Beogradske opštinske novine

Број 30

— 180 —

Год. XXI

IV По прочитању акта иследних вдасти АБр. 5528, 5530, 5531, 5534, 3535, 56$, 5638, 5648, 5670, 5671, 5672, 5673, 5674, 5675, 5725, 5726, 5728, 5751 и 5752, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, — одбор је изјавио: Да су му непознати: РудолФ Фелдман, овд. шпекулант, Јован Јовановић, дијурнист, Ннкола Каранца, момак шпедитерски, Јелисавета Еајдановић, овд., Драга Деспотовић, раденица, СоФија Урошевић, удова, Љубомир Јовановић, калФа, Мијаило Петровић, управник I српског инФОрмационог завода, Вндосава Јовановић, овд., Љубомир Михаиловић, Фијакерист, Алекса Николић, овд. и Коста Паљић, ресторатер ; да су доброг владања и сиротног имовног егања: Паун Симјановић, пекар, Тома Ђорђевић, пиљар, Риста Марчић, бив. трг. иомоћник; да су доброг владања и доброг имовног стања: Јевта ЈЈаковић, трговац и Божидар Савић, новинар; и да је доброг владања и средњег имовног стања: Танасије —Таса Максимовић, каФеџија. * V По ирочитању акта Управе града Београда АВр. 5539 којим тражи мпшљење оишт. суда ио модбп ЈосиФа Пардо, магпстра Фармацпје, да му се изда уверење о томе да ће са својом женом Кдаром рођ. Кадмић, бпти лрнмљен у српско поданство, аошто буде поднео уредан отиуст из бугарског поданства, — одбор је изјавио мишљење: Да се молиоцу може по молби учинити, ако томе не стоје на путу какве законске сметње. VI Председник износи одбору на мишљење молбу Косте Данчевића, писара главног телегра®а, којом тражи уверење о нородичном односу. По прочитању те молбе СтБр. 2419, — одбор је изјавио мишљење: Да се молиоцу може дати тражено уверење о породичном односу. VII Председник општине извештава одбор, да је г. министар унутрашњих дела претписомсвојим од 24 јуна тек. године П№ 13482 наредио општинском суду, да са одбором одреди дане за избор како председника, на место садањег који је на тај подожај постављен по зат ону о устројству општина и општ. власти, који је 24 маја ове године престао важити, тако и за избор кметова, чија су места сада празна. Да је ово наређење г. министра примљено у општ. суду 25. ов. м. а да је по чл. 36. закона о општинама општ. суд дужан сазвати збср најдаље за 15 дана од дана када је ова наредба г. министра примљена. По сасдушању тога и ио прочитању поменутог наређења г. министра унутрашњих дела АБр. 5652, — одбор је решио : Да се на дан десетог јула 1903 године сазове збор грађана београдске општине за избор председника београдске општине на место садањег, који је на тај положај постављен по закону о устројству општина и општинских власти који је 29 маја ове године престао важити, два кмета

