Beogradske opštinske novine

Год. XXII

_ 4 _

Број 15.

I. Прочитан је записник одлука седнице од 16. ов. мес. Одборнцк г. Тодор Иејш& прнмећује, даје ногрешно уведено у записник, да је одбор решио да се општинско земљиште на савској обали у бари Венецији изда и даље под закуи досадашњем закуицу г. Владимиру Димитријевићу, илиџару. Одбор је на против, решио, да се ово земљиште у-опшТе не даје иод закуп, да не би закупац сметао саобраћају на обали, а да се за запремање тога земљишта наилаћује прописна такса кирија за запремање земљишта на обали. Према томе ова молба г. Димитријевића одбачена је. По саслушању тога, — одбор је примио прочитани записник са овом изменом одборника г. Пејчића. II-. Председник извештава одбор, да је Његово Величанство Краљ благоволео иослати хиљаду и пет стотине динара општинском суду, да их о ускршњим празницима раздели београдској сиротињи. По саслушању тога одбор је Примио к повољном знању ово саопштење председника општине устајањем и узвиком: Живео Краљ! III. По прочитању акта Управе Београда и њених одељака АБр. 2474, 2577, 2610, 2621, 2645, 2712, 2733, 2780, 2783, 2784, 2341, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица — одбор је изјавио: Да је доброг влања и доброг имовног стања Риста Обрадовић трговац; да су доброг владања а сиротног имовног стања: Роса жена Васе Илића, књиговесца, НаталиЈа, жена Ђорђа Димитријевића, лимара, Коста Лазаревић, столар, Живко Лазић адв. писар и Светозар Стојадиновић зидар; да су му непознати: Јозеф-Пера Кршањек—берберин, Милисав Миловановић, бив. жандармериски поднаредник, Андреја Димитријевић, носач и пи .г >ар, Најдан Кузмановић нодрумџија келнер код „Коларца", Петар Димитријевић трговац, Милан Пешић кочиЈага, и Радосав Живадиновић коцкар. IV. По нрочитању акта Управе Београда АБр. 2747 и 2628 по молбама Милутина Станића п Трифуна Р. Ђукића из Црне Горе и ђака св. савске вечерње школе због иоданства, — одбор је изјавио мишљење: Да се молиоцима може по молби учинити, ако томе не стоје на путу какве законске сметње. V. IIо прочитању извештаја одборске комисије за нроучење питања о одређивању цене хлебу АБр. 2804., а после потребног обавештавања и поименнчног гласања (одборници г.г. Живан Бугарчић; Јован С. Петронић, Иван Трнковић, Антоније Јовановић и Др. Марко Леко гласали да за бели хлеб буде коефициценат 10, а за црни 7.; уздржао се од гласања одборник г. Тодор Ђурић), — одбор је решио: Да се у будуће, док комисија, одређена решењем одбора од 17. фебруара 1904. АБр. 1567. свестрано не проучи

питање о одређивању цене хлебу, цена хлебу одређује, и то: белом хлебу додавањем коефицијента девет средњој цени пшенице а црном хлебу додавањем коефицијента седам средњој цени пшенице. Да, како бели тако и црни хлеб, морају имати у себи онолико храњивих делова, колико их има у белом и црном хлебу који се сада меси. Да сваки хлебар мора имат довољну количину обе врсте хлеба и белог и црног. Са овим коефицијентима да се одреди цена хлебу за од 25. о. м.

ОПШТИНСКЕ ВЕОТИ Захвалност. — Јулијус Хиршл стаклорезац овд. поклонио је београдској сиротињи 3 динара. Суд општине београдске у име своје сиротиње, захваљује г. Хиршлу на овом поклону. Додатак. — Уз данашњи број општинских новина шаљемо претплатницима трећи табак додатка: зборник оиштине београдске.

