Beogradske opštinske novine

Број 19

— 160 -

Год. XX

ђанству у неколико развијен укус за прпродом; кад смо доживели, да имамо у земљи ова корисна удружења као: друштво за пошумљавањо голети и живих пескова; друштво за улепшавање и уређење вароши, бања и т. д. удружење ловачко-стрељачко; и најпосле најновије „ српско илатшско цргуштво данас је дошло време, да ее поново покрене ова лепа замисао о пошумљењу окодине Београда. (Свршиће се)

ЈАВНА ЗАХВАЛНООТ Суд општине београдске у име београдске сиротиње овим изјављује своју дубоку захвалност „одбору госпођица" на ревносном заузимању око приређивања концерта у корист београдске сиротиње и на обилној помоћи, која је тиме добивена за београдску сиротињу. 11. маја 1902. Београд. Председник београдске општине, Милов. Р. Маринковић

Гра^анству београдском На захтев духовног суда епархије београдске а на основу наређења Управе града од 3 ов. м. Вр. 12124 суд општине београдске позпва београдско грађанство, да нри смртним случајевима, у споразуму са надлежним свештеником одређује време за опело и спровод умрлих лица, како се не би у будуће десило, да се опело у црквн врша у времену кад треба да се врши вечерње или друго које богослужење у цркви. Од суда београдске отишине, 9 маја 1902 год. Веоград, БВр. 2659.

0 Б Ј А В А Суд општине београдске објављује грађанству београдском, да је азбучни гласачки списак свију грађана општине београдске, који имају право гласања на општинском збору, који ће се држати 21. ов. м., састављен по ставу првом члана 21. зак. о општинама, изложен у канцеларији статистичког одељења суда општине београдске —Узун Миркова улица бр. 1. По члану 21. пом. закона азбучни списак може се све до један дан пред општински збор мењати и попуњавати према томе, да ли ко за то време задобије ЈИли изгуби право гласања. По члану пак 25. пом. закона од дана када је азбучни списак изложен у општинској судници па до рока одређеног чланом 24-тим пом. закона, сваки грађанин дотичне општине има права азбучни списак прегледати, на њега примедбе чинити и исправке тражити било за себе било за другога. Исправке се могу тражити усмено или писмено. Општинске власти неће наплаћивати никакве таксе за рад или за акте, који

се тичу <тражења исправака у азбучном списку (чл. 26. пом. закона). Ово се објављује београдском грађанству ради знања и управљања. Од суда општине града Београда, 10 маја 1902 године, у Београду.

0 Б Ј А В А Суд општине београдске на основу наређења министарства Народне Привреде од 4. ов. м. ПБр. 842 спроведеног му претписом Управе града Београда од 7. ов. м. Бр. 12624 овим саопгатава свима имаоцима винограда по.јединог чокоћа у атару општине београдске, који су према чл. 2. правилника о сузбијању пламењаче, обавезни извршити прскање лозе по пропису, да према одлуци конФеренције руковалаца лозних расадника која је држана 14 с а птембра пр. г. у Александровцу (Привредни Гласник 1902 г. св. за октобар и новембар, стр. 45) за прскање винограда против пламењаче (пероноспоре) треба употребити ове размере плавог камена и креча (живог, негашеног) у справљању бордовске чорбе: За ирво ирскање: 8 | 4 килограма плавог камена и 3 | 4 килограма креча у 100 литара воде; За друго ирскање: 1. килограм креча; За треИе, чешвршо и остало ирскање: 1*2 килограм плавог камена н 1 1 1 2 килограм креча. Ако се употребљава гашени креч ондаовога треба узимати двогубу количину. Од суда београдсве општине 11 маја 1902 г. АБр. 4561, Београд.

0 Б 3 II А Н А Суд општине београдске обзнањује да је рок за обнављање турнуса гробова за одрасле у парцелама 20 и 21 а за децу у парцели 11 православне вере истекао и да је прекопавање истих гробова отпочело. Скреће се пажња Фамилијама сарањених у поменутим парцелама да што пре обнове турнусе, како им се гробови не би прекопали. Обнова турниса и плаћање одржавања гробова врши се сваког дана на каси општинске благајнице. Од општине београдске 11 маја 1902 год. Београд.

испг^в:ЕС^. У прошлом броју нашега листа на страни 150 где је одштампан „Амортизациони план" за зајам од 2,000.000 динара поткрале су се следеће штампарске погрешке: у рубрици: „Главни дуг" у 14 реду озго на ниже стоји: „1,250.000" а треба да стоји: „1,258.900", у 21 реду озго на ниже стоји: „616.000" атребада стоји: „616.600", У 23 реду озго на ниже стоји: „380.600" а треба да стоји „389.000", у рубрици „Интерес" у 15 реду озго на ниже стоји: „39.000" а треба да стоји: „59.000."

0 Б Ј А В А Пошто на раније држаним лицитацијама за издавање под закуп траве за кошење у новом општинском сењаку, није било лицитаната, то ће се за издавање под закуп поменуте граве поновона дан 25 маја тек. године од 3 до 6 сати после подне држати јавна усмена лицитација пред официрском каФаном у Палилули. Излицитирана цена за ову траву полаже се одмах при закључку лицитације. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног одељења суда општинског сваког радног дана од 8 до 12 сати пре подне. Од суда општине беградске, 9 маја 1902 год. АБр. 3832, у Београду.

0 Б Ј А В А Иошто одбор општински није одобрио лицитацију држану на дан 3 априла тек. год за продају материјала од општинских зграда у Тројанској улици под Бр. 7, и од подрума званог „Пивни извор", то ће се лицитација ова понова на дан 24 мајатек. год. од 3 до 6 сати после подне на лиц^ места држати. Кауција се полаже нре почетка лицитације и то: За зграде 200, а за подрум 300 динара у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видети у канцеларији економнога одељења суда општинског сваког радног дана од 8 до 12 сати пре подне и при лицигацији. Од суда општине београдске, 9 маја 1902 год. АБр. 3646, у Београду.

0 Г Л А С На основу одобрења г. министра грађевина од 4 марта ове год. бр. 1226, грађевинско одељење општине београдске, држаће другу ОФерталну лицитацију 18 маја ове год. за израду калдрме у Краљ Милутиновој и Бирчаниновој улици. Предрачунска је цена 17.951 '79 дин. Оферти ће се огворити у присуству комисије и предузимача, тачно у 12 часова у подне. Иосле отварања ОФерата, ничија накнадна понуда неће се примити. На 0Фертима ; који ће се подносити у затвореним ковертима, мора биги залепљена таксена марка од 10 динара, према зак. о таксама. Оферти без таксених марака неће се узимати у оцену. Предузимач на коме остане ова лици тација, дужан је одмах да положи на име кауције 2500 дин. у новцу, или вредећим хартијама. Услови и ближа обавештања могу се видети сваког радног дана од 8—12 часова пре подне. Из канцеларије грађевинског одељења опшгине београдске, 3 маја 1902 год. ГБр. 1185.

УРЕДНИШТЈВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА Вдасник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА Штампарија Д. Джмитријевика, Иван-бегова ух. бр. 1. Одговорни уредник МИХ. М. МАРЈАНОВИЋ/, секрстар општине