Beogradske opštinske novine

Страна 32.

Општинске Новине

Поука и Упуство 0 употреби стерилног млека

Познато је да деца која се вештачки хране највећим делом подлежу стомачним болестими. Да би се та честа разбољевања и смртност умањила, Општина Града Београда је, на предлог својих лекара г. г. Д-р Драг. Живадиновића и Д-р Милорада Гођевца бив. шефа Општин. Санитета, још 1905 год. отворила свој Завод за стерилизацију млека (Диспанзер за исхрану одојчади), да би помогла својим грађанима да лакше и сигурније однегују своју децу. Па и сада Општина на овај циљ троши годишње преко 300.000 дин. Стерилизовано млеко издаје се у ова четири случаја: 1) Ако је дете остало без мајке; 2} ако је мајка болесна, па по савету лекара не сме да доји своје дете; 3) ако мати нема довољно млека па мора да га прихрањује, и 4) ако је мати запослена ваи куће, као чиновница или радница. Кад се зна како се деца, која су принуђена да се хране вештачки, хране на разне начине и разним млеком — неиспитиваним у погледу киселине коју имају у себи, у погледу специфичне тежине, масти, или сувих остатака, да би се родитељи знали у справљању млека управљати према детињем узрасту и способности детињег стомака — онда је лако раз^мети зашто се дешавају честа оболевања, па и умирања. Многи родитељи су несвесни задатка и дужности према своме детету: једни из незнања; други стога што узимају олако и веле: »Што бих ја то удешавао? Како је мене моја мајка одгајила, па ево ме жива«! — и томе слично. Такви су појмови застарели, и по њима се не треба управљати, С тога, када већ постоји Завод за стерилизапију млека, који је Општина створила својим грађанима, треба сваки грађанин, који је примора да храни своје одојче на вештачки начин, да искористи стерилизовано млеко, које је без икакве опасности по детињи живот. О самој употреби стерилног млека добиће сваки, коме то треба, упуство у Заводу или од свога лекара, који му препоручи ово млеко. Упуство г. г, лекарима и установама које су у вези са Заводом за Стерилизацију Млека На предлог овог Завода, а и по моме личном уверењу које сам стекао контролишући његов рад, част ми је доставити г. г. лекарима и појединим установама ово упуство: Пошто се рад у Заводу за стерилизацију млека у току времена развијао, тако да се данас издаје млеко и млаћеница за стотине одојчади; како Завод не ради само по налогу свога лекара него и по налозима приватних лекара

из вороши; и како је, најзад, нужно водити евидеицију о издатом млеку, — јер се лица која млеко примаја морају правилно задуживати, Завод је, за вођење потребне администрације, устројио своје књиге и \друге штампане објекте, који се не могу сваки час мењати. Кад су г.р. књиге и штампани формулари уводили, Завод је водио рачуна о томе да они буду саобразни ономе што г, г. лекари препоручују, с обзиром на узраст и способност дегета. Зато су уведене »нумере млека« и »порције« — т. ј. назначења које млеко и коју количину тога млека поједина децр треба да добију за један оброк. Према својој дугогодишњој пракси. имајући на уму потребу што веће тачности, Завод је у својој таблици млека које се даје деци, предвидео ове количине: 40 грама; 50 грама; 60 грама; 80 грама; 100 грама; 120 грама; 140 грама 150 грама; 160 грама; 180 и 200 грама. (Количину порција одређује лекар . Нумере стерилизиваног млека, почевши од новорођенчета па до детета од 15 месеца, ове су: № V .... Уз млека, 2 /з воде; № IV . . . . х / 2 млека, У 8 воде; № Ш . . . . а / 3 млека, У 3 воде; № II . . . . млека, '/ 4 воде; № 1 .... чисто млеко. Ј ) Млаћеница има две нумере: № I . . . . без брашна, са 5°/ 0 шећера; и № II . . . . са брашном, 3% и 5% шећера. Порције су исте као и код стерилизованог млека. Разлози које су диктовали потребне напомене у овоме упуству веома су важни. С тога се г. г. лекари умољавају, да у будуће подешавају своје налоге према предњим табелама, да Завод, без нужде, не би стварао многобројне рубрике и тиме отежавао рад. Сваки рецепт или налог који не одговарао горњим табелама неће се моћи примити. У исто време моле се г. г. лекари да рецепте пишу на следећи начин: Заводу ва с ериливацију млека Моли се тај Завод да издаје порција стерилизованог млека (или млаћеница), по 100 грама (или 150, 180, и т. д.), бр за дете (име) господина (име и презиме оца, ако га има, или мајке) (занимање родитеља) са станом и број куће). Узрок вештачкој исхрани је (смрт материна, или њена болест, или немања довољно хране, или материн рад ван куће) Дете је (здраво, болесно; а ако је болесно од чега).

*) Сладн се само оно млеко које се разблажује водом и то са 12% шећера, који се прво кува с водом, па онда меша с млеком и заЈеднички стерилизује. У овоме налогу — рецепту — лекар не мора именовати воду (већ само нумеру млека), да публика, при плаћ«њу млека, не би била изложена забуни.