Beogradske opštinske novine

Број 45

— 283 —

Год. XX

дозвољено у 1899 год од стране грађев. одбора и управе града Београда дозиђив»ње двоспратне зграде према сада постојећем стању и тиме учињена измена првобитне регулације, према којој би се на томе месту спрам „Коларца" имао да подигне парк са водоскоком," — одбор је решио: Да се усвоји ово мишљење комисије за ревизију варошке регуладије изјављено по овоме предмету. IX По прочитању мишљења комисије за ревизију варошке регулације АБр. 9806 по молби Данила Владисављевића, архивара мин. војног, због измене нивелације у Доситијевој и Јевремовој улици, којим усваја предлог грађев. одељења за измену нивелете у истим улицама, одбор је решио: Да се усвоји мишљење комисије за ревизију варошке регулације изјављено по овоме предмету. X По прочитању молби Марка Петровића, по часног мајора у нензији АБр. 8669 и 9779 због регулације, — одбор је решио: Да се имању Марка Петровића, почасног мајора у пензији, постојећем у Ратарској улици арондише од Ратарске улице осамнаест квадратних метара колико му је потребно ради изласка на регулациону линију с тим да за ово земљитте нлати каси регулационог Фонда по пет динара од квадратног метра свега двадесет динара. XI По прочитању молбе Гавре С. Којена овд. трговца, АБр. 9618, због регулације, — одбор је решио: Да се имању Гавре С. Којена, овд. трговца, постојећем у улици ЦараУроша арондише земљиште регулационог Фонда постојеће пред тим његовим имањем из поменуте улице с тим да исти плати каси регулационог Фонда по шест динара од квадратног метра за ово земљиште регулац. Фонда, које се има арондисати имању његовом. XII По ирочитању извешћа грађевинског одељења АБр. 9590 о држаним лицитацијама за израду намештаја за општинску салу, у којој се држе одборске седнице, — одбор је решио: Да ужи одбор, у који да уђу одборници г. г. Јован Смодеревац, Милан Каиетановић и Манојло Клидис проучи овај предмет и по истом изјави своје мишљење, па по том предмет вратити одбору на коначно решење. XIII По прочитању п^едлога грађевинског одељења АВр. 9485, којим предлаже да се решење онштинског одбора, од 5 јула тек. године ГБр. 1809, које гласи: „Одобрава се општинском сулу, да може у овој години на терет партије бр. 52 рахода буџета IV, утрошити суму оц четири хиљаде пет стотина и педесет дивара и тридесет и једну пару динарску на оправку калдрме у Таковској и Војводе Добрњца улици од Палилулске школе до Краљевих штада" измени и да се донесе решење, да се у место оправке калдрме у поменутим улицама изради макадам, одбор је решио: Одобрава се општинском суду, да може у овој години на терет партије бр. 52 расхода буџета IV за ову годину утро-

