Beogradske opštinske novine

Год. XXII

— 4 —

Број 21.

одборском решењу од 12. фебруара тек. год. ОТБр. 82 донетом по овом предмету. XX По прочитању извештаја комисије одређене решењем одбора општинског од 20. априла тек. год. АБр. 3782 и Господина Министра Војног од 25. априла тек. год. ИГБр. 933 за процену земљишта београдске војне болнице и палилулске касарне и земљишга општинског на занадном врачару, — одбор је решио: Да се ова процена комисије прими и 1. Да се земљиште општине београдске на западном врачару, обухваћено продужењем улида: Ресазске, Вишеградске до пресека са продужењем Делиградске и улице Поцерца Милоша у укупној квадратури 80.153 —- осамдесет хиљада сто педесет и три квадратних метара уступи министарству војном у замену за поврдпине земљишта без зграда а) старе београдске војне болнице у износу једанајест хиљада две стотине четрнајест м 2 , и б) старе палилулске касарне у износу петнајест хиљада две стотине шест м 2 . 2. Да Министарство Војно плати општини београдској још двадесет шест хиљада седам стотина педесет и један динар, као нађену већу вредност за уступљено напред именовано земљшпте у тач. 1. министарству војном. 3. Све зграде које се налазе на земљишту београдске војне болнице и на земљишту палилулске касарне да министарство војно поруши и материјал из истих двориште о своме трошку изнесе. 4. Ако би било каквих трошкова сноси свака страна за своје имање које по овом решењу уступа.

може упутити Грађевинском Савету због тога што нема довољно кредита за исплату хонорара члановима Грађевинског Савета. Међу тим после одобрења Грађевинског Савета треба исти програм да се упути на одобрење Санитетском Савету Министарства Унутрашњих Дела. Без надлежног, пак, одобрења не може се приступити проширењу водовода. Суд је пак наредио Управи водовода да приступи изради генералног пројекта по програму комисије и мишљењу г. Смрекера. По саслушању тога, — одбор је Примио к знању ове изјаве одборника г. Цинцар-Јанковића и председника општине. III. Одборник г. Марко Петронијевић пита председништво: да ли је суду познато да се између имања Крсмановића и Анастаса Захо налазиједна кратка улица, која води на Саву и да услед тога што је савска обала због железничке пруге издигнута а није направљен пропуст за воду, која кроз ту улицу пролази, сва вода скупљена остаје у тој улици; да је то не само штетно по углед престонице јер је на том крају врло жив трговачки саобраћај, већ и за здравље околног становништва пошто се из те устајале воде развија ужасан смрад. Моли да суд нареди да се што пре направи пропуст за воду, како би се ово отклонило. Председник наводи, да је за ово крива железничка дирекција која је подигла обалу на том месту због пруге а није направила пропуст за воду. Међу тим је суд већ наредио да се пропуст наирави и то ће се учинити у најкраћем року. По саслушању тога, — одбор је Примио к знању ове изјаве одборника г. г. Петронијевића ипредседника општине. (НАСТАВИЋЕ СЕ)

из места, која имају да му се јаве ма по каквом послу само понедељником и петком од 10 до 12 часова пре подне. Осталих дана за време канцеларијско примаће први кмет правник Предње се доставља грађанству ради знања и управљања. Од суда општине града Београда 19, маја 1904. год. Београд.

Објава. На основу решења Суда Општине Београдске од 21. ов. мес. држаће се офертална лицитација за оправку вишњичког друма у канцеларији грађевинског одељења општинског на дан 27. маја т. год. од 9 сати пре подне до 11 када ће се и закључити, и оферти отворити тачно у 11 сати. Предрачунска сума износи 16.401-62 динара. Кауција је према закону о јавним грађевинама 2500 динара и то: у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. Услови, иредрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су свакОг радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења ошптине вароши Београда, 13. маја 1904. год. ГБр. 2052.

