Beogradske opštinske novine

Број 33

— 234 —

Год. XX

IX По прочитању оставке г. Стевана Миљковпћа, новоизабратог кмета београдске општине АБр. 6070, на дужност кмета, — одбор је решио: Да се ова оставка коју је г. Миљковић поднео на кметовску дужност уважи. Да дужност кмета на место г. Миљковића врши до избора другог лица за кмета одборник г. Коста Теодосијевић са платом од три хиљаде и шест стотина динара на годину, колика је општ. буџетом за ову годину предвиђена, а која ће му се рачунати од дана кад у ову дужност буде уведен, а издавати из партије бр. 5 расхода буџета I. X По прочитању акта министра грађевина АБр. 7130, — одбор је решио: Да се сума у шест стотина и двадесет динара, колико се има из општ. касе послати министарству грађевина за исплату извршене оправке зграде гимназије Краља Александра I, а колико на општину долази исплати на терет партије бр. 84 расхода буџета I. XI По расмотрењу акта АБр. 7078 која се односе на тражење начелства округа београдског да и београдска општина узме удеда у издржавању пастувске станице у Топчидеру за ову годину, — одбор је решио: Одобрава се општ. суду да може у овој години на терет општ. готовине по добивеном за то надлежном одобрењу утрошити суму од хиљаду динара на издржавање пастувске станице у Топчидеру за ову годину. XII По расмотрењу акта АБр. 6567, која се односе на израду степеница на Кадимегдану спрам Богословије, — одбор је решио: Одобрава се општинском суду, да може у овој и идућој години на терет вишка трошаринских прихода по добивеном за то надлежном одобрењу утрошити суму од двадесет хиљада тридесет динара и седамдесет и осам пара динарских за израду степеница на Калимегдану спрам Богословије. XIII Дредседник саопштава одбору, да је на дневном реду одобрење откупа „Параносовог хана м ради просецања новопројектоване улице, која би имала проћи од ка®ане Босне на Сави ка Св. Никољском тргу. Издаже одбору како се је та ствар раније развијала и на чему сада стоји. Објашњава даље да се сопственику истог имања чини нерешавањем тога предмета неправда и да се он тиме штети. Даље наводи да је сопственик изјавио да пристаје да му се за исто имање плати триста хиљада динара у место триста педесет хиљада динара колико је процењено, и то не готовим новцем већ општинском признаницом са извесним роком, само да би знао на чему је. Излажући то износи одбору исти предлог на решење, молећи га да исти најозбиљније узме у оцену и реши га, како се сопственику овога имања не би даље наносида неправда и исти штетио, јер представништо општинско не сме никако допустити, да тај предмет остане и и даље нерешен и да сопственик овог имања и даље сноси штету услед тога.

Сем тога ово се питање има најскорије расправити с тога што просецање поменуте улице отоји у вези са уређењем Св. Никољског трга, коме се такође наЈскорије мора пристувити, те је и с тога веома нужно да се исто питање најскорије расправи. По сасдушању тога и деб~ •«, у којој су учестовали одборници г. г. Милан 0. Петровић, Милован Миденковић, Урош Благојевић, Раденко Драговић, Вг. Јован Ђурић, Јован Смедеревац, Ђође Петровић, Милан Капетановић и председник општине, — одбор је а на предлог одборника г. Милана 0. Петровића решио: Да се овај нредмет огласи за хитан и упути на мишљење комисији за ревизију регулационог плана. Да члана ове комисије г. Косту Главинића, ако се до дана кога овај нредмет буде упућен истој комисији на мишљење, не буде вратио с пута заступи у давању мишљења но овоме предмету одборник г. Милан Капетановић.

ПОД НАЈВИШОМ ЗАШТИТОМ ЊИХОВИХ ВЕЛИЧАНСТАВА КРАЉА АЛЕКСАНДРА I. И КРАМЦЕ ДРАГЕ

III. Начин рада. Чл. 4. Друштво постизава свој задатак: а. Писменим и усменим обавештењем и поукама; б. Материјалном помоћу; в. Оснивањем појединих установа и подизањем угледних домова у корист народнога здравља; г. Залагањем свога утицаја, да се путем законодавства или наредаба прописују или у дело приводе прописане санитетске мере од опште важности. IV. Новчана средства Чл. 5. Новчана су средства друштвена: а. Члански улози; б. Ирилози и завештања у новцу и имању; в. Приходи од популарних сгиса, друштвеног листа, јавних предавања, приређивања хигијенских изложаба. г. Поклони у разним стварима за друштвени циљ. д. Интерес на уложени новац.

V. Чланови. Чл. 6. Чланови друштвени могу бити сви пријатељи народнога здравља. Чл. 7. Чланова друштвених има: а. Редовних, с годишњим улогом од пола динара; б. Помагача, с годишњим улогом од 5 динара; в. Утемељача, с прилогом од 100 динара један пут за свагда. г. Друштвених добротвора с прилогом од 500 дин. један пут за свагда у новцу или другој вредности. д. Народних добротвора, с прилогом од 5.000 динара један пут за свагда у новцу или другој вредности. ђ. Почасних, које по предлогу главног одбора изабере редовна годишња скупштина, између лица, која својим радом у опште или заузимањем за успех овога друштва покажу за њ особите заузимљивости или му учине велике услуге. Чл. 8.

Друштво ће се постарати у договору са г. г. лекарима и апотекарима да члавови добвјају извесан проценат јеФтиније лекове и лекарске услуге. Редовни чланови добијају бесплатно све друштвене популарне списе и упутстра. Остали чланови добивају сем тога бесплатно и друштвени лист. Чл. 12. Окружни одбор бира у свима месним дружинама својега округа вредне чланице друштвене за „примерне домаћице" дајући им повељу о томе. Примерне су домаћице оне чланице, које са преданошћу врше све послове у својој непосредној околини, према друштвеним упутствима. VI. Састав друштва. Чл. 13. Чланови друштва за чување народнога здравља састављају међу собом месне дружине. Да би се овака дружина образовала, потребно је: у селима 10, у варошицама 20, а варошима 50 чланова.

ПРАВИЛА ДРУШТВА ЗА ЧУБАБЕ НАРОДНОГА ЗДРАБЉА

I. Име и заштита друштвена. Чл. 1. Под највишом заштитом Њихових Величанстава Краља Александра I. и Краљице Драге оснива се у Србији „Друштво за чување народнога здравља", са главним одбором у Београду. Чл. 2. Почасни је председник друштва Његово Високопреосвештенство архијепископ београдски и митрополит Србије. II. Задатак друштвени. Чл. 3. Задатак је друштву да ради на чувању и неговању народнога здравља.

Дужности су чланова, да речју и делом раде на остварењу друштвених зада така и да се придржавају правила, прописа и програма друштвених. Чл. 9. Сваки члан има права, која му друштвена правила дају. Сваки члан може исказивати мишљење о раду друштвеном и чинити предлоге у корист напретка и што успешнијег рада друштвеног. Ова ће се мишљења достављати главвом одбору, ако их месна дружина и окружни одбор усвоји. Чл. 10. Уписивање у чланство врши се код сваког члана месног одбора, и улог се одмах полаже. Сваки члан добива чланску карту, која вреди за њега и његов дом. Чл. 11.