Beogradske opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

Год. XXII.

НЕДЕЉА 14. НОВЕМБРА 1904.

Брвј 48.

МЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-ПУТ

ЦЕН Д: 3» Србију на годину 6 динара на пола године ... • 3 „ За гтрлне »енл>е на годину 9

ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ АДМИНИСТРАЦИЈИ ЛИСТА А СВЕ КОРЕСПОНДЕНЦИЈЕ УРЕДНИШТВУ

РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ

НЕПЛАЂЕНА ПИСМА НЕ ПРНМАЈУ СЕ

Рад општинеког одбора ВАНРЕДНИ САСТАНАК 15. септембра 1904. тд. СРЕДА. Председавао председник београдске општине г. Коста Д Главинић. Ододборника били су : г. г. Д. Л. Симић, Ж. Бу гарчи!), Мар. Трифковић, М. МилиКевић, Мил. Рувидић В. Н. Вуловић, Др. М. В. Смиљанић, С. Азријел, Р. Драго вић, М. Петронијевић, Тодор Пејчић, Аца Н. 3. Поповић Милан Марковић, Урош Благојевић, Стеван Максимовић Др. Марко Т. Леко, Др. Е. Михел, Марко Петровић, Т Цинцар-Јанковић, С. Ј. Константиновић, М. X. Поповић Ђока А. ДимитриЈевић. Деловођа, Ђорђе Ј. Јанковић. (Свршетак). - XII. По прочитању мишљења комисије за ревизију регулан. цлана, о измени регулације Дринске улице АБр. ВОбЗ 1 /^. одбор је решио : Да сс ово мишљење комисије за ревизију регулационог плана усвоји и предложена измена регулације Дринске улице у начелу прими. XIII. Ио прочитању молби г. Милана Јанковпћа рентијера, АВр. 7429. и г. Адолфа Решовског, трг. АБр. 7730, због експропијације њихових имања због регулације одбор је решио: Да се ови предмети упуте грађевинском одбору на закони поступак. XIV. По прочитању акта Илије Дулетћа, АБр. 8038. којим нуди за откуп -1,48 м. земљишта регулац. фонда које му се због регулације Иванковачке улице арондише куиовну цену од 2 дин. од 1 м., као и по прочитању извештаја грађевинског оделења, по истом предмету е мишљењем, да би Дулићу ово земљиште требадо уетунити беспдатно, — одбор је решио : Да се због регулације Иванковачке улице амању г. Илије Дулића арондише бесплатно Један квад. метар и 48 квад. дес. метра земљишта регулац. фонда у истој улици. XV. По прочитању молбе г. Стевана Луковића, ђенерала у иенз. АБр. 7777., да му се откупи и мања кућа на ексцроприсаном му имању решењем одбора од 8. јуна тек. год. АБр. 5413. која, ири доношењу тога решења, није узета у обзир, а која је раније усвојеном од одбора проценом процењена, са триста динара и да му се накнади по цени по којој му је ово имање ексироприсано 4.40 м. земљишта, колико је по накнадном премеру овога имања нађено више, одбор је решио : Да се ова молба усвоји и да се молиоцу исплати из општ. касе на терет

буџетске нартије расхода за исплату регулација 300 дин. за малу кућу на експроприсаном му имању решењем одбора од 8. јуна тек. год. АВр. 5413. и 79-20 дин. за 4 40 м. земљишта, колико је накнадним премером више нађено по ранијој цени од 18 дин. пг, дакле да се свега исплати г. Луковићу 379-20 дин. XVI. По прочитању предлога управе општ. трошарине АБр. 8763. о наплати трошаринске таксе на грожђе које овд. винарски трговци увозе за цеђење вина, — одбор је по довољном обавештавању решио: Да се овај предлог управе трогаарине усвоји, с тим да се рок предвиђен тач. 4. по коме је дужан обавезник оцеђено вино унети у трошарински магацин повиси од 20 на 30 дана. XVII. По прочитању молбе К. и Н. Браће 3. Поповића трг. АБр. 1125., да им се дозволи да могу у своме подруму у варогпи пунити флаше са вином за извоз у унутрашњосг Србије, с тим, да им се за онолико флаша колико изнесу ван •грошаринског реона дозволи унос вина у варош без трошарине, као и по прочитању мишљења управе трошарине ио истом предмету, одбор је решио: Да се мишљење управе трошарине усвоји и да се молиоци од овога тражења за сада одбију. XVIII. По прочитању молбе Извозне Банке АБр. 1746. да јој општина уступи. земљиште потребно јој за подизање антрпота, — одбрр је решио : Да се овај предмет унути на мишљење стручном одбору за канализацију ке и пристаништа.