за београдску општину, који морају бити правници и три кмета за београдску општину који не морају бити правпици а на упражњена места кметова београдске општине. Да општпнски суд по овоме решењу одбора даље надлежно поступи. VIII Председник општине извештава одбор да је г. минпстар унутрашњих деда претписом својим од 27. јуна тек. године П№ 14894 наредио општ. суду, да при састављдњу гласачког одбора општинског збора којп со има сазвати за избор председника и пег кметова београдске општине, поступи по чл 84 тач. 16 закона о општинама од 21 марта 19Ј2 у вези са чланом 37 истог закона. На име: да општински одбор има да избере коцком од 12 ранијо изабратих грађана четворицу за чланове гласачког одбора овога збора, а четворицу њима за заменаке. Моли одбор, да изволи и тај иосао извршиги. По саслушању тога и ио нрочитању поменутог наређења г. мивистра унутрашњих деда АВр. 5749 одбор је у смислу тач. 16 чл. 84 закона о онштинама коцком из раније изабратих 12 грађана изабрао: За чланове гласачког одбора општинског збора, који се има сазвати за 10 јули оне године радн избора прсдседника и пет кметова београдске онштине, грађане: г.г. Косту Др. Ризнића, трговца, Михаила Ђорђевића, бакалина, Светозара Јанковића, рентијера и Тому Цинцар-Јанковића,унравника царинарнице, а њима за заменике г.г. Богоја Јовановића, каФеџију, Милана Димића, индустријалца, Живојина Перића, проФ. Вел. Школе и Косту Н. Лазаревнћа, бив. дуванџију. IX Председник општпне извоштава одбор, да бирачкп спискови за изб)р наролнпх послапика за варош Веоград, који морају бпти готови до 4 јула тек. године морају бити Јтврђени општинскии початом и иотписима предсодника, тројице одборника, којо онштински одбор одреди и иисара општниског. Моди одбор да нзволи у тој цељн одредититри одборника за иотписнпке ових бнрачких спискова а тројицу за замепике. По сасдушању тога, — одбор је изабрао: За потписнпке бирачких снискова за избор народних посланика за вгрош Београд који се има извршити 8 септембра тек. годнне, одборнике: г. г. Михаила Штрбића, Светозара Јанковића и Перу Новаковића, а њима за заменике одборнике г.г. Милоша Валожића, Косту Теодосијевића и Косту Лазаревића. (СВРШИЋЕ СЕ)

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Висока посета. — Његово Величанство Краљ Петар I изволео је 3. ов. м. у буз часова по подне походитп општину београдску. Његово Величанство Краља дочекао је на уласку у општинску зграду председник општине г. Никола И. Стаменковић, са кметовима.

Том приликом Његово Величанство обишао је одборску салу и остале канцеларије општ. суда распитујући о пословима који се у истима свршавају. Изјавившп да је задовољан са извршеним прегледом и пожеливши београдској општини, да што скорије подигне себи зграду, у коју би се могла сместити сва њена одељења Његово Величанство опростило се је са председником, кметовима и осгалим општ. особљем, нспраћено усклицима Жнвео, који су прихваћени од великог броја грађана искупљених пред општ. кућом.

0 Г Л А С Према одобрењу команданта места у у Београду од 19. јуна т. год. ЕВр. 430, ова Управа продаваће КОЊСКО "ђубре ИЗ штала јахаћих трупа и са ђубришта коњског код топовске шупе — СгеФано виће механе, — а по цени по 0 - 10 пара динарских од једних кола. Закупац ово ђубре и.шосиће на својим колима, пошто предходно платн одређену таксу у канцеларији ове Управе у великој касарни, зашта ће купац добитн писмену дозволу за нзнос ђубрета. Из канцеларије Управе гарнизона београдског 28 јуна 1903 год. у Београду. № 2755.

0 Г Л А С Према одобрењу Господина Министра Грађавина од 30 јуна т. г. Бр. 3456 држаће Управа града јавну усмену лицитацију у свом грађевинском одељењу на дан 14. јула у 10 часова пре подне за оправку зграда осуђеничке болнице у Топчидеру. Предрачунска је цена свога посла 1488 динара и 21 пр. дин., а кауција у 200 динараполаже се у готовом новцу, кредећим папирима или интабулицији ирема закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења Управе града Београда 1. ју.та 1903 год. у Београду Г№ 856.

0 Б Ј А В А На основу решења Господина Минист[)а Грађевина од 28. априла т. г. држаће се другаусмена лицитација за претрес калдрме у улици Капетан Мишиној, на дан 8 јула ове год. од 10 саги пре подне до 12, када ће се и закључити. Предрачунска сумаје 18602,бОдинара. Кауција је према закону о јавним грађевинама 1800 динара и то у гоговом и вредећим државним папирима. План, услови, предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Из канцеларије грађевинског одељења општине вароши Београда, 3. јула 1903, год. Г№ 1668.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАДИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник (ШШТПНА ВКОГРАДСКА

Одговорни уредник МИХ. МАРЈАНОВИЂ, секретар општине Дели. радска бр. 22. Штампарија Д. Димитријевића, Иван-бегова ул. бр. .1