Објава. На основу решења суда општ. београдске од 12. ов. мес. држаће се офертална лицитација за оправку смедеревског друма у канцеларији грађевинског одељења општинског на дан 28. маја ове год. од 9 сати пре подне до 11 када ће се и закључити, и оферти отворити тачно у 11 сати. Предрачунска сума износи 18.80Т - 00 динара. Кауција је према закону о јавним грађевинама 3000 динара и то: у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. Услови, предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења општине вароши Београда 13. маја 1904. год. ГБр. 2053.

Објава. Управи државне статистике потребни су подаци о гајењу свилобуба у овдашњој вароши. Како су суду општине београдске непозната имена такових одгајивача — то се овим позивају сви одгајивачи свилобуба, да се пријаве ошнтинској статистици најдаље до прве половине месеца Јуна ове године и даду потребан одговор на сва питања стављена у бланкегу, који је за тај посао нарочито штампан. Од суда општине београдске 20. Маја 1904. год. Ст. Бр. 2837 у Београду.

XXI По прочитању акта Господина Министра Унутрашњих Дела АБр. 4323, који се односи на измештање проститутских радњи, одбор је по довољном обавештавању решио: Да се овај предмет упути одборској правничкој секцији на мишљење. РЕДОВНИ САСТАНАК 11. Маја 1904. год. УТОРАК Председавао предеедник београдске општине, г. Коста Главинић; од одборника Оили су: г. г. Илија С. Илић, Рал. Ј. Јовановић, — РесаваЦј Ж. Бугарчић, Јов. С. Петковић, Трајко Стојковић,, М. X. Попови^, Мил. Рувидић, В. 11. Вуловић, Др. М. В. Смиљанић, С. Ј. Азриел, С. Ј. Константиновић, Р. Драговић, М. Петронијевић, Тодор Пејчић, Милан Марковић, Ј. Станковић, Стеван Максимовић, Н. И. Стаменковић, Мил. С. Мостић, Др. М. Радовановић, Др. Е. Михел, Тома Цинцар-Јанковић, М. А. Тодорови!-,, Петар Т. Милић, Н. Крстић, Мил, Лазаревић. Деловођа, Ђорђе Ј. Јанковић. I. Прочитан је записник одлука седнице, од 4. ов. мес. и примљен без измена. II. Одборник г. Тома Цинцар-Јанковић пита нредседништво шта је са пројектима за ироширење водовода и мисли ли се у што краћем року приступити проширењу водовода, да не би дошло до тога да Београд због велике суше у последње време не остане једнога дана без воде. Председник наводи, да је програм за проширење водовода одавно послат 1осподину Министру Грађевина да га изнесе на одобрење Грађевинском Савету, и одбору је познато да је Господин Министар известио суд да га не

ОЛУЖБЕНА НАРЕДБА од 19/5. 1904. год. о отнрављашу нослова у грађевинском одељељу општиае Београдеке. Пошто сам се уверио да многи пројекти у грађевинском одељењу, нарочито у инжињерско-архитектичком одсеку, који су требали одавно бити готови, нису готови само због тога, што особље тог одељења ради на терену и са иубликом и пре и после подне сваког дана, то Наређујем Да од данас па у будуће г. г. инжињери и подархитекте посао на терену и са публиком свршавају само пре подне, а после подне да раде само у канцеларији на пројектима н канцеларијским пословима који су им дати у рад. Ову наредбу послати у препису Грађевинском одел>ењу, да је саошпти свему о особљу и објави публици плакатима у згради, а по том је објавити у општинским новинама и, у облику белешке, у дневним листовима. Председник београдске општине 1^. Д. Главинић.

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Примања код иредседника оиштине. Председник општине града Београда, да би могао посветити што више времена повереним му пословима, примаће у будуће лица

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОЛШТИНА БЕОГРАДСКА Одговорни уредник ВОЈИСЛАВ МИЛОШЕВИЋ, кмет беогр. општине, Сарајевска бр. 26. Нова Електрична Штампарија ПЕТРА ЈОЦКОВИЋА, Бранкова ул. 18. — ТелеФОн бр. 336.