Beogradske opštinske novine

Број 20

— 167 —

Год. XX

овога пошумљавања, у коме је изложено: која се врета дрвећа има употребити, на које место, у коме одстојању, на који начин треба сађењс извршити, и шта треба урадити, те да овај корисан рад буде имао уепеха. Према томе је даље и урађено. Председник општине г. Маринковић, желећи, да, поред свих извршених важних радова на уређењу иулешпању Београда, обогати нрестоницу још једном кориеном тековином, одмах је набавио више хиљада разноврсних садница, које из дра . шуме Рогота, које из српских расадника. И ове су саднице засађене 18. ов. месеца на свечан начин на Карабурми. Тога данау 8 часова изјутра, сакупило се на Калимегдану око 2.000 ђака из свих овдашњих средњих, грађанских, и основних школа са својим наставницима. Пошто су спремљене саднице, подел.сне ђацима и наставницима, кренуо ее овај свечан поход, уз свирку војне музике и патриотске песме одушевл.еие омладине, кроз сред Београда на Карабурму, где су ова дрвета одмах и засађена. Београђани су са уживањем гледали нашу омладину, како одушевљено са садницама у руци иде да иоложи темељ једној колико леиој, шолико икрасној, тековини нагие ирестонице] ајош је ленше било гледати, како се сваки омладинац труди, да своје дрво што правилније засади, те да би и он оставио сталну успомену на дан, кад је „Кума-Милован" узприпомоћ „Срп. план. друштва," и, београдске омладине отпочео са подизањем шуме око Београда. 18. марша 1902. г. као дан кац је учињен ирви иочешж нтодизању шулеу околини Веограца, остаИе злашним словима за беле-жен у исшорији Веограда, а заслужно име г. Милована Маринкови&а иредседника оишшине, уверен сам, иомиња-ће грађани Веограда са, благодарногиКу, покољењима. Важност пошумљавања околине Београда, појмиће сваки грађанин одмах чим помисли, да ће шума заклонити Београд од јаких и штетних ветрова; да ће утицати на здравствено стање становништва, оеобито спречавати ширење епидемичних и других заразних болести; и најпосле, да ће та шума дати Београду лепши изглед, а грађанима прилику, да на лак и јевтин начин дођу до уживања. Вредни и заузимл>иви председник наше престонице, коме у првом реду за ово припада заслуга, може увек и у свакој прилици рачунати на помоћ „Срп. планинског друштва" и његових чланова". Српско планинско друштво водиће и даље бригу и рад око пошумљавања околине Београда, и стараће се о томе, да се засађена шума што бот.е очува и однегује. Потпун и исцрпан план о начину што бржег и уснешнијег извршења овога иошумљавања остављам за другу прилику. Милан Д. ОЗрадовић шумар инж.

0 В Ј А В А Суд општине београдске објављује грађанству београдском, да је азбучни гласачки списак свију грађана општине београдске, који имају право гласања на општинском збору, који ће се држати 21. ов. м., састављен по ставу првом члана 21. зак. о оиштинама, изложен у канцеларији статистичког одељења суда општине београдске —Узун Миркова улица бр. 1. По члану 21. пом. закона азбучни списак може се све до један дан пред општински збор мењати и попуњавати према

томе, да ли ко за то време задобије или изгуби право гласања. По члану пак 25. пом. закона од дана када је азбучни списак изложен у општинској судници па до рока одређеног чланом 24-тим пом. закона, сваки грађанин дотичне општине има права азбучни списак прегледати, на њега примедбе чинити и исправке тражити било за себе било за другога. Исправке се могу тражити усмено или писмено. Општинске власти неће наплаћивати никакве таксе за рад или за акте, који се тичу тражења исправака у азбучном списку (чл. 26. пом. закона). Ово се објављује београдском грађанству ради знања и управљања. Од суда општине града Веограда. 10 маја 1902 године, у Београду.

