Beogradske opštinske novine

Год. XXI

— 186 —

Број 32

жалба. То је све лепо али шга ће општипа да предузме противу сонственика гостионице „Српска Круна" који је заградио тротоар, ако Државни Савет оснажи решење г. министра. Лредседник је изјавио да општ. суд има сада право да забрани изношеље столова на удице и у опште занремање тротоара и да ће се то питање изнети одбору на решење којом ће се приликом расправити и питање које покреће одборник г. Цинцар-Јанковић. Одбор је нримио к знању ове изјаве одборника г. Цинцар - Јанковића и председника оиштпне. III Одборник г. 7'аденко Драгови%, пита председништво зашто се пут норед кунатила на Сави једном не насне, ношто је наступида сезона купања, те да се свет не гуши у прашини, а и саобраћај не омета. Председник је изјавио, да је овоме послу приступљено од пре два три дана. Одбор је примио к знању ове изјаве. IV Одборник г. Јован Слгедеревац наводи, да је општ. суд раније нредузимао кораке да се забрани подизање зграда ван' рејона. И ако ностоји јасан закон да се зграде не могу подизати ван рејоаа инак се то и дан данас ради. Ако г. министар нпшта није предузимао по акту суда по тој ствари предлаже да одбор изнађе пут и начин, на који ће подејствовати да се подизању грађевина ван рејова једном ставе на пут, ако се неће да се Београд са свим упропасти. Председтас је изјавио, да је општ. суд иредузео корак код г. министра грађевина, да се подизању зграда ван рејона стане на пут. Да по том иредмету није добио никакво извешће од г. министра, али да ће извидети на чему стоји та ствар и о томе известити одбор. Одбор је примио к знању ове изјаве. V Одборник г. Тома Цинцар-ЈанковиИ изјављује, да је дознао, да министаретво војно хоће да подигне болнице за београдски гарнизон на врачарском пољу ва земљишту општинском, које је било уступљено на уживање друштву Црвеног Крста и да је већ и лицитација за извршење тога носла држана. Пита нредседништво је ли му то познато и ко је исто земљвште за наведеву цељ уступво министарству војном. Председник је изјавио, да ће по овој представци одборника г. Цинцар - Јанковића учинити извиђај пошто му то сада није познато и да ће о резултату извиђаја извгстити одбор. Одбор је примио к знању ове изјаве. VI Одборник г. Тома Цинцар-Јанкови~ћ наводи да је наступила сезона купања, да је ранијих година општина правила провизорна купатила на Дунаву за купање сиротиње. Пита нредседништво је ли то учињено и ове године и ако није онда зашто? Председник је одговорио, да је општина већ поставила провизорно купатило на Дунаву за сиротињу и ове године. Одбор је примио к знању ове изјаве. VII По прочитању акта иследних власти АБр. 5836, 5870, 5951 и 5986, којима се траже уверења о владању и имовонм стању извесних лица, — одбор је изјавио:

Да је доброг владања и средњег имовиог стања: Томче Михаиловић, гостионичгар и да су му непознати; Карло Тихи, Јудвјана Тихи, Драгутин Ђорић, колар и Панта Нешић, колар. VIII Председник износи одбору на мишљење молбу Жввка Србића, нредузимача, којом моли за уверење о породичном односу. По прочитању те молбв СтБр. 1536, одбор је пзјавио мишљење : Да се молиоцу може дати тражено уверење о породичном односу. IX По прочитању акта Управе града Београда АБр. 5680 по молбн Рајка Моначевића тргов. помоћника, којом тражи уверење да ће бпти примљен у српско поданство, ако ноднесе уредан отпуст из аустро-угарског ноданства, — одбор је изјавио мишљење : Да се молиоцу може по молби учинити ако томе не буду стајале на путу какве законске сметње. X По прочитању акта комапданта VIII (пожаревачке) пуков. окр. команде ОВБр. 3921, одбор је изјавио : Да су Браћа Раашћ овд. трговци у опште доброг имовног стања. Да по природи свога иосла немају потребе да набаве и држе другог коња на место продатог, а да за то пмају могућности. (СВРШИТ.Е СВ)

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Избор општинских часника. — На другом збору грађана београдске општине држаном на дан 17. ов. м. изабрати су и то: За председника београдске опгатине г. Коста Главинић, проФесор Велике Школе; За кметове правнике г. г. Михаило М. Марјановић, секретар београдске општине и Сима Поповић, адвокат ; и За кметове који не морају бити правници: г. г. Љуба Јоксимовић, књижар, Стеван Мпљковић, благајникврачарскештедионице и Влада Б Вељковић, каФеџија.

С Т Е Ч А Ј Општини београдској потребан је један лекар који мора бити доктор целокупног лекарства. Рок за подношење пријаве са документима је до 23 ов. м. закључно. Позивају се лекари који желе компетовати на ово место, да до остављеног рока поднесу општинском суду пријаве са документима. Од суда београдске општине 16 јула 1903 године, Београд, АБр. 6451.

0 Б Ј А В А На основу решења министарства грађевина од 16 јула 1903 год. држаће се кратка усмена лицитација за израду шупе код дезинФекционе зграде на дан 21 јула

1903 г. од 10 сати пре подне до 12, када ће се и закључнти. Предрачунска сума је 2845,36 дин. Кауција је према закону о јавним грађевинама 300 динара и то у готовом и вредећим државним папирима. План, услови, предрачун и остала техничка п погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Из канцеларије грађевинског одељења општине вароши Београда, 18 1 'ула 1903 год. ГЛ2 2576.

0 Г Ј1 А С Према одобрењу госп. Министра просвете од 11 јуда т. г. ПВр 8389, држаће управа града јавну усмену лицитацију у свом грађевинском одељењу на дан 21 јула у 11 часова пре подне за оправку зграде гимназије Вука СтеФ. Караџића. Предрачунскаје цена овога посла 1087 динара и 64 пр. дин. а кауција у 170 дин. полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или ннтабулацији према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицигнрају. Из канцеларије грађевинског одељења Управе града Београда, 16 јула 1902 год. у Београду. Г.Л2 922.

0 Г Л А С Према одобрењу госп. министра просвете од 11 јула т. г. ПБр. 8390 држаће управа града јавну усмену лицитацију у свом грађевинском оделењу на дан 21 јула у 10 часова пре подне за оправку зграде гимназије Панчића, у Београду. Предрачунска је цена овога посла 5532 динара и 79 пр. дин. акауцијау 900 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Из кавцеларије грађевинског одељења. Управе града Београда, 16 јула 1903 год. у Београду. ТЈУз 921.

0 Г Л А С Као сваке тако и ове године у варошици Крупњу држаће се тродневни марвени панађур на дане: 27, 28 и 29 јула ове године, на коме ће се поред стоке продавати и сви законом дозвољени производи. Ово-годишњи панађур биће најбоље посећен од продаваца рогате стоке, услед врло велике оскудице која је наступила услед туче градом у прошлој години и оскудице воћа. Паробродска станица варошици Круињу најближа је шабачка, а поштанска и телеграФска има у самом месту. Са свију страна долазећи путови у Крупањ налазе се у врло добром стању. Ово се јавља: трговачком и земљорадничком и осталом свету ради знања. Од суда општине крупањске 25 јуна 1903 год № 1224. у Крупњу.