Beogradske opštinske novine

Ерој 25

- 196 —

Год. XX

ГраЗјанству града Београда На другом збору грађана београдске општине држаном 30 маја тек. године, ради одобреља решења београдске п 'општине од 19 априла 1902 г. АБр. 4115, ко.јим је предложено, да се београдска општина, за исплату извршених и за испдаћивање будућих експропријација задужи са 2,000.000 динара у сребру издавањем општинских обвезница било је свега по азбучном списку способних гласача 6101. На збор је дошло и гласало свега 832 гласача, од којих за поменуто решење одбора гласало 362 гласача а противу истог 470 гласача. На основу чл. 48 и 49 зак. о општинама гласачки одбор овога збора објавио је: Да је овај други општински збор решио: да се решење одбора београдске општине од 19 априла 1902 г. АБр. 4115 којим је учињен предлог, да се београдска општина, за исплату извршених и за исплаћивањебудућих експропријација задужи са 2,000.000 динара у сребру издавањем општинских обвезница, одбаци. 0 овоме се извештава београдско грађанство ради знања. Од суда београдске општине, 22 јуна 1902 г. АВр. 5248, Београд.

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Мили ГОСТИ. — Ово дана извесна група руских ђака са својим проФесором г. Горталовом на своме путу по Европи, посетилису и Веоград — Престоницу Краљевиле Србије, где су дочекани и по српском обичају угошћени од нашнх ђака и проФесора, којом је приликом и огаштнна београдска узела у томе скромног учешћа, на чему су јој се ђаци Руси, по одлаеку из Београда, са српско-бугарске границе захвалили телеграмом следеће садржине: „Председнину оиштине Београд На граници Српске земље сећамо се лепог Београда и искреног пријема од стране његовог грађансгва, на чему вам најсрдачније захваљујемо. У име ђака Руса, НрОФвСОр Горталов."

Концерат на Калимегдану У недељу 23 текућег месеца музика VII пеш. пука „Краља Александра I" под управом свога капелника г. ЈосиФа Вродила, приређује концерат у своју корист на Калимегдану. Од ирихода иоловина је намењена београдској сиротињи. ПРОГРАМ з 1. Марш „ Краља Александра I" . Бауманова 2. Концерат кадрил из оп. „Аџда и ... Верди 3. Увертира из оп. ^Лака коњица " . Супе 4. Потпури г Жз шуме и луга и . . Чижек 5. Гавота Краљицв Драге . . . Бродил 6. Фантазија из оп. п Љхенгрин и . Вагнер 7. Смеса из „ Сјт.-циганских иесама и Бродил 8. Крунисани марш из оп. „ Пророк и Мајербер

9. Потпури из оп. „ Птичар и . . . Целер 10. Полка ч>рансе Ђ Нашв Госиође" . Флосман 11. Потпури „ Тути Фрути и . . . Бродил 12. „ У Македонију и марш . . . Бродил Почетак концерта у 5 сахата по подне. Улазна дена 050 дин. од особе, деца 0'20 д.

0 Г Л А С Према одобрењу г. министра грађевина од 12 јуна т. г. Бр. 3967 држаће Управа града Београда јавну усмену лицитацију у свом грађевинском одељењу на дан 25 јуна т. г. у 10 часова пре подне за оправку зграде министарства правде. Предрачунска је цена овога посла 1386 динара 43 пр. дин. а кауција у 200 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења Управе града Београда, 17 јуна 1902 год. уБеограду, ГЈ№? 997.

0 Г Л А С Према одобрењу г. министра грађевина од 12 јуна т. г. Бр. 3968 држаће Управа града Београда јавну усмену лицитацију у свом грађевинском одељењу на дан 25 јуна т. г. у 11 часова пре подне за оправку зградв Више женске школе у Београду. Предрачунска јецена овога посла 702 динара 97 пр. дин. а кауција у 100 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења Управе града Београда, 17 јуна 1902 год. у Београду, ТЈУ§ 998.

0 Б Ј А В А На основу решења г. Министра Грађевина од 4 маја т. г., Бр. 2455, држаће се ОФертална лицитација за нивелисање, калдрмисање и каналисање Св. Никољског (житног) трга у канцеларији грађевинског одељења општинског на дан 2 јула ове год. од 11 сати пре подне до 12, када ће се и закључити. Предрачунска је цена 93.721.88 дин. Кауција је према закону о јавним грађевинама 10.000 динара и то у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. План и предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложена су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају, пошто предходно положе благајни општинској кауцију и реверс од исте покажу при лицитацији. Из канцеларије грађевинског одељења општине вароши Београда, 20. маја 1902. год. ГЛ0 1313.

0 Б Ј А В А Наредбом управе града Веограда Ј1Ј№ 1566 од 20 маја тек. год. отпочеће каламљење грађанства у граду Београду 16 јуна, а завршиће се 25 августа текућ. год. Суд ово ошптински позива гра^анство, да сваке недеље од 3 до 6 часова по подне доноси своју децу која нису никако каламљена у зграду „Црвеног Крста" или у локал кварта врачарског (где је коме ближе) ради каламљења деце. Тако исто позивају се и сви одрасли грађани који нису за седам и више година никако каламљени да у одређено време дођу ради каламљења По свршеном каламљењу свакн онај ко се не одазове овом позиву биће строго кажњен. Од суда општине града Београда 20 маја 1902, ЛНр. 619.

0 Б Ј А В А Министарству Народне Привреде, потребни су податци о гајењу свило-буба у овд. вароши. Како су суду општинском непозната имена такових одгајивача, то се овим позивају сви одгајивачи свило-буба, да се пријаве општинској статистици најдаље до 20. овог месеца и даду потребан одговор на сва питања у бланкету. Од суда општине београдске, 5 јуна 1902 године, АБр. 4408, у Београду.

ГраЗјанству београдском Познато је грађанима, да постојидруштво за подизање храма Св. Саве, коме је председник Његово Високопреосвештенство архијепископ београдски и Митрополит Српски Господин Инокентије. Да би се остварила узвишена циљ овога друштва суд општине београдске овим чини апел на београдске грађане, да помогну томе, заузимајући се својски да се путем обавештења образују по варошким одељцима пододбори за прикупљање прилога за ову свету и опште-народну задужбину. Од суда општине београдске, 23 Јануара 1902 г. АБр. 626, Београд.

Грађанству београдском На захтев духовног суда епархије београдске а на основу наређеља Управе града од 3 ов. м. Бр. 12124 суд општине београдске позива београдско грађанство, да при смртним случајевима, у споразуму са надлежним свештеником одређује време за опело и спровод умрлих лица, како се не би у будуће десило, да се опело у цркви врши у времену кад треба да се врши вечерње или друго које богослужење у цркви. Од суда београдске оиишгте, 9 маја 1902 гоц. Београд, БВр.2659.

УГЕДНИШТВО П АДМИНИСТГАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димдтријеваћа, Иван-бегова уд. бр. 1. Одговорни уредник МИХ. М. МАРЈАНОВИБ;, сзкр ;тл.р ошигдне