Beogradske opštinske novine

и рођена браћа, ма да имају готово са<јвим заједничке интересе. И код најкултуриијих народа ни приближно не влада оиа љубав, која би, да је среће, требало да се развија упоредо с културом. „Човечанство нанредује, али човек" вели Гете „остаје увек исти". И поред све културе, дакле, човек заборавља на узвишени задатак иравога човека! И према томе сваки покрет у друштву, коме је диљ неговање пријатељства, заслужује општу пажњу. Поред те опште важности, овакви пријатељски састаици маџарских и српских трговаца, којима јеглавни задатак јачање трговине, од великога су значаја за београдску општину и с тога, што развитак Веограда, као трговачког места, зависи и од развитка трговине. Еа први поглед, нарочито нама лајицима у трговачком знању изгледа, као да су интереси појединих трговаца тако различни, да ту не може бити ни говора о неким искреним прпјатељскпм односима у опште. Купац се стара да набави робу под погодбом што је могућно повољнијом, а тако исто и продавац гледа, што више да заради. Ту би, дакле, били сасвим супротни интереси и при свем том наш народ вели иазар љубав! Као год што је код хемијских процеса тоилота један од најважнијих фактора, јер не може бити хемијских појава без топлоте, која се или ослобођава или везује, исто тако и љубав и пријатељство, одвећ је важан фактор у сваком послу, па и у трговини. Београдска општина ралује се и срдачно поздравља садањи покрет маџарских и српских трговаца и нека да Бог, да она срдачност и топлота, која се развија у пријатељским састанцима маџарских и српских трговаца буде довољно јака, те да загреје и друге факторе од којих зависе пријатељски односи између Маџара и Срба. Живели наши поштовани и драги гости из Маџарске, Живели! Списак лица, која су приложила новчану помо^ за општикски сиротињски дом. — I. Преко устабаше г. Петра ДиниКа 1, Еснаф мушко женских кројача 20 дин. II. Неиосредно на главној благајни 1, Тодор Елаковић, кројач 4 дин., 2, Тана Борисављевић, удова 10 дин., 3, Аврам Медина, трговац 5 дин., 4, Сабо и Костић, кожари 5 дин. 5, Натан Барух, лимар 3 - 50 дињ, III. Преко г. Марка Ђор(јевиГ>а надзорн. гробља , 1, Удова поч. Д. Крсмановића 10. дин.., 2, Еснаф Пиљарски 50. Суд општине београдске захваљује дародавцима на овим поклону.

ИЗ СТРАНИХ ОПШТИНА Становништво Будим-Пеште. Према статистичком рачуну, угарска престоница имала је на дан 1. јула ов. год. 813.399 становник,а, те се према томе у току двадесет последњих година број становништва удвојио. Буџет бечке општине. У магистратској седници од 16. септембра о. г. расправ-

љен је закључни рачун бечке општине за 1903. г. Прорачунати су приходи и редовни и ванредни на 141,197.300 круна, а фактички је било прихода 168,756.506. Расходи су били прорачунати на 141,165.700 а фактички се издало 156,956.232 круне. Приходије дакле претеклиу суми 2,800.275 круна. Крупнији расходи били су: 3,118.910 за откуп земљишта ради проширењаулица, 3,051.554 за грађење шкоиа, 4,848.502 круна за проширење електричне инсталације, за грађење другога водовода, 1,243.931, грађење канала и засвођавање потока 746.552 круна и т.д. Имовина општине бечке услед^ повећања актове порасла је и то основна за 12,879.727 к. текућа за 1,735.687 к. а вредност му се повећала за 7,559.800 круна. Станови по варошима. Општа је тужба по великим варошима на неподесне, нездраве и скупе станове, па су се таке тужбе одомаћиле и у Београду. Што већа варопг, то је и ово зло веће. Према попису од 1900. г. у Берлину се плаћало за стансаједном собом 235 марака голишње (од прилике 24 дин. месечно); за стан са две собе 375 мар. (38 дин. мес.); за саме таке станове у подруму или на IV и V спрату плаћало се 200 марака (20 дин. месечно) У таким управо кујнским со бама станује до 6 и више особа разнога пола и узраста, што је убитачно по здравље као и по морал. Оваких „станова" било је у Берлину са по 4 особе 1584, у Франкфурту на Мајни 129; са 4—5 особа у Берлину 955, Франкфурту 89. Овако јадне прилике изазивају државу, општине и приватне на предохране. Грађевинске задруге у Нем чкој саградиле се у последње доба на 40.000 мањих станова (1, 2 и 3 собе). Пруска влада наредила је законски пројект о становима, којим се чине олакшице за грађење малих станова: поклањање или јевтиније давање земљишта, поступност у давању нланова и линија (одступања од прописа за велике зграде), подељавање улица, пијаца и плацева према томе. 0 овом проЈСКту сада се води јавна реч и тражи се да друге немачке државе дочесу сличан закон.