шити суму од четири хиљаде пет стотина и педесет динара и тридесет и једну пару динарску за израду макадама у Таковској и Војводе Добрњца улици од Палилулске школе до Краљевих штала. Да се у истим улицама поред овог макадама израде с обе стране од крупног камења олуци од два метра ширине. Овим решењем замењује се решење одбора од 5 1ула тек. године ГБр. 1809. XIV По прочитању погодбе, коју је закључио ужи одбор изабр:»т решењем одбора од 4 септембра тек. године АВр. 5705 са г. Костом Живковићем, вишам инжињером жељезничке дирекције о откуиу целокупног његовог земљишта преко кога има проћи нова улица која има да веже Таковску улицу са Гундулићевом улицом, као и расмотрешу осталих акта овога предмета, — АВр. 9122, — одбор је решио: Да се ова погодба усвоји. Да се за отварање нове улице, која има везати Таковску са Гундулићевом улицом откупи целокупно имање г. Косте Живковића вишег инжињера жељезничке дирекције, кроз које опа нова улица има проћи, а који према извршеном премеру у границама према тапији износи хиљаду четири стотине осамдесет девет квадратннх ме тара и седам квадратних десиметара, а по цену од девет динара и педесет пара динарских од квадратног метра, дакле за укупну цену од четрнаест хиљада сто четрдесет и шест динара и шеснаест пара динарских. Исплата ове куповне цене да се изврши на терет дотичне буџетске партије по извршењу законских Формалиости, а ј решење ово да се иаврши пошто се донесу и решења о огкупу и осталих оемљишта, која се имају заузети за отварање ове нове улице. XV Председник извештава одбор, да је на дневном реду извештај ужег одбора за оцену пројекта општинског буџета за 1903 г. који је општ. суд саставио сходно закону о окружним, срески« и општ. буџетима. Моли одбор да изволе саслушати овај извештај и пројекат општ. буџета за 1903 годину. По прочитању поменутог извештаја АБр. 9718 и поменутог пројекта као његовог прилога, а шкле потребног обавештења, у коме су учествовали одборници г. г. Раденко Драговпћ, Божа Живковић, Тома Динцар-Јанковић, Јован Смедеревац и Бг. Милан Радовановић и председник онштине одбор је решио: Дг1 се усвоји овај извештај ужег одбора за оцену пројекта општ. буџета за 1903 год. који је саставио општ. суд сходно закону, као и да се усвоји у начелу приложени пројекат општинског буџета за 1903 годину. Да се у идућој седници приступи претресу у поједино стима састављеног пројекта општ. буџета за 1903 годину.

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Председник општине г. Милован Р. Маринковић Указом Његовог Величанства Краља од 6. овог месеца постављен је за министра Финансија. Г. Маринковић предао је дужност председника општине 7. о. м.

на старијем кмету г. Владимиру Лацковићу, који ће је вршити до новог избора председника општине.

Н А Р Е Д В А I Позван чианом 93. тач. 10. закона о општинама да води списак свога ставовништва и рачун о кретању његову, суд општине града Београда Наредбом овом наређује свима оним Београђанима, који издају станове под закуп, да у року од десег дана поднесу статистнчком оделењу општинскога суда пријаву свију својих кирајџија по Формулару који о томе постој и. Ови они, који се овој наредби не одазову биће кажњени по §. 344. кривич. законика. Од суда општине града Београда 4. новембра 1902 год. КБр. 189, у Београду.

0 Б Ј А В А Суд општине београдске, издаваће путем јавне усмене лицигације под закуп следећа своја права и имања и то: I. На дан 13 новембра 1902 год. од 2 дј 5 сати после подне месарое ДУ" Ђа*е у ведикој з'ради нд Цзетном тр у. Кдуција 100 динара у готовом новцу или у срп. држ. хартијама од вредности. II. На дан 14 новембра 1902 гол. од 2 до 5 сати после подне, пиљарске ду^ане — надстреш ^ице — ван велике зградв на Цве нолл тргу. Кауција по 20 динара у готовом новцу. III. На дан 15 новембра 1902 год. од 2 до 5 сати после подне, право наплате таксе за продају бозз. Кауција 300 динара у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности. IV. На дан 16 новембра 1902 год. од 2 до 5 сати после подне, пр-ЈВО наплате Фијакерске таксе. Кауција 200 динара у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности. V. На дан 18 новембра 1902 год. од 2 до 5 сати после подне, земљиипе испод војног сењака. Кауција 100 динара у готовом новцу или у срн. држав. хартијама од вредности. VI. На дан 19 новембра 1902 год. од 2 до 5 сати после подне, замљиште испод старе ботаничхе башге на Дунаау, Кауција 100 динара у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности, и VII. На дан 20 новембра 1902 год. од 2 до 5 саги носле подне, подрум постејећи на пдацу код „Текије," на Краљевом тргу. Кауција 100 динара у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности. Лицитације ове држаке се и то: Под број I и II у или пред каФаном код сложне Браке на Цветном тргу, а под бројевима III, IV, V, VI и VII у канцеларији економног одељења суда општинског. Ближи услови могу се видети у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од суда општине београдске 16 октобра 1902 год. АБр. 9538, 9539, 9540, 9578, 9679, 9280 и 9581, у Београду.