборника г. Милутина Степановића после речи „као" да се ставе речи: „Управа војнО техничких-завода" место речи које су тамо записане. II Одбсрник г. Милутин С'шеианови/1 наводи да је председник, кад је у седници од 18. ов. м. реФерисао о новим пругама изјавио, да му је управник безименог друштва за трамвај усмено саопштио, да је друштво поручило потребанматеријал за нове пруге. Како су усмена саопштења без вредности, а сем тога, да се друштва у појављеном случају не би изговарала да поједина акта општинског суда нису примила, јер их у друштвеној канцеларији може примити лице које није за то овлашћено, то тражи, да општински суд у будуће од директора безимених друштава за осветљење и трамвај не прима никаква усмена саопштења и обавештења већ само писмено. Сем тога, да се сва акта која се поменутим друштвима упућују предају истим друштвима само на потпис управника истих-'друштава или његовог пуноважног заступника. Лредседник општине изјављује да прима к знању овај захтев одборника г. Степановића и да ће онштински суд у будуће према истом поступати. По саслушању тога, — одбор је примио к знању ове изјаве одборника г. Степановића и председника општине. III Одборник г. Милушин СшеаановиЛ примећује да је јуче у 5 З и часова по подне варош била осветљена електриком. Тражи, да се извиди зашто се варош у невреме осветљава ида се томе стане на пут, те да се избегне излишно плаћање осветљења. Председник изјављује да ће по овометражењу одборника г. Степановића учинити шта је потребно. По саслушању тога, — одбор је примио к знању ове изјаве одборника г. Степановића и председника општине. VI Оцборник г. Љубч ХрисшиК наводи, да је неопходно потребно, да се на углу улица ратарске и гробљанске подигне трамвајска станица, те да се публика, које чека на трамвај у исту може склонити на случај рђавог времена. С тога тражи да се позове трамвајско друштво, да на овоме месту подигне чекаоницу. Председник је изјавио, да ће општ. суд подејствовати код трамвајског друштва да на овоме месту постави трамвајску чекаоницу. По саслушању тога, — одбор је примио к знању ове изјаве одборника г. Христића и председника општине. V Одборник з. Ог. Мг1лан РидовановиК наводи да је безимено друштво за осветљењеобјавило, да ће обуставити електрично осветљење због неког његовог спора са београдском царинарницом. Тражи да председништво обавести одбор о томе епору. Председник је изјавио да је безимено друштво за осветљење известило општ. суд, да му београдска царинарница неће да изда некакав угаљ за његову потребу и да ће друштво услед тога обуставити осветљење. Да је општински суд одговорио друштву, да му тај изговор не прима, јер се општинског суда не тиче спор друштва са царинарницом, пошто друштво има пута и начина да до свога права дође, ако му је исто оспорено.

По саелушању тога, — одбор је примио к знању ове изјаве одборника г. Радовановића и председника општине. VI Одборчик.:.г. Косша Д. ГлавиниЛ тражи да председништво извести одбор испира ли се сада водоводна мрежа и ако се испира, онда испирали се по утврђеном плану. Председник овлашћује управника водовода, да да одбору обавештење по овоме тражењу одборника г. Главинића. Управник водовода објашњава, да се испирање водоводне мреже врши у доба године кад има највише воде. Оцборник з. Косша ГлавиниД, тражи, да се испирање водоводне мреже врши по утврђеном плану и да се испирање објављује грађанству. Уиравник водовода изјављује да се увек пре приступања испирању водоводнемрежеграђанство о томе извештава По саслушању тога, — одбор је примио к знању ове изјаве одборника г. Главинића, председника општине и управника водовода. VII Одбчрник г. Косша ГлавиниЛ изјављује, да је државна власт наредила поодавна, да се ограде сви празни плацеви у вароши. Да су приватни то већ урадили, али, да држава и општина ни до данас нису своје плацеве оградили. Тако у улициукојој станује нису ограђени општинеки плацеви, услед чега су постали просто сметлиште варошке нечистоће, са кога се такав смрад простире, да грађани не смеју прозоре на својим становима отварати ради проветравања. Тражи, да се стане на пут избацивању ничистоће на плацеве по вароши. Предссцник је изјавио, да је о томе полицијска власт издала наредбу, а да је општински суд предузео потребно кораке за регулисање питања о изношењу варошке нечистоће и да се нада, да ће се то питање регулисати кроз месец два дана. По еаслушању тога, — одбор је прешао на дневни ред. VIII Одборник г. Косша ГлавиниЛ наводи да му изгледа, да председништво води слабо рачуна о примедбама које му се чине од стране одборника. Раније је нриметио, да је неумесно засађивети калимегданску падину реци Сави окренуту и онуда, куда ће проћи пут и тражио да се тамо не засађује дрвеће, али да председништво није о тој примедби његовој водило рачуна, већ је наредило те је и то место засађено дрвећем. Председник је изјавио, да није био мишљења, које је заступао и заступа по овој ствари одборник г. Главинић и да с тога није могао усвојити његову примедбу. По саслушању тога, — одбор је прешао на дневни ред. IX По прочитању акта Управе града Београда и њених одељака АБр. 2786, 2787, 2930, 2931, 2932, 2964, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, — одбор је изјавио: Да су му непознати: Никола Мићић, чувар осуђеника, Симеон Митић, Марко Милеитијевић и Милован Савић, лебарски момци, Јеврем Милутиновић зидарски момак и Нетар Ружић, шкембарски раденик, Драгојло Боснић, арџија, Перка уд. Јовановић, надничарка, Драга, жена раздвојено живећа Симе Милојевића, Сгојан Милојковић таљигаш, Коста Ђинић зидар, СоФро-

>