Beogradske opštinske novine

Број 10

— 75 —

Год. XXI

XIX На нредлог општинског суда АВр. 552, одбор је решио: Одобрава се општинском суду, да може у овој години утрошити суму од шест стотива динара на довођење у исправност општинских коморских кола. Издатак овај, да падне на терет партије на ванредне и непредвиђене потребе. XX Одборник е. Ђорђе Летровиб, тражи да се у одбору ирочита иредставка одбора грађана са Савинца, која се односи на варошки и трошаринеки рејон. Засшуиник иредседника оишшине изјављује> да иста није на дневном реду, а да ћеовотражење одборника г. Петровића ставити на дневни ред за идућу седницу. * Одбор је примио к знању ове изјаве.

0 Б Ј А В А Суд ошптине београдске на основу наређења VII пуков. окр. команде од 26 Фебруара 1903 г. Бр. 2485 саопштава ради знања грађанима београдским — а нарочито онима који коње држе, или су у обавези да их имају — следећу наредбу, која гласи: Наредба бр. 20 КОМАНДАНТА ДУНАВ. ДИВИЗ. ОБЛАСТИ 26 фебруара 1903 год., Ееоград I Командант VIII пуков. окруж. команде актом ,1\2 1626 од 3 овог месеца доставио ми је: 1. Да је обвезник Максим Марковвћ из села Раље, среза подунавског, окр. смедеревског, продао своју кобилу, која је била жигосана са жигом „ ас" без одобрења команданта пуков. окр. а коју је давао као обвезник за двајесника артиљер. чете II позива народне војске. Из прибављених података види се да је горе именовани Магссим продао своју кобилу Драгутину Танасковићу. земљоделцу из села Петке 1 јула 1902 год. Узет на одговор по овоме признаје да је кобилу продао без дозволе команданта а овај постуиак правда тиме што је слабог стања, те није у стању да је даље држи н што кобила има ману да туче ногама. 2. Димитрије Нигеолић, кмет општине раљске извршио је пренос сгочног пасоша без дозволе команданта пуков. округа, тако: одобрио је обвезнику Макспму Марковнћу да може продати своју кобилу. Из прибављених података види се: да је кмет општнне раљске Димитрије пренос пасоша извршио 1 јула 1902 год. Узет на одговор по овоме признаје да је пренос пасоша извршио, а свој поступак. правда тнме, што је држао да за лродају не мора пматп одобрење команданта пуков. округа. Оваквим својим поступком и горе именовани обвезник Максим и кмет Димитрије учинили су кривицу, која је противна распису господина Министра војног АР.М 4101 од 8 августа 1901 год. а која је по закону кажњива — па с тога их на основу поменутог расписа и на основу чл. 72 одељ. III тачке 7 закона о „устројству војске" казном са по 100 дин. у новцу у корист касе „Ремонтског Фонда".

II Командант VIII пуков. окр. команде актом ЈУ2 1704 од 4 овог месеца доставио ми је: да је обавезник Прока Игњатовић земљоделац из села Глибовца, среза јасеничког окр. смедеревског продао без дозволе команданта пуков. окр. команде своју кобилу, која је жигосана била са жигом „К" и распоређена за 3-ћи ескадрон дивиз. коњице. Из прибављених података види се да је горе именовани Прока продао своју кобилу на приплод држави а није тражио дозволу од команданта. Узет на одговор по овоме признаје да је кобилу продао без дозволе, а свој лоступак правда тиме што у место ове има другу. Оваквим својим поступком горе нменовани Прока учинио је крввицу која је противна распису господина министра војног АВ Ј\2 4101 године, а која је по закону кажњива, па с тога га на основу чл. 72 одељка III тач. 7 закона о „устројству војске" казни са 100 дин. у новцу у корист касе „Ремонтског Фонда". III Командант VIII пуков. округа актом № 1564 од 5. ов. мсс. доставио ми је следеће: да је обвезник Милија Михајловић из села Кушиљева, среза моравског, окр. пожаревачког, продао свог коња без дозволе команданта пуков. округа а који је жигосан са жигом „К" п уписан као обвезник коњаник за III позив народне во.јске. Из прибављених података види се: да је именовани Милија продао коња децембра месеца пр. године Обраду Станимировићу, земљодељцу из Кушиљева. Узет на одговор признаје да је коња продао без одобрења пуков. команданта, а свој поступак правда тиме, што се оделио од задруге, те није у стању да држи коња. Оваквим својим поступком горе именовани Милија учинио је кривицу, која је противна распису господина министра војног КРМ 4101 од 8 августа 1901 год. а која је по закону кажњива, па стога га на основу поменутог расписа, а на основу чл. 72 одељка III тач. 7. о „устројству војске" казним са 100 дин. у новцу у корист касе „Ремонтског Фонда." IV Казне ове да командант изврши и о извршењу ме извести. V Наредба ова да се саопшти свима оиштинским властита а ове свима обвезницима на територији ове дивизије. Командант, ночасни ађутант Њ. В. Краља пуковник Дгм. Николи^ с. р . Од суда београдске ошптине 3 марта 1903 год. ОВБр. 545, Београд.

0 Б Ј А В А На основу решења суда општине београдске од 4 Марта ове год. држаће се јавна лицигација за набавку 3000 куб. метара ломљеног камена и то у канцеларији грађев. одељ. општинског а на дан

11 марта ове год. од 10 сати пре подне до 12, када ће се и закључити. Кауција је према закону о јавним грађевинама 2000 динара и то у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. Предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења општине вароши Београда 5, марта 1903 год. 770.

0 Б Ј А В А На основу решења суда општине београдске од 4 марта 1903 год. држаће се јавна лицитација за набавку 3000 куб. мет. колубарског или моравског песка у канцеларији грађевинског одељења општинског на дан 12 марта ове год. од 10 сатп пре подне до 12, када ће се и закључити. Кауција је према закону о јавним грађевинама 1800 динара и то у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. Предрачун и остала техничка н погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Ип капцеларије грађевинског одељења општине вароши Београда, 5 марта 1903 год. ТЈ\2 769.

0 Б Ј А В А На основу решења суда општине београдске од 6 марта ове год. држаће се јавна друга лицитација за намештање 180 ком. дрвених казука на обали савској и дунавској у канцеларији грађевинског одељења општинског на дан 15 марта ове год. од 10 сати пре подне до 12, када ћс се и закључити. Кауција је према закону о јавним грађевинама 1000 дннара н то у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. План и предрачун и остала техничка и погодбена документа, пзложенп су сваког радног дапа у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевпнског одељења општине вароши Београда, 7 марга 1903 год. ТЈУз 798.

0 Б Ј А В А На основу решења суда општине београдске од 3 марта ове год. држаће с 3 , јавна лицитација за оправку зграде на НОВОМ гробљу и то у канцеларијн грађ. одељ. општинског а на дан 14 марта ове год. од 10 сати пре подне до 12, када ће се и закл>учити, Предрачунска је цена 2452-79 дин. Кауција је према закону о јавним грађанима 250 динара и то у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. План и предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложена су сваког радног дана у поменутој канцеларији.