Beogradske opštinske novine

Број 49.

— 2 —

Година XXII.

тељског особља у толико у колико би исто могло штетно упливисати на здравље ђака. Овај правилник објавити и одштампати засебно у 300 примерака. Правилник је ироиисан и усвојен на седници одбора оиштине београдске 23. октобра 1904. г. АВр. 748.

I Ибразац

Г.

Према наредби Суда Београдске Општине, школске лекар при прегледу вашег детета

учени

нашао да оно пати од

У интересу здравља детањег, као и саме наставе топло вам се преиоручује да

190 год. Београд

Уиравитељ тколе

II Образац:

Ђачки лист

Име и ирешме 11(1,1 ј(< 1>о1/-н Кад је I иут каламљен. Кад је ионово каламљен..

% >-» н с«

конституција детета у опште

висина

тежина

обим груди

кичменица

к к м н н о

и >> о а а д

нос, уста и говор

махне д-тиње на које требародитеље унозорити

болести од којих је дете у токугодине боловало

примедба

'

Рад општинеког одбора

РЕДОВНИ САСТАНАК 21. септембра 1904. год. ВТОРНИК. Предеедавао председник београдеке општане г. Коста Д. Главинић. Од одборника били су : г. г. Т. Цинцар-Јанковић, Тодор Ђурић, Илија С. Илић, Мих. ■ илићеви!,, Трајко Стојковић, М. С. Милошевић, Рад. Ј. Јовановић, С. ^зријел, Р. Драговић. М. Петронијевић, Аца Н. 3. Иоповић, Тодор Нејчи!), Урош Благојевић, Евг. М Чоловић, И.Т. Милић, Стеван Максимовић, Н. И. Стаменковић, Др. Марко Т. Леко, Др. Е. Мих.ел, Др' М. Радовановић, Млан Марковић, М. х- Поповић. Деловођа, Ђорђе Ј. Јанковић. (Свршетак.) IX. За овим је председник понова дошао у седницу и заузео место нредседника одбора. Прочитан је предлог суда АБр. 8961. о одобрењу накнадног кредита за исплату регулација. Председник извештава одбор, да је као што се из овога предлога види, буџетом за ову годину предвиђено да ће се од продаје плацева регулац. фонда добити приход у суми од 100000 дин. Међу тим до сада је општина од продаје плацева регулац. фонда примала 135.818,16 дин. и имаће још да прими у овој години од продаје разних плацева регулац. фонда око 66.737,83 дин. што са горњом сумом износи око 202.555.98 дин. Издатак, пак, за исплату регулација буџе^ом за ову годину предвиђен је у суми од

100000 дин., а до сада је за исплату регулација издато 123.563,95. дин. Према чему од исплаћене суме не може се но књигама развести сума од 23563.95 дин. нити се у овој години на рачун те позиције расхода могу чинити издаци с тога што је кредит на чирвење ових издатака за ову годину одобрен у суми од 100000 дин. и ако се за то има и имаће новаца. Како се и за извршене експропријације по решењима одбора које већ од дужег времена чекају на исплату има да исплати 111623,24 дин. а новаца за ову исплату има иа иПак се не може учннити за то што је кредит за исилату регулација у овој години предвиђен само у суми од 100.000 дин. то моли одбор да усвоји овај предлог суда. По саслушању овога а после потребног обавештавања одбор је решио: Одобрава се општјнском суду да може у овој години утрошити за исплату регулација поред суме буџетом за ову годину одобрене још и суму у сто хиљада динара на терет прихода од продаје плацева регулац. фонда а по добивеном за то надлежном одобрењу. X. За тим нредседник извештава одбор, да ће 8. идућег мес. доћи у Београд мађарски пештански трговци, да врате посету нашим грговцима коју су им учинили о Духовима у Пешти.

Како је пештанска општина у дочеку нагпих трговаца учесгвовала званично тим што је узела учешћа у дочеку наших трговаца на железничкој станици и што је у њихову част приредила банкет, то би требало да и беогр. општина у овоме дочеку петтанских трговаца званично узме учешћа. Моли одбор да реши хоће ли и на који начин беогр. општина узети учешћа у овом дочеку, имајући на уму важност ове посете пештанских трговаца београдским за зближење српског и ма1>арског ндрода, чији су економ ски интереси тако скопчани једно с другим. По саслушању свегаовога, одбор је решио: Да београдска општина у дочеку иештанских трговаца који долазе у посету београд. трговцима узме званичног учешћа. Да госге поздрави на станици у име опшгине кмет правник, помоћник председников г. Михаило Марјановић. Да се у част гостију приреди банкет, на коме да госге поздрави у име општине одборник г. Др. Марко Леко. Одобрава се општинском суду да може у овој години утрошити за ириређивање овога банкета суму од 4000 дин. на тер<*г општинске готовине, и по добивеном за то надлежном одобрењу. XI По прочитању акта г. Јозефа Блажека, предузимача овд. који нуди општини за њену половину јахте 12.500 дин., пошто је од сопстеница друге половине откупио њин део, — одбор је решио: Да се ова понуда одбаци, док се претходно не одржи лицитација расписана за 25. септ. 1904 г. ' XII По прочитању предлога грађевинског одељења АБр. 8913. о измени регулације Цара Уроша улице у делу од Душанове до Бисоког Стевана улице, — одбор је по довољном обавештавању решио: Да се овај предлог усвоји и да се измееа регулације Цара Уроша улице у делу од Душанове до Вибоког Стевана улице учини у томе: Да лева страна Цар Урошеве улице (идући од Душанове) остане но црној линији означеној у изложеном плану односно да границе постојећих имања остану какве су сада. Десна, пак, страна улице да се изведе по црвеној линији, у приложенод! плану т. ј по утврђеној регулационој линији. XIII. По прочигању извештаја комисије за избор техничког особља АБр. 8762.', — одбор је решио: Да 1;еовај извештај усвоји и да сеприми у општ. службу за инжењера грађевинског оделења г. Фридрик Резек инжењер из Беча са платом од 6000 дин. на годину. Да општ. суд са г. Резеком закључи уговор о служби за две године са узајамним тромесечним правом отказа исте. XIV. По прочитању ионуде г. Мих. Валенте вишег инжењера, окр. подринског АБр. 8942. за шеФа грађевинеког општ. оделења, — одбор је решио: Да се прими у општ. службу за шеФа грађевинског општ. оделења г. Михаило Валента виши инжењер окр. подринскод са платом од 8000 дин. на годину, а пог условима у његовој понуди изложеним.