Beogradske opštinske novine

ОпН' ТИИС1<:е Новине

= Стр. 27

Ко »У налгш ирхи!

0 јевтинијем снабдевању Београда са животним намирницама, надзору и њиховом хемиском испитивању реферат председника општине од 24. јуиа 1895. године, који је поднет одбору ском 11. јула исте године. (Наставак)

општин-

II. О вину. 1. Контролисање 'прсмета вина вршиће се на трошаринским станицама ириликом увоза вина за Београд и по каванама, гости"о.ницама, 'механама и другим јавним локалима и у нодрумима, у којима се за продају одређено виво држи.. На трошаринским станицама редовно ће се вршити и претходни преглед вина а према упуствима, која ће се дати чиновницима трошарине београдске. По каванама, гостиомицама, механама и другим јавним локалима као и горе жшенутим подрумима, узимаће општ. лекари приликом санит. ревизија шробе сумњивих вина и слаће их другом одељењу државне хем. лааораторије, ради хемискога прегледа. 2. Под именом вина, допуштено је доно,ити на продају само таквО' пиће, које је добивено алкохолним врењем из сока свежега грожђа а без икаквих додатака. 3. Боја црнога вина мора да је стореклом једино из љуске црнога грожђа. Није дакле до-пуштено да се вину, које се на продају износи, ма каква страна боја додаје. 4. Вештачка вина, вина од сувога грожђа и која су додацима других материја промењена, као што су гализована (додатком шећера соку од грожђа) петиотисована (додатком ситно измељаног калцијумкарбоната) авинирана (додатком алкохола и воде у вину) вина од комине као и купирање (мешање) тих вина с природним вином, забрањено је продавати под именом чистог природнг ©ина. 5. Вина могу се бистрити искључиво само таквим срествима, која нису ни уколико шкодљива, несме се употребити, :н. пр. стистса, ооли других метала и т. д. Вина, која оу гипоом бистрена (платрована) смеју имати у једном литру највише 2 грама калијумсулфата. Сваки пак, кој,и је купио или поручио природно вино, има права да не прими платрован '0 вино, ла ма оно имало у 1 лигру и мање од 2 грама калијумсулфата. 6. За конзервисање вина и за поправљање вина, која су почела да се кваре, могу се примењивати само такве методе, којима пи,ће неће постати шкодљиво. 7. Укварена вина није слободно продавати, али пре но што се забрани продавање извеснога поквареног вина и са продавцем ус-.

љед^ тога шо закону поступи, нужно Је да се вино !и хемиски иопита. 8. Сумпортасана вина, т. ј. втана која усљед претераног сумпорисања буради садрже сумпорасте киеелине, забрањено је к-рчмити. У опште :пак забањено је и у велико износити на продају иина, која у једном литру имају преко 20 милиграма оумпорасте киселине. Медецинална вина (за болеснике) несмеју имати ни трага сумпорасте киселине. III. О пиву. 1. Под пивом разуме се пиће, које зготовљено из хмеља, слади од јечма и чисте пијаће воде. Употреба друпих сировина мора се у промету пива јасно декларисати. 2. Забрањено је и кажњиво: а) Употреба сурогата ва горчину пива. б) Свако вештачко бојење пива, у кол1Ико би тиме било намере за иревару. в) Употреба ио здравље шкодљивих срестава за бистрење пива као што је калцијумхидросулфат и том подобна. г) Употреба конзервишућих средстава, која штетно на здравље утичу, као што су салицилна киселина, борна киселина, боракс и т. д. д) Продавање укисељеног или на ма који други начин уквареног пива па и ако је неутралишућим 'срествима (натријум-бикарбонатом и том подобно) кисео укус изгубило. ђ) Точење врло младог и још мутног п.ива, које има степен преваривања иопод 48, а ако је иначе добро и бистро ниво, може имати и мањи степен превирања али никако испод 44. 3. Употреба апарата за точење пива под притиском, забрањена је. 4. У локалима, у којима се пиво произеоди а и точи, мора владати највећа чиетоћа. Најстрожије ее >забрањује и еваки ће бити кажњен ко се ухвати, да пиво, које у чашама заостане меша с пивом из бурета и понова крчми. Чаше пивске морају се поеле сваке употребе добро опрати и за тим увек чистом водом а не оном истом, у којој оу и пране, једно два пут исплакнути. 5. Приликом санитетоких ревизија обрат.иће се пажња, да ли се произвођачи и продавци пива ових правила строго придржавају. Од сумњивог пива узимаће се редовно пробе, ради прегледа.