Beogradske opštinske novine

— 2 —

Број 29.

хаила Тодоровића, магазаџије, Вуле Бојовић, бакалин и Владислав син Ђорђа Митића, трг.; да је доброг владања а средњег имовног стања: Милорад Крњатовић, бив. председ. удружења радника млинарско пекарских и Сава Анђелковић, спедитер; да је доброг владања а сиротног имовног стања Коста Петровић, кочничар железничар; да су му непознати: Душан Кодић, момак у радњи Дим. Раденковића, спедитера, Миладин Јовановић, прекупац стоке, Миленија жена Миленка Марковића, служитеља Фабрике монопола дувана, Сретен Ковачевић, настојник имања Браће Ђорђевића овд., Живан Маринковић, скитница и Христина Таус — Даус, овд. (НАСТЛВИЋЕ СЕ) ОПШТИНСКЕ ВЕОТИ Пут Њ. В. Ераља. — Јутрос у 6 часова Њ. В. Краљ отпутовао је у пратњи своје свите и председника министар. савета г. С. Грујића, возом до Ђуниса, а одатле ће колима за Рибарску Бању. На станици су га испратили официрски кор, председник ошпт. Београдске са часништвом и одбором, и довољан број грађана. Видовдански темат за ову годииу. На свечаној седници одбора општинског на Видов дан 15. јуна тек. год. прочитан је извештај ректората Вел. Школе о оцени овогодишњих темата, које општина београдска сваке године награђује на Видовдан 1овчаном наградом. Према томе извештају, за награду је поднет свега један рад, за који је оцењивачка комисија предложила, да се награди првом видовданском наградом. Темат је из српске историје и носи натпис: „Хилендарско властелинство до краја XV. века", а израдио га је г. Милош Зечевцћ, фил. IV. год., те га је одбор према предњем предлогу ректората наградио првом наградом од 400 динара. Овај темат почећемо доносити у подлиску општ. новина, а и сам извештај оцењивачке комисије донећемо у идућем броју. Видовдански темати за 1905. годину. На свечаној седници одбора општине београдске од 15. јуна т. г., а по предлогу конференције насгавника философског факултета Вел. Школе, усвојени су за видовданску награду за идућу годину ови темати: 1. „Устанички покушаји ослобођења Босве и Херцеговине и босанско интервенисање у Србији 1804.-1809 године.-' 2. „Оставе српске властеле у Дубровнику од 1389. па даље." Пошто из прошле и ове године има уштеда, услед неиздате друге награде, то ће се идуће године моћи, према каквоћи темата, разделити две прве награде од по 400 дин. и једна друга од 200 дин.

Наређује: 1., Таљигаши ће од сада редовно налазити се и са својим колима испод зграде марвеног трга. Ту ће и џамбаси везивати своје коње, јер је онде општина пре неколико година подигла биријере за везивање њихових коња, које се и сада у исправноме стању налазе. Ова места они никако не смеју мењати, нити на другом месту са колима сгајати и коње везати, јер им се мора знати стално место. 2., Продавци дрва не могу од сада ни са пуним ни празним колима стајати више ограде „марвеног трга", где су до сада сгајали, а стајали су до самог главног улаза у пијацу, већ им се за стајање са дрвима одређује стално место испред кафане Шуменковића, где стоје и кола са саком. Ко би и после овога преступио ову наредбу и противно радио, и преко опомене дотичних органа трга, тај ће се сместа оданде удалити и неће му се никако више дозволити, да на одређеноме месту са колима нристаје и коње веже. Ово се саопштава свима, којих се тиче, ради знања, а органима општинским на марвеном тргу наређује' се, да по овој наредби тачно поступају. Од Суда општине београдске 18. јуна 1904. год. КБр. 1924. Београд. НАРЕДБА. Суду општине Београдске достављено је, да поједини тал^игаши и сакаџије узимају воду са јавних општинских чесама и у бурадима ван реона и продају је по јединима за потребу зидања кућа, а ово се највише дешава на чесмама у „Новом Селишту" и на „Савинцу". Водоводне чесме нису подигнуте за потребу шпекулапије, већ искључиво за јавну употребу и то у мањој количини, па Ј1 а се не би злоупотребом у узимању воле са ових чесама за спекулатиане потребе, трпела оскудица у води за домаћу потребу становништва које плаћа таксу водоводну, — Суд ово општински Наређује: Да од данас, како таљигаши и сакаџије тако и приватни грађани, ни под каквим изговором не смеју узимати воду у бурадима са јавних чесама општинских ни за какву потребу, и ко се у томе ухвати, поред казне платиће и накнаду штете, а коме је потребна вода у већим количинима, као за гашење креча, прављење малтера и т. н., слободно му је узимати воду из Саве и Дунава. Општинским нозорницима и ноћним стражарима наређује се, да на ово пазе, ■ ако ма кога ухвате, да у бурадима на општинским Чесмама сипа воду и разноси, да му то одмах спрече, а дотично лице општ. Суду спроведу. Од Суда општине београдске ] 7. јуна 1904 год. КБр. 2009. Београд.

НАРЕДБА. Таљигаши, који са колцма раде, и џамбаси, који купују и продају коње на марвеном тргу, нису до сад имали одређено место за стајање с колима и везивање коња, што је много сметало саобраћају. У интересу одржања реда и угодније комуникације — саобраћаја — на „марвеном тргу", Општина београдска.

Објава. На основу решења Г. Министра Грађевина од 3. јуна т. год. Бр. 3181, држаће се друга. усмена лицитација за калдрмисање Скопљанске улице, у канцеларији грађевинског одељења општинског на дан 7. јула т. год. од 9 сати пре подне до 12, када ће се и закључити. Предрачунска сума износи 13.055 - 34 динара.

Кауција је према закоиу о јавним грађевинама 1200 динара и то: у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. План, услови, предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позизају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења општине вароши Београда, 30. туна 1904 год. ГБр. 2947.

Објава. На основу решења Суда општине београдске од 25. јуна т. год. држаће се усмена лицитација за оправку зграде кварта Савамалског, у канцеларији грађевинског одељења општинског на дан 6. јула т. год. од 3 сата по подне до 5, када ће се и закључити. Предрачунска сума износи 443.71 дин. Кауција је нрема закону о јавним грађевииама 50 динара и то: у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. План, услови, предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у иоменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења општине варогпи Београда, 2. јула 1904. год. Г№ 2494.

Објава. На основу решења Суда општине бео градске од 27. јуна т. год. држаће се друга усмена лицитација за оправку варошких писоара и ограде скверова на Теразијама, у канцеларији грађевинског одељења општинског на дан 8. јула т. год. од 9. сати пре подне до 11, када ће се и закључити. Предрачунска сума износи 498.04 дин. Кауција је према закону о јавним грађевинама 50 дин. и то: у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. План, услови, предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имаЈу, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења општине вароши Београда, 2. јула 1904. год. ГБр. 2969. ОГЛАС. У варогаици Бољевцу, срезу бољевачком, округа тимочког држаће се и ове године тро-дневни панађур на дан 13, 14. и 15. јула, на коме ће се поред стоке продавати и сви ово земаљски производи законом дозвољени. У самој варопшцд постоји телеграфско-поштанска и телефонска станица. Државна железничка станица најближа је код Параћина, а железничка станица белгијског друштва код Зајечара. Путови су уопште добри. Како купци тако и продавци позивају се да овај панађур походе, јер ће бити потпуно задовољни. Бр. 1064. Од суда општине варога. Бољевца, 21. јуна 1904. год., у Бољевцу.