Beogradske opštinske novine

Бро 3.

БЕОГРАДСКс. ОГ1ШТИНСКЕ НОбИНЕ

Стр. 7.

ћим успонима. Чешће су падања због чега се сироти коњи јако намуче при дизању. Уз то призори су дирљиви, скупља се свет који често посматра равнодушно уместо да приђе и помогне кочијашу да коња одмах дигне. Наше Друштво за Заштиту Животиња и Растиња успело је да се, ма и привремено, нешио ублаже патње коња за време поледица. Суд Општине Града Београда, на молбу Друштва ставио му је, за извесно време, у дане по - едица, једног свог коња као ломоћну запрегу који ће на успону код „Националл" помагати при извлачењу тежих терета. Суд Београдске Општине је учинио једно племенито дело, те бн на њега тргбало да се угледају и приватни. богатији сопственицн коња, стављајући Друштву на расположење своје коње, за извесно време, како би се могло употребити и на другим местима престонице где је већих успона.

Из Сшистичког Оцелењи Позивају се сви они грађани, који еу у току 1928. год. тражили упис или исправку у Бирачке спискове Општине Београдске, да одмах предстану Статисгичком Оделењу — Бранкова бр. 2 ради пријема својих докумената. Документа се иогу примати сваког дана, за време канцеларијског рада.

Род Општннског Одборо Друга редовна седнаца Одбора Општине Београдске, одржане 11, јануара 1929. год. у 6 часова по подне. Председавали: Председник г. Д-р Коста Кумануди и Потпредседник г. Д-р Коста Јовановић. Деловођа, Драгутин Ј. Ранк овић. Од одборника били су г г. : Влад. Штерић, Драгић Павловић. Момир Б. Митровић, Благоје Т. Недпћ, Васа Лазаревић, Т. Зеравковић, М. Б, Ђорђевић, Бог. М. Јованлвић, Дим. В. Грујић, Стеван Стефановић, Светислав А. Ивковић, Јов. Дравић, инж. Мил. М. Аћимовић, Илија С. Илић, инж. М.М. Сокић, Д-р Страш. Љ. Милетић, Лука Јевремовић. Мил. Ст. Цветковић. Д-р Сима Марковић, Јов. Гавриловић, Мих. М. Живанчевић, инж. Дим. Наумовић, Прока Илић, В. Т. Димитријевић, Давид Николић, Драг. Миловановић, М Станковић, Жарко Вукићевић. Шемајо де МаЈо, Д-рЈБ. Пијаде, Драг. Илић, Ставра Симић, Влад. М. Петровић, П. Кара Радовановић ји Д-р Дан. Љ. Катић. 1. Прочитам и примљен записник предходне седнице. 2. Саопштења. Председник прочита акт Г. Министра Унутрашњих Дела АБр. 368 који гласи : „Док се у смислу чл. 2. Закона о измени Закона о Општинама и Закона Обласним Самоуправама на постави нова општинска управа препоручујем Суду да досадања општинска управа продужи отправљање текућих послова." Одборзна књуимиоје пр, 3. На предлог АБр. 523 Одбор је решио: да се набавка угља за Електричну Централу изврши и то : I, 2,000 вагона лигнита. Од Пожар. Руд. Др, „Кленовник" 900 вагона X 1.140 д. шлепом или X 1.535 д. жељезн. Тз. Вајферт „Костолац" 750 вагона X 1200 ди«.

