Beogradske opštinske novine

Год. XXII

_ 4 _

Број 9.

РЕДОВНИ САСТАНАК 10. Фебруара 1904 год. УТОГАК Иредоедавао предеедник беог. општине г. Коста Д. Главинић; од одборника били: г. г. С. Ј. Констатиновић, Гаденко Драговић, Тодор Пејчић, Урош Благојевић, Петар Т. Милић, Евгеннје Чоловић, Стеван Макеимовић, Никола СтаменковиК, Др. Марко Леко, Др. Милан Гадовановић, Тома-Цинцар Јанковић, Ђока А. Димитријевић, Илија С. Илић, Мих. Милићевић, Сава Гаденковић, Марко Трифковић, Милош Милошевић, М. X. Ноповић, Милан Лаааревић, Велислав Вуловић, Тодор Ђурић, Милан Марковић, Антоније С. Јовановић, Др. Манојдо Смиљанић, Деловођа Ђ. Ј. Јанковић. I. Прочптан је записник одлука седнице од 7. фебруара тек. год. и нримљен без измена. II. Одборник г, Ђока ДимитријевиИ пита председништво, да ли води ко рачуна о оброњавању калимегданског брега и хоће ли се једном то питање скинути с дневног реда. Председиик објашњава да о томе води бригу општинско грађевинско одељење а и он сам Он је наредио, да се иснита шта је узрок том оброњавању брега, и учињено је шта треба, да се види да гоме није узрок вода из водоводних цеви. Одборник I, Милош X. ПоиоеиИ пита нредседништво имали каква нлана за осигурање калимегданског брега. Иредседиик објашњава, да је израђен и по њему би имао да се подигне један потпорни зид, али то се зимус није могло учинити. Да би се то сада учинило мора се причекати док се не одведе вода. Одборник г. Др. Маиојло СмиљаниИ наводи да је но чувењу сазнао, да је ту постојала једна врло добра турска чесма, која је доцније нокварена; па је могућно, да је узрок оброњавању калимегданског брега баш вода из ове негдашње чесме. Одборник г. Стеван МаксимовиЛ наводи да општина треба одмах ради осигурања калимегданског брега да подигне један зид, који ће спречити даље оброњавање земље од брега јер ако се чека док се вода не оцеди, она ће га свог однети. Председник објашњава, да се мора пронаћи нрво узрок оброњавању, на да се приступи нотпуном осигураЕБу брега. Сад се са.мо може подићи један привремени зид којн ће спречаватп да земља не силази на пут н спречава саобраћај. Већи радови на осигурању овог брега не могу се извршити јор по плану има да се од брега одсече за улицу. Одборник г. Тома Цинцар-ЈанковиК вели да се по оброњавању калимегданског брега може закључити, да нема ко у Грађевинском Одељењу да води рачуна о том ■. Вели да треба стати на пут јодном томе. Не треба чекати док отиочну велике кише, јер ће се после још више оброњавати. Ирвдседник ионова објашњава, да је издао потребну наредбу Грађевпнском Одељењу и да ће се у најскоријем времену учинити шта је потребно да се спречи ово оброњавање брега. По саслушању свега овога одбор је примио к знању ове изјаве г. г. одборника н председника опгатине. III. По прочитању акта одељака Управе Београда А№. 1331., 1356., 1367 и 1382, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, — одбор је изјавио:

