Beogradske opštinske novine

Год. XXI

— 176 —

Број 29

жавни Савет, и на којој је предложено два пута онолико кандидата колико је празних места. Чланови Главне Контроле имају чин судије Каеационога Суда, а њезин председник чин државнога саветника. Члан 180. Чланови Главне Контроле могу бити они српски грађани, који су свршили правни Факултет у Србији или на страни и навршили узто 10 година државне службе; или који су били министри Финансија; или који су служили као виши чиновници у Финансијској струци а имају најмање десет година указне државне службе. Али председник Главне Контроле и два члана њезина морају бити правници. Председник и чланови Главне Контроле су непокретни у својим звањима. Они се не могу отпустити из државне службе без пресуде редовних судова, нити преместити у друга звања без својега писменог цристанка. У пенсију се они могу ставити само ако су навршили 40 година државне службе или 65 година живота, или ако су тако оболели да не могу више вршити своју дужност. Члан 181. Главна Контрола прегледа, исправља и ликвидира рачуне опште администрације и свих рачунополагача преиа државној каси. Она мотри да се не прекорачи ниједан издатак по буџету и да се не догоди никакво пренашање сума из једне буџетске партије у другу. Она завршује рачуне свих државних управа и дужна је прикупљати све доказе и сва потребна обавештења. Општи рачун државни подноси се Народној Скупштини са примедбама Главне Контроле, и то најдаље за две године, рачунајући од завршетка сваке буџетске године. Законом ће се ближе одредити уређење и круг ^рада Главне Контроле, као и начин којим ће се постављати њезиноособље. ДЕО XII Државна олужба. Члан 182. Сви српеки грађани по рођењу имају једнака права на сва звања у свима струкама државне службе, ако само испуне оне услове које закони ишту. Прирођени српски грађани имају права на службу државну, само ако су пет година настањени у Србији. Странци, а такође и они прирођени српски грађани који још нису настањени пет година у Србији, могу бити примљени у државну службу само под уговором, и то у извесним случајима које закон изречно предвиђа. Члан 183. При постављању и унапређивању чиновника пазиће се на одлично владање, способност и стручну спрему. За доказивање стручне спреме завешће се поступно државни испити у свима струкама државне службе.

Члан 184. Сваки је чнновник одговоран за сво.ја службена дела, без обзира на то, по чијим је наредбама радио. Члан 185. Чиновници полажу при ступању у државну службу заклетву: да ће Краљу бити верни и послушни, и да ће се савесно придржавати Устава и закона. Члан 186. Звања државне службе и плате чиновничке по свима струкама утврђују се законом. Члан 187. Задржава се установа пенсије за чиновнике. Законом се одређују основи по којима чиновник може имати право на пенсију, као и по којима чиновник може бити стављен у пенсију. Члан 188. За пенсију деци и удовици умрлога чиновника задржава се особени фонд основан улозима од плата и неисија чиновничких. ДЕО XIII Црква, Школа и Добротворни Заводи. Члан 189. Унутрашња управа источно-православне Цркве припада Архијерејском Сабору. За друге вероисповести унутрашња управа припада њиховим духовним властима. Духовне власти, како источно-православне Цркве тако и свију осталих признатих вероисповести у Србији, стоје под надзором министра црквених послова. Уређење црквених власти и богословских школа источно-православне Цркве доноси се законом по договору министра са Архијерејским Сабором. (Свршике се)

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Општински збор. — Према наређењу г. минисгра унутрашњих дела одбор београдске општине у седници својој од 27. ов. м. решио је: да се на дан 10. јула ове године сазове општ. збор за избор председника београдске општине на место садањег председника, који је постављен по закону о устројству општиаа и општ. власти, који је престао важити 29. маја ове 1'одине и пет кметова на упражњена кметовска места. Од ових пет кметова двојица по закону морају бити правници. За члановебирачког одбора овога општ. збора изабрати су коцком грађани: г.г. Коста Др. Ризнић, трговац, Михаило М. Ђорђевић, бакалин, Светозар Јанковић, рентијер и Тома Цинцар-Јанковић, управник царинарнице, а њима за заменике грађани: г.г. Богоје Јовановић, каФеџија, Милан Димић, индустријалац, Живојин М. Перић, прОФ. Вел. Школе и Коста Н, Лазаревић, бив. дуванџија. • Потписници бирачд^ 0 у ^скова. Одбор београдске општи 7 ' , ''ици свотој биће само

од 27. ов. м. изабрао је за потписнике бирачких спискова за избор народних посланика за варош Београд одборнике г.г. Михаила Штрбића, Светозара Јанковића и Перу Новаковића а њима за заменике одборнике г.г. Милоша Валожића, Косту Теодосијевића и Косту Н. Лазаревића.

0 Б Ј А В А На основу решења Господина Министра Грађевина од 30. маја ове год држаће се усмена лицитација за израду макадама у Баштованској улици на дан 30. јуна ове год. од 10 сати пре подне до 12 када ће се и закључити, Кауција је према закону о јавним грађевинама 350 динара и то у готовом вредећим државним папирима или интабулацији. План, услови, предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења општине вароши Београда, 25. јуна 1903 г. Г№ 2044.

0 Б Ј А В А На основу решења Господина Министра Грађевина од 28. априла т. г. држаће се усмена лицитација за претрес калдрме у улици Капетан Мишиној на дан 1. јула ове год. од 10 сати пре подне до 12 када ће се и закључити. Кауција је према закону о јавним грађевинама 1800 динара и тоу готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. План, услови, предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења општине вароши Београда, 25. јуна 1903 г. Г№ 1668.

0 Г Л А С Као сваке, тако и ове године о „Светоме Илији" 20, 21, 22, 23 и 24. јула држаће се петодневни марвени панађур у Књажевцу, на коме ће се, поред сваковрсне стоке и земаљских производа, продавати и све остало, што је чл. 3. закона о панађурима дозвољено. Поштанско-телеграФска станица „Књажевац", а најближа жељезничка станипа Ниш". Држање овога панађура даје се јавности и позивају се трговци, занатлије и привредници, да га трговине ради посете. Од суда општине града Књажевца, 20. јуна 1903 г. Бр. 4101, у Књажевцу.

Ј е »

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈ/ суди о дел^у ОПШТИНСКОГ СУДА

Вдасник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Ди>-

тник МИХ. МАРЈАНОВИЂ, секретар општине Делиградска бр. 22. ■егова ул. бр. .1