Рад општинеког одбора РЕД0ВНИ САСТАНАК 21. септембра 1904. год. ВТОРНИК. Председавао председник београдске општине г. Коста Д. Главинић. Од одборника били су : г. г. Т. Цинцар-Јанковвћ, Т°Дор Ђурић, Илија С. Илић, Мих. Милићеви},, Трајко С то јковић, М. С. Милошев«!., Рад. Ј. Јовановић, С. Авријед, Р. Драговић. М. Петронијевлћ, Аца Н. 3. Ноиови}], Тодор 11ејчи1>, Урош Бдагојеви!], Е вј . М Чоловић, 1Ј. Т. МилиЦ Стеван Максимовић, Н. И. Стаменковић, Др. Марко Т. Деко, Др. Е. Михел, Др - М. Радовановић, Млан Марковић, М. х- Поповић. Делово1)а, Ђорђе Ј. Јанковић. I. Прочитан је записник одлука седнице од 15. ов. мес.

Одборник г. Раденко Драговић примећује да је погрешно уведено у записннк као да је он казао, да се нозову они сгручњаци који су примили Јахту за 100000 дин., да је они купе, већ је само казао да би њих требало позвати да кажу какав недостагак има на јахти кад сад нико неда за њу више од 25000 дин. док је међутим коштала опшгину 160.000 дин. Тражи да се ово иснрави. По саслушању тога, — одбор је примио прочитани записник са овом изменом одборника г. Раденка Драговића. II. Одборник г. Тома Цинцар-Јанковић наводи, да је руковођен тиме, што је електрично осветлење и по улицама и по приватним домовима по све рђаво, и што се због овако рђавог осветљења чују и у штампи и код грађанства свакодневно нанади на општину, управио на председништво питање мисли ли се једном предузимати што противу друштва за ово. Председништво му је одговорило, да је суд предузимао и предузима противу друштва све што сс може али из свога досадашњег рада друштва излази да ће се морати приступити и последњој мери, раскинућу уговора, и да је наредио да се ирикупе и среде сви подаци о неиспуњавању уговора од стране друшгва, и да се ови ставе на распо ложење нарочитој правничкој комисији, која ће се морати у нај.чраћем року образовати радн проучавања нитања о раскинућу уговора садруштвом. Сутра дан но овој седници, био је у канцеларији председника опшгине састанак комисије за проучење реонског нитања које је и он члан. Том приликом у разговору дознао је од одборника г. Николе Сгаменковића, да друштво нема довољно машина за произвођење електрицигета, те услед тога, морају се ове којих има толико напрезати да животу особља које у фабрипи ради прати велика опаеност. Такође од г. Стаменковића дознао је, да је пре неког времена услед оваког напрезања машина пукао један широк кајиш што је могло да стане живота неколико људи. Као шт '0 се из овога види у електричнрј централи влада читав хаос кад чак и људима који тамо раде нрети онасност но живог. С тога миели да само то што ће се саставиги нравничка комисија да ради на раскинућу уговора са друштвом неће бити довољно да се обезбеде и општина и грађани од малтретирања од сгране друштва. Док се иитање о раскинућу уговора са друштвом не реши, општина не треба да дозволи да друштво ни њу ни грађане више малтретира. А да би се ово постигло треба да и општина и приватни из својих зграда избаце електрично осветлење, и уведу осветлење помоћу петролеумских лампи.