Beogradske opštinske novine

I

Сву ову децу општина даје законим путем под своје оним људима, којима није Бог дао своје деце или који имају племенитости и могућности, да изведу на пут какво сироче. Слике дечје изложене су у канцеларији стараоца београдске сиротиње, и могу се видети сваког недељног и празничног дана од 9—11 часова пре подне, а на захтев појединаца старалац ће доводити децу и у канцеларију ради виђења. Општина београдска ставља ово до знања грађанству, и ако би ко желео да слике види или које дете прими под своје, нека се изволи обратити стараоцу сиротиње. Свирање музике код споменика. Данас у недељу свираће од 4'/г часа по подне код споменика Карађорђевића музика VI пеш. пука „Краљевића Александра". Прогпам је: 1. Бинички — марш Краљеве гарде. 2. Чижек — кадрил „Милена". 3. Милекер — романса „златна мува". 4. Титл—увертира „Мамонова палата". 5. Лжичар - приморски напјеви. 6. Валдтајфел—валцер „свакад или никад". 7. Бродил —^ „повратак са Бањице". 8. Штробел--полка „лепа воденичарка. 9. Бродил — потпури „позориште и забава". 10. Бурза — марш „коњичке батерије".

ЈАХТА „ДРАГА". Општина града Београда у споразуму са г. Живојином Величковићем, адв. из Београда, пуномоћником наследница пок. краљице Драге, продаваће путем оферталне лицитације на дан 4. августа тек. год. у Београду „јахгу" пок. Краља Алексанлра и Краљице Драге, сада својину општине грата Београда и наследница пок. Краљице Драге. Јахта је процењена 40 хиљада динара у злату. Оферте треба упућивати Суду општине града Боограда до одређенога рока до 11 часова пре нодне, у које ће их доба отворити пред присутним оферантимапред^седник општине или његов заступник са два кмета. Кауција у 5.000 дин. у сребру има се раније положити општинској благајнвци и то у готову новцу или срас^им државним хартијама од вредности и ирепис признанице на исту приложити поднетом оферту. Продаја ће важити, кад на њу приста ну одбор општине града Београда и г. Живојин Величковић, адвокат, пуномоћпик наследница пок. Краљице Драге. Лице, на коме остане лицитација, дужно је у року од 15 дана, од дана кад му се саопшти да је лицитација одо брена, положити куповну цену, што ако у томе року не учини, положена му кауција припашће сопственику јахте. Јахта се може видети у свако доба у радионици прв. краљ. српског бродарског Друштва. Од Суда општине града Београда 23. јула 1904. год. АБр. 7240, у Београду.

Објава. Командант дунавске дивизијске области под 26. тек. мес. Е№. 4293, наредио је следеће: „Да се цена сену за гарнизон београдски повиси од 5 на 6 динара и 50 пара од 100 кграма. „Ова повишена цена сену важи од 28 тек. мес. „Исплате како сена тако и сламе вршиће комисија за набавку сена и сламе у гарнизону београдском готовим новцем". Ово се саопштава грађанству ради знања. Од Суда београдске општине, 28. јула 1904. АБр. 7399, у Београду.

Објава. Суд општине београдске издаваће путем јавне усмене лицитације под закуп на три године дана следећа општинска добра и то: I. На дан 3. августа тек. год. од 3 до 5 часова по подне: зграде у Таковској улици под Бр. 10, и II. На дан 4. августа тек. год. од 3 до 5 часова по подне: празан плац — део баре „Венеције", постојећи на обали савској до кафане Нестора Милисављевића, илиџара. Лицитације ове држаће се и то: За зграде у Таковској улице пред или у кафани код „Орача", а за плац—пред или у кафани Нестора Милисављевића. Кауције су равне тромесечној кирији. Ближи услови могу се видети у канцеларији економног оделења Суда општинског сваког радног дана за време канцеларијских часова, а празником од 9 до 11 часова пре подне. Од Суда општине београдске 12. јула 1904. год. АБр. 6809, 6810, у Београду.

Објава. На основу решења Г. Миниетра грађевина од Н. јуна ове год. држаће се усмена лицитација за израду пешачке стазе — шеталишта у улици Краља Александра у канцеларији грађевинског одељења општинског на дан 2. августа о. г. од до 11 сати пре подне, када ће се и закључити. Предрачунска сума износи 27.989,14 динара. Кауција је према закону о јавним гра!)евинама 2800 динара и то: у готовом. вредећим државним папирима или интабулацији. План, услови, предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се предузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења општине вароши Београда, 15. јула 1904. год. Г.Бр. 3336.

Објава. Према решењу Команданта дунавске дивизијске области од 2. ов. м. Е№ 3771 и 3772, имају се у гарнизону београдском извршити прве усмене — јавне лицитације и то : 1. За набавку 1,000.000 кграма ншенице; и 2. За набавку 1,800.000 кграма овса, иотребне Управи дунавског сталног профијант-слагалишта за 1905. годину. Лицитација ће се извршити у канцеларији Интендантуре дунавске дивизијске команде и то: 1. За пшеницу на дан 9. августа, а 2. За овас на дан 23. августа тек. године. Услови се могу видети у канцеларији Интендантуре дунавске дивизиске команде свакога дана, а и на сам дан лицитације. У име кауције полажу српски поданици 10°/ 0 , а страни 20% од укупне уговорене вредности ове набавке. Кауција се полаже: 1.) у готовом новцу; 2.) у српским државним гарантованим хартијама по номиналној вредности: 3.) у акцијама Народне Банке и Извозне Ванке, по курсу или у њиховом гарантном писму са означеном вредношћу; 4.) у заложницама Управе Фондова и у неисплаћеним државним рачунима по номиналној вредности; 5.) у акцијама српског бродарског друштва у 3 Д њихове номиналне вредности; и 6.) у акцијама, удеоннцама приватних српских новчаних завода у 2 / 3 њихове вредности према курсу, који постоји у то време за њих. Ираво утакмице при овим лицитацијама има сваки, који одговори постављеним условима и који се занима производњом, прерадом или трговином (било посредном или непосредном) дотичних артикала. Лицитација се врши само пре подне у . а почиње у 9 и траје најдаље до 12 часова у подне. У то се доба лицитација за све излицитиране арти?-ле закључује. Надметачи се примају ради надметања само до једанаест часова пре подне. Ово се саопштава грађанству радизнања. Од Суда београдске општине, 19. јула 1904. год., АБр. 7100, у Београду.

Објава. Као сваке, тако и ове године, а у дано 15., 16. и 17. августа, држаће се панађур у вароши Лозници. 0 овоме се извепггава грађанство ради знања. Од Суда београдске општине, 28. јула 1904. год. АБр. 7389, у Београду.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА _ Власник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА Одговорни уредник ВОЈИСЛАВ МИЛОШЕВИЂ, кмет беогр. општине, Сарајевска бр. 2.6, Нова електричиа штампарија ПЕТРА ЈОЦКОВНЋА, Бранкова ул. 18. — ТедеФон бр. 336.