шлепом. Од Предузећа „Игнис" угаљ ПетровацЛесковац 50 вагона X 2.100 д. Од Предузећа „Игнис" угаљ „Угљевик" 50 вагона X 2.027 д. Од Предузећа В. Томашевић Пркосава 50 вагона X 1.500 д Од Предузећа Хрв Руд. Друштва угаљ „Ивањец" 150 вагона X 1.690 д. 11. 1.000 вагона мрког угља. Од Браће Минх угаљ „Ртањ 150 вагона X 3.500 д. Од Безименог Друштва Алексинац ровни 150 вагона X 3.000 д. Од Трбовља угаљ „Трбовље" орах-грах 350 вагона X 2.450 д. Од М. Савић и Син „Боговина* ровни 150 вагона 2 900 д. Од „Игнис" Бреза орах 100 вагона X 2.497 д. Од Рад Митића „Ресава" лешник-очах 50 вагона X 3.150 д. Од Алек. Трифунца „Ресава" 50 вагона X 3.150 д. Све цене важе за вагон од 10.000 кгр. 4. На предлог АБр. 567 Одбор је усвојио Правилник о издавању бесплатних и повлашћеннх трамвајских карата. 5. На предлог АБр. 541 Одбор је решио : да ширина Призренске улице остлне 22 метра, а као дефинитивна регулациона линија да остане ус.аја се плаво уцртана линија у плану. 6. На предлог АБр. 275 Одбор је решио: да се набавка мазива за Управу Водовода изврши и то: Од фирме Глише Андрејевића: 5000 кгр. уља за засивену пару по Дин. 6,78, 2000 кгр. цилиндерског уља по Дин. 14,85, 5000 кгр. машинског зејтина по Дин. 6,23, 150 Ј кгр. жуте масти по Дин. 7,33, 50 кгр. леја по Дин. 16,80. Од фирме Стандард Оил и Комп.: 1000 кгр. динамо уља по Дин. 8,63. 7. На предлог АБр. 24780/28. Одбор је решио: да се усвоји протокол колаудације извршене канализације у Гробљанској улици и по одбитку суме од 11.414,25 динара, предузимачу исплати укупна сума од 78.499,70 динара. 8. На предлог АБр. 321. Одбор је решио: да се фирми „Англо" Југослованско Петролејско А. Д. врати кауција у динара 25.000, — у обвезницама ратне штете, а која је била положена за излиферовану нафту, 9. На предлог АБр. 25882/28. Одбор је решио: Жа се г. Милану М. Аћимовићу, одборнику Општине Београдске уступи на Новом Гробљу једна велика гробница с тим, да г. Аћимовић као накнаду'за исту плати половину одређене цене. 10. На предлог АБр| 25238 Одбор је решио; да се Земљиште Регулационог Фонда Општине Београдске у Југословенској улици апроприше имању г. Велимира и Ђорђа Браће Марковића, а по цени од 100, — динара по м 2 . Преносну таксу платиће Општина. 11. На предлог АБр. 25234/28. Одбор је решио . да се део земљишта Регулисаног фонда Општине Београдске апроприше имању г. Милорада Ми хајловића у Кр. Александра ул. бр. 222 и 224, а по цени од 160, — динара по кв. метру. Преносну таксу да плати купац г. Михајловић Седница је закљтчена у 8.15 часова у вече.

Рпд Општинског Одборп Друга редовна седница Општине Београдске, одржана 18. јануара 1929. год. у 6 часова по подне. Председавао Потпредседник г. Д-р Коста Јовановић. Деловођа, Драгутин Ј. Ранковић. Од одборника били су г. г.: Милутин Станковић. инж. Мил. М. Аћимовић, Јов, Дравић, Светислав А. Ивковић, Стеван Стефановић, Жарко Вукићевић, Дввид Николић, Ставра Симић, Богољуб М. Јовановић, Васа Лазаревић, П. КараРадовановић. Илија С. Илић, Прока Илић, инж. М. М. Сокић, инж. Д. Наумовић, Јов. Гавриловић, Мих. М. Живанчевић, Д-р Сима Марковић, Шемајо де Мајо, Д-р Дан. Љ. Катић, Лука Јевремовић, Благоје Т. Недић, Д-р Страш. Љ. Милетин, Драгић Павловић, Милорад С. Пантић, Влад. Штерић и Д-р Пшаде.

Прочитан и примљен записник предходне седнице, 2. Саопштења. а.) За члана Грађанског Одбора изабрат је г. Д-р Букић Пијаде. б.) Потпредседник саопштава да ће 1. фебруара ове год, истећи рок нашем зајму са Босанском Банком од 500.000, — долара, а марта месеца и други од 500.000, — долара. Предлаже да се Суду да следеће овлашћење: „Овлашћује се Општински Суд, да може продужити уговор о зајму са Босанском Банком за шест месеци под истим условима, с тим да се обавезе могу издати у доларима, фунтама стерлинга или ма у каквој другој страној монети коју Банка буде захтевала, а по берзанском паритету на дан продужења зајма." Већином гласова овај предлог АБр. 1010 примљен је. Против гласао г. Павле Кара-Радовановић. в.) Јова Гавриловић тражи обавештење. да ли се рад Одбора сада сматра законитим, пошто су одборници изменом закона о општинама разрешени дужности. По овоме питању он је консултирао Председника Апелационог Суда и Управника Вароши Београда, који су се изразилн да је рад Одбора сада незаконит. Потпредседник: Сматра да је радња Одбора законита јер у акту Министра Унутрашњих Дела стоји, да садања Општинска Управа врши све послове. Ако надлежни фактори у Министарству стоје на другом гледишту они ће нашу радњу поништити. Додаје, да се решење неће изввшити док се одлуке не одобре од стране Министра Унутрашњих Дела. Одбор прима к знању ово саопштење. 3. На предлог АБр. 157 Одбор је решио: Да се усвоји протоком колаудирајуће комисије о изради зграде за Основну Школу на Вождовцу и да се предузимачу Таси Мило1евићу исплати зарада у дин. 1,323.260,80, "а по одбитку већ издатих сума, као и да му се врати допунска кауиија у суми од 58.061,50 динара. 4. На предлог АБр. 613 Одбор је решио: да се усвоји протокол колаудирајуће комисије о пријему ивичњака од лиферанта Милана Томића, Живковића и Комп. и да се лиферанту врати наплаћена основна и допунска кауција у износу од динара 62937.10. Овај предлог већином гласова примљен је.