Отечај. Општини града Београда потребна је за смештај катастарског одсека једна зграда са четири пространа, видна и здрава одељења искључиво за радове у канцеларији, једно потпуно суво оделење за инструменте и једна шупа од 8—10 метара дужине и 5—6 метара ширине за оставу разноврсног магеријала и алата. Позивају се они који овакву зграду имају, за издавање под закуп да поднесу до 14. ов. м. закључно своје понуде суду општине града Београда са пазначењем закупне цене и осталим условима. Зграда треба да буде у близини зграде општинског суда. Од суда општине града Београда 9. октобра 1904. год. АБр. 9336. у Београду.

Објава. У Канцеларији економног одељења Суда опгатипе београдске, држаће се следеће јавпе усмене лидитације и то : I На дап 18. октобра тек. год. од 2 до 5. часова по подне, за оправку свију општинских возова сатлерско сарачког, тапетарског п фарбарског рада. Кауција 200 динара. и

II На дан 20 октобра тек. год. од 2 до 5. часова по подне, за ков општинских коња. Кауција 200 динара. Ближи услови могу се видити у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијских часова и при лицитацији. Позивају се заинтересовани да на ове лицитације дођу. Од суда општине београдске 27. септембра 1904. год. АБр. 8499, 8500, и 8886 у Београду.

Објава. Команда 6. пешадијског пука „Краљевића Александра" држаће нижеизложене лицитације у логору на Бањици: 1., На дан 20. октобра тек. год. право продаје : млека, сира, сланине, чварака, кобасице, јела куваног, кајмака, јаја, хлеба и воћа. 2., На дан 23. октобра тек. год. право продаје : бозе, салепа, алве и шећерлема. 3., На дан 24. октобра тек. тек. право израде и продаје: бурека, хлеба, лепиње, пењерлије, симита и томе подобно. Израда и пециво врши се у државној пекарници на Бањици. 4., На дан 26. октобра тек. год. право продаје бакалског еснапа, дувана и пића. Закуп овај вредиће само за 1904. годину. Услови се могу видети свакога дана пре иодне у логору на Бањици. Ова лицитација саопштава се лицима која се баве гим пословима, те да дођу на лицитацију ради надметања. Од суда београдске опгатине 13. октобра 1904. год. АБр. 9597. у Београду.

Објава. У канцеларији економног оделења Суда опшгинског, држаће се следеће јавне усмене лицитације и то: На дан 22 октобра тек. год. од 2 до 5 часова по подне, за издавање под закуп епштинске пгкарнице — лебарнице у босанској улици под Бр. 36. Кауцпја 100 динара и На дан 25. октобра тек. год. од 2 до 5 часова по подне, право точења и продавања бозе, салепа и осталих бозаџиј-. ских артикала на новој општинској кланици. Кауција 100 динара. Ближи услови могу се видети у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијских часова и при лицитацији. Од Суда општине београдске 7. октобра 1904. год. ББр. 8789 и 9134 у Београду.

Пажња Грађанству.

Пошто за многе зграде у Београду, нису плаћене таксе за воду, то ће управа водовода обуставити давање воде за све оне зграде, које до 10 октобра тек. год. не буду исплатиле дугујуће таксе за воду, а по томе наплату дуга тражити законом прописаним путем. 0 овоме се благовремено опомињу дужници водоводних такса. Из канцеларије Управе Водовода. 15. Септембра 1904 год. у Београду.

УРЕДНИШТВО

Вдасник ОПШТИНА БЕОГРАДСКА