ЗВАНИЧНЕ ОБЈАВЕ И НАРЕДБЕ Објава. По одобрењу Росподина Министра Грађевина од 31 Марта 1904 год. Бр. 2447 начелство округа пожаревачког држаће на дан 16 априла 1904 год. од 9—12 сати пре подне у свом грађевинском одељку трећу јавну усмену лицитацију за грађење среске зграде у Вел. Градишту. Почетна сума за ову лицитацију износи 170.000 дин. а кауција полаже се унапред по досадањим условима. План, предрачун и услови за ову грађевину могу се видети сваког радног дана у канцеларији грађевинског одсека начелства округа пожаревачког. Накнадне понуде по распису Госп. Министра Грађевина неће им се примати. Ово се јавља грађанству према акту начелства округа пожаревачког од 1 априла 1904 год. ГБр. 527, ради знања. Од суда опгатине града Београда, 6 априла 1904 год. Абр. 3209.

Објава. Суд опгатине београдске издаваће поново иутем јавне усмене лицитације под закуп право наплате пијачне таксе на зеленом венцу, ушта улази и закуп дућана на истој пијаци. Јицитација ова држаће се на дан 15 Априла тек. год. од 3 до 6 часова по подне, у канцеларији економног оделења. Кауција 300 динара у готовом нозцу или у срп. држав. хартијама. После свршене лицитације неће с; примати никакве понуде. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног оделења сваког радног дана за време канцеларијских часова и при лицитацији. Од суда опгатине београдске 5 Априла 1904 гоц. АБр. 2476 у Београду.

Објава. На дан 16 Априла тек. год. од 3 до 6 часова по подне. држаће се у канцеларији економног оделења суда опгатинског поново јавна усмена лицитација за издавање под закуп празног регулационог плаца у Таковској улици под бр. 13. Кауција је 10% од излицитиране цене. После свргаене лицитације неће се примати никакве понуде. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног оделења сваког радног дана за време канцеларијских часова и при лицитацији. Од суда општине београдске 5 Априла 1904. год. АБр. 2583. у Београду.

Објава, На дан 17 Априла тек. год. од 3 до 6 часа по подне, држаће се у канцеларији економног оделења суда општинског јавна усмена лицитација за издавање под закуп општинског земљишта постојећег испод војног сењака. Кауција се полаже у 100 динара у готовом новцу или у срп. држав. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног оделења сваког радног дана суда опгатинског за време канцеларијских часова и при лицитацији. Од суда опгатине београдске 6. Априла 1904 год. АБр. 3269 у Београду.

Објава.

На основу решења суда општине београдске од 24 фебруара т. год. држаће се друга усмена лицитација за оправку старих клупа и столнца калимегданских,. у канцеларији грађевинеког оделења општинског на дан 13 Априла о. г. од 9сати пре подне до 11 када ће се п закључити. Предрачунска сума износи 540.70 динара Кауција је према закону о јавним грађевинама 60 динара. и то: у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. План, услови, предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитиР а ЈУИз канцеларије грађевинског одељења општине вароши београда 7. априла 1904 год. Г.№ 785.

ОБЈДВА. На основу решења Суда ошптине београдске од 8. Априла о. г. држаће се четврта усмена лицитација за калдрмисање стаза на новом гробху у канцеларији грађевинског оделењч општинског на дан 14 Анрила о. г. од 9 сати пре подне до 11 када ће се и заклЈучити. Предрачунска сума износи 4496.10 динара. Кауција је према закону о јавним грађевинама 450 динара и то: у готовом, вредећим државним папирима или. интабулацији. План, услови, предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом._ дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења општине вароши Београда 8. Априла 1904 год. Г.№ 580

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА БЕОГГАДСКА Одговорни уредник ВОЈИСЛАВ МИЛОШЕВИЋ, кмет беогр. општине, Сарајевска бр. 26. Нова Електрична Штампарн.ја ПЕТРА ЈОЦКОВИЋА, Бранкова ул. 18. — Теле®он бр. 336.