Beogradske opštinske novine

ЛрОЈ ЛО.

прано продаје кифле и земичке на општинској кланици. Кауција се полаже у 40 динара у готовом ноацу. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног одељења Оуда општинског сваког радног дана за време канцелариских радова и при лицитацији. Од Суда општине београдске, 29 априла 1904. год. АБр. 3884. у Београду. Објава. На дан 5 Маја тек. год. од 3 до 6 часова по подне, држаће се у канцеларији економног оделеља Суда општинског, јавна усмена лицитација за издавање под закуп право кошења траве за време ово летње сензоне у општинским плацевима код сака чесме и код црквеног плаца у Душановој улици. Излицитирана цена полаже се одмах при закључку лицитације. Ближи услови могу се видити у канцеларији економног оделења Суда општинског сваког радног дана за време канцеларијских радова и при лицитацији. Од суда општине београдске 29 Априла 1904 год. АБр. 4125. у Београду

Објава. На основу регаења Суда Општине београдске од 28. ов. мес. држаће се друга офертална лицитација за лиферовање туцаника и оправку топчидерског друма, у канцеларији грађевинског одељења општинског на дан 4. маја ове год. од 3 сага по подне до 5. када ће се и закључити, и оферти отворити тачно у 5. сати. Префачунска сума износи 8802,45 динара. Кауција је према закону о јавним грађевинама 1300 динара и то: у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. Услови предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају,

и донесу мустре од туцаника са назначењем из кога је мајдана. Из канцеларије грађевииског одељења опгатине вароши Београда 28 априла 1904 год. АБр. 1830

Објава. На основу решења Суда општине бееградске од 6 Априла држаће се трећа усмена лицитација за израду 50 комада школских клупа у канцеларији грађевинског оделења општинског на дан 7 маја ове год. од 9 сати пре подне до 11 када ће се и закључити. Предрачунска сума износи 3000 дин. Кауција је према закону о јавним грађевинама 300 динара и то: у готовом, вредећим државним папирама или интабулацији. Услови предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају и донесу мустре оц туцаника са назначењем из кога је мајдана. Из канцеларије грађевинског одељења општине вароши Београда 29. Априла 1904 год. Г. №. 1450.

Оглас. У дане 6, 7, 8, 9 и 10 Маја ове године обавиће се у Нишу панађур на коме ће се продавати стока, производи сточарски као и производи пољске привреде (земљораднички, шумарски, воћарски, пчеларски и т.д.) а сем тога пиће и храна људска и сточна. Други предмети трговања забрањени су, а тако исто забрењене су панораме, циркуси, комедије, вртешке, разне вештачке продукције, бацање новаца у сито, бацање предмета на ножеве, трангофранго и т.д. Од суда општине нишке 23 Априла, 1904 године, № 1185. У Нишу.

XV По прочитању акта Марије Филииовић АБр, 1438. којим моли да јој ее иродужи закуп општинске куће у Абаџиској улици Бр. 20. 1. маја тек. до 1. маја 1907 год. а ио доеадапшој цени и условима, као и мишљења одбореке секције за економном одељење по овом иредмету, — одбор је решио: Да се ова понуда одбаци и да се ова кућа од 1. маја тек. године не издаје под закуп пошто је потребна општини за дртгу Дељ Објава. Иелуженим војницима VII пука који су служили у 1899, 1900, 1901, 1902 и 1903, такођер из VIII пеш. пука као и пз осталих команда, послата је плата, с тога се еваки може известити у главној благајни општ. београдске. Сваки мора понети војничку исправу.

Објава. На основу чл. 23. закона о народним школама, уписивање ђака за I разред основне школе одпочеће од 1. маја, а завршиће се 15. ма.ја ове године. Уписиваће их управитељи основних школа у својим канцеларијама сваког радног дана после школских часова. Изводи из књига рођених и крштених свију вероисповести прибавио је школски одбор и находе се код деловође гаколског одбора у гаколи на Зап. Врачару, који ће уиутнице издавати сем одређ п ног времена, за управитеље, још и недељом и празницима од 10—11 часова пре подне. Б.тпжа извешћа даваће управитељи школа сваки у своме реону. Из каицеларије школског одбора за трад Београд. 26. Априла 1904. године. Бр. 94. у Београду.

Објава. На дан 7 Маја тек, год. од 3 до 6 часова по подне, држаће се у канцелараји економног одељења Суда општинског, јавна усмена лицитација за издавање под закуп IV. Драга Марковића за кварт Дорћолски имала је 2 порођаја. V. Милева Милојковића за кварт Палилулски имала је 27 порођаја, VI. Милица Милошевића за кварт Теразиски имала је 1 нороЈ)ај. VII. Катарина Т. Јовановића за Запад. Врачар имала је 4 порођар. VII!. Јелисавета Манаковића за кварт Савамалски имала је 4 порођаја. IX. У Београду је рођено у прошлој 1903. години мушке живе деце 875, женске живе деце 793 свега 1668. Мртво роћене мушке 39 а женске 34. Свега 73. Свега је деце рођено у Београду у 1903 гооини 1741. X. Умрли у Београду свега и у вароши и по болницама: Снште држаној, Војној, Дугаевној и осуђеничкој (рачунећи ту и самоубиства и убиства): Грађана београдских (они који живе у Београду најмање 1 годину дана) 1575. Странаца који живе у Београду мање од једне године 290. Свега укупно умрло је 1865. Умрло свега у вароши 1298. По болницама 567.

Од ових 1865 умрлих — умрли су од јектике: Грађана београдских 359. Који нису грађани београдски 143. Од остале форме туберкулозе : запаљења мождане марамице, плућне и трбушне марамице, туберкулозе костију, жљезда, итд. — 131. Од шарлаха 73. Од дифтерије 5. Од врућице 14. Од великих богиња 2. Осталих заразних болести: мрасе, црвеног ветра, тетануса итд. 28. Од незаразних болести умрло је свега 1110. У овај број улазе: смрти услед несретног случаја - 25, самоубистава 15 и убистава 29. Према наведеном у Београду је рођено у прошлој години свега живе деце 1668, мртве 73; а умрло је у истој години грађана београдских у вароши и по болницама свега 1575 рачунећи у ту цифру и самоубиства и убиства и смрти усљед несретних случајева. Из предњих статистичких података да се извести следећи закључак:

I. У Београду је у прошлој 1903. год. рођево живе деце вигае 93 но што је у истој години грађана београдских умрло, и то не рачунећи у прве 73 мртво рођене деце, а урачунавајући у статистику смртности оних 69 случајева неириродне смрти (самоубиство, убисгво и несретни случајеви). II. У Београду умрло је у прошлој години на 1000 становника 22,4. У Милану 22,4. У Бечу 20,7. У Берлину 19,0. У Бреслави* 26,1. Из овога излази да опгата смртност грађана београдских није тако алармирајућа као гато се то врло чесго у јавности представља. (НАСТЧВИЋЕ СЕ)

Види УегбНепШесћип§еп с!еб КаЈзегИсћеп ОезигкЗћеЛ5аш1ез .