Beogradske opštinske novine

Страна 14

Општинске Новине

допире до половине зида, а када бесни непогода, киша и снег, пробушени кровови пропуштају воду која се слива низ већ влажне зидове. У таквим становима, соби и кујни или само собици, живе често мпогобројпе породице састављене од 6—8 и 10 чланова. Атмосфера је ту тешка, ваздух који се удише је штетан, о кубатури да и не говорим, јер нема могућности да се често обавља, да би бар донекле одговарало битној потреби, Неугодан, мрачан и влажан стан без довољно ваздуха и сунчаних зракова утиче штетно на душу и убиствено на здравље човеково. У таквим становима се формирају асоцијални типови, у њима се добија потпорезарађање и ширење социјалних болести. Кобној туберкулози — томе социјалном злу ту је легло јер кужне клице налазе ту погодни терен за множење. Људи ту често обољевају, деца су болешљива, бледа, изнурена, са пуно инфилтрованих жљезда, која ће током времена постати прави инвалиди здравља и бити стални посетиоци анти-туберкулозпих диспанзера. Околина кућа је врло нечиста; дворишта пружају још беднију слику. Док се испред доста кућа налази мала баштица, простор иза станова је прави пакао. Неограђена ђубришта ретко се износе, јер изношење одпадака није организовано; нужници — ископане рупе у земљи, ограђене и покривене — налазе се одмах до места становања и представљају вечитуЈопасност по здравље, поред неестетског изгледа и смрада. Читави ројеви мува и осталих штетних инсеката облетају око ових и разносе кужне клице на све стране, Пси, мачке и живина чепркају и разносе те однадке на све стране. У дворишту нема воде. Питање воде је у неколико решено тиме што је подигнуто 15 чесама са водоводном водом, које се налазе у разним редовима Јатаган-Мале; оне служе за све по-

требе јер нема бунара, те се може замислити колико је то недовољно за одржавање чистоће и потребе точиког броја становника.

XV. ред Јатаган-Мале. Кућа, стан у коме станује под закуп 8 радника. х Неограђено сметлиште. Канализација уопште не постоји. Употребл^ена вода се просипа испред или у околини станова, те са прашином ствара блато које ни кад не пресушује и у летњим топлим данима се испарава, Јатаган-Мала по својој изградњи представља једно ругло и худи угледу престонице. Непо стојање битних усчова за здравље и прилике у којима живе њени становници, императивно налажу позваним факторима, на првом месту Општинској Управи и њеном Санитету, да се пигање њеног даљег опстанка што пре реши у интересу Јатаган-Малаца, њиховог здравља а и саме Престонице.

1111111.,",>111111!.: 11111