Да су мЈ\непознати: Новак Максимовић, бив. бакалин, Петар Вељковић, таљигаш, Гаја Јанковић, пиганин-свирач, Петар Саковић, кафеџија код „Малог Чачка", Јефта Вељковић, обућарски раденик, Ана Маул, служавка и Милан Јовановић кочијага; да је доброг владања а сиротног имовног стања Димитрије Деспотовић, зидар; и да је до5рог владања и доброг имовног стања Мита Маринковић, трговачки агенат. IV По нрочитању акта Унраве Београда А№. 1371. по молби Марцела Најхуга, због пријема у српско поданство, — одбор је изјавио мишљење: Да молиоцу не треба по молби учинити са разлога, што до сад није тражио поданство да би само избегао војну обавезу, а међу тим је већ и у године зашао. V Председиик износи одбору на мишљење молбе: Гиге Цермановића, среског лекара и Јована 1'истића земљорадника из села Врзе у Старој Србији, којима траже уверења о породичном односу. По прочитању тих молба СгБр. 824 и 826, — одбор је изјавио мишљење: Да се молиоцима могу дати тражена уверења о породичном односу. VI Ио ирочитању акта Господина Мпнистра Грађевина Г. Вр. 286., којим спроводи оиштинском одбору на претрес и усвојење програм за израду пројеката за ке и присганиште, као и но прочитању тога програма, израђеног од сгране комисије коју је Господин Министар Грађевина саставио, а по довољном обавештавању, — одбор је регаио: Да се овај програм за израду пројеката за кеј и пристаниште усвоји у свему како га је комисија, одређена од господина Министра Грађевина, саставила; а да се Господин Министар Грађевина извести, да општнна не може да пристане да хонорар члано..нма Грађевинског Савета, који ће овај програм прегледати сама плати, јер нити је општина по закону то дужна, нити пак, израда поменутих објеката интересује само београдску општину. (Наставиће се)

011ШТИНСКЕ ВЕОТИ Одговор на телеграме. Поводом телеграма председника београдске општине и грађана беогрддске општине упућених Њ. Императорском Неличанству Цару свију Гуса којнма су поводом руско-јапанског рата изјавили симпатије братском руском народу и жељу славне победе руском оружју у борби са Јапаном царско руско посланство у Београду изволело је актом својим од 24 ов. м. Бр. 15 учинити председнику опгатине саопгатење следеће садржине: „Председнику београдске опгатине и грађанима града Београда. „По поднесеној Вагаој депеши од 1. Фебруара Господару Императору Њего-

во Величанство изволео је наредити, да Вам изјавим Највигау Његовог Императорског Величанства благодарност на осећајима симпатије и на жељи славне победе руском оружју у борби са Јапаном." ЗВАНИЧНЕ ОБЈАВЕ И НАГЕДБЕ Објава. По одобрењу ГосподинаМинистра Грађевина од 20. фебруара 1904. год. Бр. 1332. начелство округа пожаревачког држаће на дан 25. марта 1904. год. од 9 —12 сати пре подне у свом грађевинском одељењу јавну усмену лицитацију за малање одељења првостепеног суда и окружне сале. Предрачунска сума за ову о.чравку износи 1837'18 дин у готовом новцу или у српским држ. харт. "од вредности. План предрачун и услови за ову оправку могу се видети сваког , радног дана у канцеларији грађевинског одељка начелства. Накнадне понуде по распису Г. Министра грађев. неће се примати. Ово се објавл^ује грађанству на захтев начелства округа пожаревачког од 21 фебруара 1904 год. ГБр. 244. Од суда опгатине града београда 26 фебруара 1904 год. АБр. 1882 у Београду.

Објава. На дан 16 Марта 1904 од 2 до 5. часова по подне, држаће се у канцеларији економног одељења Суда опгатинског поново јавна усмена лицитација за издавање под закуп опгатинског плаца "постојећег у Таковској улици под бр. 13. Кауција је 10°/ 0 од излицитиране цене. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног оделења сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од суда опгатине београдске 28 фебруара 1904 год. АБр. 1870 у Београду.

О Г Л А С За наплату 148.00 дин. што дугујс на име пореза за прошлу 1903 годину Алекса М. Ђорђевић бакалин из Београда, порески одсек кварта теразиског продаваће јавном лицитацијом у или пред кафаном ,,Три Листа" у Београду на дан 10. десетог марта 1904. год. дужниково покретно следеће имање: 1. десет — 10 — хвати букових суви дрва за гориво. Процењено 300 дин. Продаја ова даје се јавности и позивају се купци да горе означепог дана пре подне од 10 сати дођу и лицитирају. Пор. Бр: 241. од 23. фебруара 1904. год. Из канцеларије пореског одсека кварта теразиског у Београду.

УРЕДНИШТВО Н АДМИНИСТГАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Влаоник ОНШТИНА ВЕОГРАДСКА Одговорни уредник ЖИХ. МАРЈАНОВИЂ, кмет беогр. општине Делиградска С>р. 22. Нова Електрична Штампарија ПЕТРА ЈОЦКОВИЋА, Брашсова ул. 18. — ТелеФон бр. 836.