Beogradske opštinske novine

ОПШТИНОКЕ НОВИНЕ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

Год. XXII.

НЕДЕЉА, 12. ДЕЦЕМБРА 1904.

Број 52.

ИЗЛАЗЕ Н Е Д Е Љ Н 0 ЈЕДАН-ПУТ ЦЕН А.: За Србију на годину 6 динара на пола године . . . 3. За стцане земље на годину 9 ,

ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ АДМИНИСТРАДИЈИ ЛИСТА А СВЕ КОРЕСПОНДЕНЦИЈЕ УРЕДНИШТВУ

РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ

НЕПЛАИЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ

Рад општинеког одбора РЕДОВНИ САСТАНАК 12. октобра 1904. гпд. ВТОРНИК. Председавао заступник председника беогр. оншт. кмет г. Михаидо Ерковић. Од одборника били су: г.г. Д. Л. Симић, Ж. Бугарчи!., Мар. Трифковић, М. Мили^евић, Мил.Рувидић, В. Н. Вуловић, Др. М. В. Смиљанић, С. Азријел, Р. Драговић, М. Петронијевић, Тодор Пејчић, Аца Н. 3. Поповић, Милан Марковић, Урош Благојевић, Стеван Максимовић, Др. Марко Т. Леко, Др. Е. Михел, Марко Петровић, Т. Цинцар-Јанковић, С. Ј. Константиновић, М. X. Поповић, Ђока А. ДимитриЈевић, Сава Раденковић. Деловођа, Ђорђе Ј. Јанковић. (Свршегак.) Одборник г. д-р Манојло Смиљанић не може да се сложи еа одборником г. протом Марком Петровићем, да је нодизање парка луксуз, већ потреба, као и водовод и канадизадија. Треба давати прилике грађанству да слободно време проводи 110 парковима а не по загушљивим кафанама. Одборник г. прота М;арко Петровић вели, онде где има добре калдрме, канализације, осветлеља паркови нису луксуз, а где тога нема као што је у Београду — луксус је. Одборник г. Тома Цинцар-Јанковић чуди се, да одборник г. прота Марко Петровић говори против подизања паркова и што вели да је цео врачар по готову парк. Треба само видети како вода тече улицама и због рђаве калдрме зауставља се по рунчагама, па да се добије са свим друга слика. Па не само то, него се на земљишгу испод војног еењака сахрањују липсали државни коњи. И он није за то, да се стари споменик премешта: алидатреба одмах да се сними земљиште и да направи план за пошумљавање. Одборник г. Никола Стаменковић вели, да овај парк треба да буде само шума еа сгазама, И он ее слаже са предлогом да се споменик не измешта са досадашњег места и в^ли да не тре<5а ни иарк око старог споменика напуштати. Одборник г, Давид Симић понова излаже умесноет нредлога што се тиче пошумљавања овога земљишта и вели, да га треба усвојити са том изменом, да се стари сноменик и гробови не измештају, а да се одмах тражи, да се војни сењак измести, да се огради место за опсерваторију и да се у шго краћем року прист}пити пошумљавању овога земљишта. По саслушању свега овога, — одбор је решио : Да са овај предлог кмета г. Михаила Марјановића о пошумљавању општ. земљишта испод опсерваторије на врачару у свему усвоји у колико се не односи на премештање старог споменика и гробова изгинулих бораца 1806. г. Да општ. суд одмах тражи од Мин. Војног, да се војни сењак са досадашњег места уклони у своје време.

Да се нареди да се одмах сними земљиште које се има пошумити и направи план за ово пошумљавање, а предмет упути одборској секцији за паркове на мишљење о детаљним радовима на извођењу овога предлога.

