Beogradske opštinske novine

Б рој 11

- 84 -

Год. XXI

Н А Р Е Д Б А Решењем општинског одбора од 10 јануара т. год. АБр. 266, концесиј?, за чишћење нужника и помијара за гол*шу 1903-ћу, 1904-ту и 1905-ту уступљена је Димитрију Стојановићу, под условима, у којима су прописане санитетске-полицијске мере. Ово решење одобрио је г. министар унутр. дела у смислу чл. 152. зак. о општинама, и исто је постало извршно и према осталим концесионарим?. Према томе, нико други нема права обављати овај посао сем поменутог концесионара. С тога суд општине београдске у интересу здравља београдског становништва, а на основу чл. 89, 92 и 93 тач. 1-ве зак. о општинама и §. 326 крив. зачона са допуном од 13 маја 1902 год. наређује: Да у реону и атару општине београдске, нико несме износити нужничку нечистоћу, сем концесионара Димитрија Стојановића. Ко противу ове наредбе буде поступио, биће кажњен са 50 до 150 динара новчане казне у корист општинске касе. Од суда општине београдске 18 Фебруара 1903 год. АБр. 1721, Београд. На основу чл. 152 закона о општинама и објашњења господина министра унутр. дела од 24 априла 1902 год. П№ 8966 управа града Београда одобрава наредбу суда од 18 Фебруара 1903 год. АБр. 1721. М 765 5 4 марта 1903 год. Београд Управник Београда Б. МаршиЂанин. Суд општине београдске објављује ову наредбу грађанству београдском, ради знања и управљања. Од суда општине београдске, 8 марта 1903 год. АБр. 2296, Београд.

Н А 3 Н А Њ Е Ставља се на знање београдском грађанству, да је концесија за чишћење нужника и помијара у реону и атару београдском за 1903-ћу, 1904-ту и 1905-ту годину, уступљена Димитрију Стојановићу, овд. под прописаним условима, а по решењу општ. одбора АБр. 266. Концесионар има права за чишћење нужника и помијара наплаћивати по 6 дин. од извађеног једног кубног метра или 0 30 пара дин. од акова. Пријаве за чишћење треба слати непосредно концесионару у улици „Душановој" бр. 84 каФана „Жабарац" а у поновљеном случају (ако се концесионар позиву не одазове) економском одељењу општннском, Концесионар је дужан, по реду примљених пријава, предузети чишћеље најдаље за три дана, од дана пријаве. Чишћење се врши искључиво ноћу. Сваку неисправност ковцесионара или њеоових слугу у вршењу овог посла, ваља достављати економском одељењу општине. Од суда општ. београдске 10 марта 1903 год АБр. 2296 Београд.

0 Б Ј А В А Чланом 11-тим тач. 14-том закона о уређењу санитетске струке и о чувању народног здравља прописано је, да се сва стока намењена за клање и храну људску мора лекарски прегледати, и преглед у граду Београду редовно врше општински марвени лекари. Али суд општински има уверења, да поједини грађани, на кријумчарски начин посведневно уносе у варош месо са стране — са козара или оближњих села које није лекарски прегледано. Како такви поступци тих грађана могу изазвати рђаве последице по здравље, суд општине града Београда позван чланом 93 закона о општииама, да се стара о здрављу људи у својој средини и да строго спречава и одклања све оно што би томе могло шкодити на основу § 326. кривичнога законика издаје ову наредбу 1, Забрањује се уношење у Београд свежег меса без уверења марвеног лекара да је исто здраво; 2, Ко се ухвати да је са стране донео у варош свеже месо, а не буде испунио услове тач. 1-ве ове наредбе, казниће се по § 326. кривичног закона од десет до сто педесет динара или од једног до двадесст дана затвора. 3, Ова наредба, коју је и Управа града Београда одобрила својим писмом од 24. Фебр. 1903. год. Бр. 7673, почеће важити од данас, а казна ће се примењивати од 15. марта ове год. Од суда београдске општине 6. марта 1903. год. КБр. 336, Београд.

0 Б Ј А В А На основу решења суда општине београдске од 13 марта ове год. држаће се јавна лицитација за набавку камена за калдрмисање Бачванске улице у канцеларији грађевин. одељења општинског на дан 18. марта ове год. од 10 сати пре подне до 12, када ће се и закључити. Кауција је према закону о јавним грађевинама 150 динара и го у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. План и предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења општине вароши Београда, 13 Марта 1903. год. ТЈУа 36.

0 Б Ј А Б А На основу решења суда општ. београдске од 10 марта ове год. држаће се јавна лицитација за оправку "ћуприје на крагујевачком друму у канцеларији грађев. одељења општинског а на дан 27 марта ове год. од 10 сати пре подне до 12, када ће се и закључити. Кауција је према закону о јавним грађевинама 100 динара и то у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. План и предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачн, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења опшгине вароши Београда, 14марта1903 год. ГЛ2 838. 0 Б Ј А В А На основу решења г. министра грађевина од 13 марта ове год. Ла 1682 држаће се јавна лицигација за израду макадама у Таковској улици у канцеларији грађевкн. одељеља општинског на дан 26 марта ове год. од 10 сати пре подне до 12, када ће се и закључити. Кауција је према закону о јавним грађевинама 300 динара и то у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. План и предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења општине вароши Београда, 15марта1903 год. Г№ 935.

КЊИЖЕВНИ ПРИКАЗ Нова Искра, свеска за Фебруар ове године изашла је са следећим садржајем: У Минисшарсшву (ирви дап). Из Тасина Дневника. Пише Таса Милешовић. — Зашто си мв креш'о? Песма Борскога. Прича валова. Песма Душана С. Ђокића. Ана, жена Немањина и мајка Свешое 6'аее. Наннсао проФ. М. Вукићевић. Песма. Влад. Станимировића. Фашиеулшан. Приповетка. Напиеада Јелена Јов. Димитријевића (наставак). Цвеш (по Француској песми). Миливој. Генералова к&и. Роман. Написао И. Н. Потапенко (наставак). Лисишћи (Песме у прози, причице, импресије): 1. Слике с мора: а), Дервиш -просјак, б), Живот. Нанисао Велимир Рајић 2. Естетика (Марко Саболчка), 3. Чежња (Лудвик Јакобовски). Наша иисма: Са Буковчеве изложбе у Бечу, од Зорислава. Уз нашв слике. Хроника (Наука, Разно). Виблиографија. Слике: Луна (сликао X. Каулбах). — Народно коло у Врању (1879). — Зорч (сликао Гвидо Рени). — Југовина (сликао Т. Васиљев). — Аполо са катаром. — Црквена слава у Брзој Паланци. — Кнез Милошев конак у Крагујевцу. — Краљевски летњиковац у Такову. — Крај пута (Фотогр. снимио Др. Марко Николић). Римљанвн. }(ашим прешилашхициш

Молимо претпдатнике нагпега листа који пису за прошлу годину измирили претплату, да изволе исту што скорије измирити. Претплату у Београду прима уредник, а иста се може положити и разносачима листа на признаницу његову. Претплатници из унутрашњости могу положити претплату код поште.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Влаеник ОПШТПНА ВЕОГРАДСКА Штамааржја Д. Димитријевића, Иван бегова ул. бр. 1. Одговорни уредник МИХ М. МАРЈАНОВИЋ,, еекретар општине