Beogradske opštinske novine

Општинске Новине

Страна17

Љубица Ж- Аранђеловић

Београдска хумано-културна друштва „Српска Мајка"

Хумано друштво „Српска Мајка" је основано 16 Априла 1911 године. 8 Априла 1926 године иримипа се високе заштите Њ. В. Краљица, а новембра исте године, постала је Њ. Кр. Вис. Кнегиња Олга почасна председница. Друштво „Српска Мајка" је једина установа ове врсте. Главни циљ друштвени је: хигијенско просвећивање и заштита матере и деце.

сиромашан, зато друштво никад не пропусти материце, друштвену слеву Благовести и врбицу, да све своје редовне посетиоце — бебе — награди. И у међувремену добро гајена и сиромашна деца добијају помоћ у пеленама, кошуљицама, сапуну, гризу, шећеру и т, д. У истој згради друштвеној налази се и Обданиште — колевке — за одојчад. У колевку се примају бебе чије су матере запослене. Ту се бебе под стручним надзором лекара и сестара нудиља негују од 6 час. ујутру до 7 час. увече. Деце има плаћајућа, а и сиромашна — бесплатно. Сазидавши новембра прошле године Дом, лруштво »Српска Мајка* је могло да прошири делокруг свога рада и да створи саветовалиште за матере да донесу на свет здраво дете и лечење матера од сифилиса. Захваљујући добровољном раду лекара — стручњака, друштво већ дуже времена има и то, тако потребно саветовалиште. Видевши како наше сироте жене пропадају, немајући могућности да се по порођају бар извесно време сачувају од грубога рада, управне чланице друштва „Српска Мајка" са својом предузимњивом председницом г ђом Даринком Панић, сакупило је добровољних прилога и од једне велике собе направило азил угодно намештен и опремљен, где сиромашне породиље могу 6 недеља са својим бебама бесплатно провести. Дом „Српска Мајка"

Друштво има изванредно леп, по свима хигијенским прописима, уређен Диспансер, где мајке доносе своју одојчад на упућивање о правилном одгајивању исте. Диспансер има две стручне лекарке, сестре и располаже свима модерним потребама такве установе. Друштво „Српска Мајка" је раније упутило апел свима београдским бабицама, и умолило их да све своје породиље са њиховим бебама, упути на саветовање у друштвени диспансер, Ј е Р је диспансеру циљ, да и одржи, правилном исхраном и негом, здраво рођено одојче. Посећивање и интересовање матера је бивало све кеће тако, да данас има, просечно, дневно 30 посетилаца. Највећи број посетилаца је

Тај азил мајки може да прими и има данас свега 12 породиља, али кад се узме у обзир да друштво никакве сталне — сем од Општ. Града Београда — помоћ^ нема, већ да се све установе друштва „Срп' м зјка" издржавају прилозима нашег племеи и света, надамо се да ће се азил, и ако мален, примити са симпатијом. Друштву је било главно, да, макар и у минијатури, створи азил мајки, ту хуману, културну, једину и неопходну потребу за Београд. На крају овога кратког информативног написа, друштво „Српска Мајка" се сматра дужним да и овом приликом преко „Општинских Новина" захвали Општини Града Београда, која једина пружа извесну сталну помоћ овоме друштву. Тако се могло много и одојче и мајка спасти неминовне пропасти. Друштво „Српска Мајка" прибира тачне податке о стању, социјалном, економном и т. д. свих посетилаца својих установа и стоји у тесној сарадњи са санитетско-социјалним Оделељем Општ. Града Београда. У једном од идућих бројева „Општинских Новина" објавићемо врло занимљиву статистику свога рада, као и податке о економско-културним приликама мајки — посетилаца ове установе. У Београду јула 1929.