ЈАВНА. ЗАХВАЛНОСТ Господин Филип Ла Ренотије од Ферари, познати добротвор београдске сиротиње, сетио се је истеи приликом скорашњег свога доласка у Београд н преко г. Стевана Ћурчића, овд. новинара, предао је благајиици београдске општине 200 динара на име прилога за помоћ београдској сиротињи. Суд општине београдске у име београдске сиротиње овим изјављује топлу захвалност овом племенитом дародавцу београдске сиротиње. ББр. 2749 14. маја 1902. год. Београд. Председник београдске општине, Милов. Р. Маринковић с. р.

О Б Ј А В А При VII пешадиском пуку ради се историја VII пешадиског пука Његовог Величанства Краља Александра 1 -ог у коју би требала да уђу и имена свију лица из Београда, која су у минудим: првом 1876-77 год; другом 1877-78 и српско-бугарскомрату 1885-1886 године, ногннули, рањени или одликовани; јер су једни крвљу а други самопрегоревањем припомогли да се извојује независност и ослобођење наше државе; те да им се ода достојна пошта. Да би се по захтеву команданта VII пешадиског пука Краља Александра Г° г Бр. 2435 могли за ову циљ прибавити нужни податци: позивају се сва она лица: која су участвовала у нашим ратовима у VII пешадиском пуку а који су рањени или одликовани да одмах дођу у суд општине града Београда — војно одељење најдаље до 27 овог месеца, како би се потребни податци прибавили; за она лица пак која су у рату погинула, нестала или од добивених рана умрла, да дође ма ко од њихове родбине, те да се од њих податци прикупе. Ово важи само за оне који су служили у пешадији. Од суда општине града Београда, 15 маја 1902 год. ОВБр. 1257, у Београду.

0 Б Ј А В А Суд општине београдске, издаваће путем јавне усмене лицитације под закуп своје земљнште постојеће између имања Његовог Величанства Краља Александра I, и имања Хаџи Томнног, које се протеже од Хаџи Томине зграде у којој је цреварница па до акционарске кланице. Земљиште ово издаје се под закуп за попашу а за време ово летње сезоне. Лицитација ће се држати на дам 27 маја тек. год. од 3 до 6 сати после подне у канцеларији економног оделења Суда општинског. Ближи услови могу се вндети у поменутој канцеларији сваког радног дана од 8 до 12 сати пре подне и при лицитацији. Од суда општине београдске, 18 маја 1902 год. АБр. 4730, у Београду.

0 Б Ј А В А Пошто на раније држаним лицитацијама за издавање под закуп тразе за кошење у новом општинском сењаку, није било лицитаната, то ће се за издавање под закуп поменуте траве поновона дан 25 маја тек. године од 3 до 6 сати после подне држати јавна усмена лицитација пред офи цирском каФаном у Палилули. Излицитирана цена за ову траву полаже се одмах при закључку лицитације. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног одељења суда општинског сваког радног дана од 8 до 12 сати пре подне. Од суда општине беградске, 9 маја 1902 год. АБр. 3832, у Београду.

0 Б Ј А В А Пошто одбор општинскн није одобрио лицитацију држану на дан 3 априла тек. год за продају материјала од општинских зграда у Тројанској улици под Бр. 7, и од подрума званог „Пивни извор", то ће се лицитација ова понова на дан 24 маја тек. год. од 3 до 6 сати после подне на лицу места држати. Кауција се полаже пре почетка лицитације и то: За зграде 200, а за подрум 300 динара у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видети у канцеларији економнога одељења суда општинског сваког радног дана од 8 до 12 сати пре подне и при лицитацији. Од суда општине београдске, 9 маја 1902 год. АБр. 3646, у Београду.

Гра^анству београдском На захтев духовног суда епархије београдске а на основу наређења Управе града од 3 ов. м. Бр. 12124 суд општине београдске позива београдско грађанство, да при смртним случајевима, у споразуму са иадлежним свештеником одређује време за опело и спровод умрлих лица, како се не би у будуће десило, да се опело у цркви врши у времену кад треба да се врши вечерње или друго које богослужење у цркви. Од суда београ^ске оишшине, 9 маја 1902 гоц. Београд, ВБр.2659.