ВАНРЕДНИ САСТАНАН 22. октобра 1904. год. ПЕТАК Председавао заступник председника београдске општине кмет г. Михаило Ерковић. Од одборника били су : г г. Т. Цинцар-Јанковић, Д. Ј). Симић, Д. Ј. Јовановић, Мих. Милићевић, Трајко Стојковић, Јован с Петковић, А. С. Јовановић, Мил. Лазаревић, Мих. Рувидић, В. Н. Вуловић, С. Ј. Костантиновић, М. С. Петронијевић, Аца Н. 3. Поповић, Р. Драговић, Тодор Пејчић, Милан Марковић, Стеван Максимовић, Н. И. Стаменковић, Др. Марко Т. Леко, Др. Е. Михел, Др. М. Радовановић, П. Т. Милић. М. X. Поповић, Тодор Ђурић. Деловођа, Ђорђе Ј. Јанковић. I. Прочитан је записник одлука седнице од 12. ов. мес. и примљен без измена. II. Одборник г. Марко Петронијевић пита председништво како стоји са подизањем надстрешница — заклона на Краљевом Тргу. Вели, да су неки пиљари подигли мало више ове надстрешнице него што је требало по плану који им је дало грађевинско одељење, па кад су ово хтели да поправе сами, неко од органа грађевинског одељења није им то дозволио, већ им је тражио по 20 дин. па да им надстрешнице дотера ио плану. Заступник председника објашњава да се пиљарске надстрешнице имају нодизаги само по плану који је израдило грађевинско одељење и усвојила одборска секција за тргове и суд општински, јер се не може више дозволити подизање ових надстрешница као што је то до сад ра^ено без икаквог плана и реда, противу чега се многи гшљари буне. Што се тиче навода одборника г. Петронијевића да у овоме има неких уцена од стране органа грађевинског одељења, ни њему ни суду није до сада познато, међу тим ће одмах наредити да се учини потребан увиђај, и ако се докаже да је таквих уцена било, поступиће се са одговорним лицем по закону. Моли г. Иетронијевића да упути суду лица која су се њему жалила уместо да су одмах то доставили суду, како би овај лакше ствар могао извидети. По саслушању тога, — одбор је нримио к знању : Ове изјаве одборника г. Марка Петронијевића и заступника председника општ. III. Одборник г. Јован Петковић нита председништво шта је са премештањем ракијских трошаринских магацина.

Застунник председника изјављује, да ће на ово иитање одборника г. Пегковића одговориги у идућој седници пошто се не сећа добро како је ово питање расправљено. По саслушању тога, ■— одбор је примио к знању: Ове изјаве одборника г. Јована Петковића и застуцника председника општине. IV. Одборник г. Милан Марковић пита председништво докле је дошло решење питања о варошком реону и хоће ли скоро изаћи пред ообор. Вели да је крајње време да се ово питање екине с дневнога реда. Предеедавајући објашњава, да је комисија која је изабрата за проучавање овог питања« после неколико својих састанака и изласка на; лице меета поверила у седници својој коју је имала у прошли четвртак члановима исте г.г. Николи И. Стаменковићу и Велиславу Вуловићу, да са кметом г. Мих. Марјановићем саетаве извештај о ономе како је се комисија на последњем састанку сложила да треба решити ово питање. Према томе биће потребно да комисија одржи још један еастанак ради усвојења извештаја, па ће се предмет изнети на решење одбору а то ће бити најдаље за 7-—8 дана. По саслушању тога, — одбор је примио к знању: Ове изјаве одборника г. Милана Марковића и заступника председника општине. V. По прочитању акта иследних власти АБр г 9674, 10, 051, 9897. 9606, 9673, 9707, 9901, 9911, 9952, којима се траже уверења о владању и имовном стању појединих лица, — одбор је изјавио: Да су доброг владања а средњег имовног стања: Андреја Деретић, каф. овд. и г. Пера Савић новинар; да је доброг владања а сиротног имовног стања Јован Поповић, бив. земљорадник; да су му непознати: Стеван Вукадиновић пиљар, Љубисав Бранковић арџија, Ивана Лазаревићка удова, Ванђел Подровић пиљар, Марија ж. Ђорђа Ђорђевића фигуранта грађев. одељења, Анка ж. Петра Стојановића из Зајечара. VI. По прочитању акта АБр. 9365 Тодора Николића, бакал. и каФеџије и Милана Спаеића рабаџије, — одбор јс изјавио: Да су Тодор Николић бакалин и ка феџија и Милош Спасић рабаџија доброг владања а средњег имовног стања. Овим се мења ранија изјава одбора дата у седници од 17. авг. тек. год. за ова лица.