Beogradske opštinske novine

Стр. 16

ме пута бринула се за наше официре и вој нике. >Кад је Дивизија стигла у Њу-Кастел, Д-р Иетглис је устала нз постиље, обукла овоју униформу и етавившни сва Српока ратна одличја, изашла је да се опрости са овојим ратним друговима. На велико изненађење наших официра, који •су сви стрепили за њено здравље и који су били дубоко тронути овом сестри1нако1М пажњо'М оболеле Д-р Инглис —она им је одговорила: да Српски војник заслужје само овакав поздрав при растанку! — Тај опроштај са напгам официрима и војницима добровољачке дивизије остаће у неизгладивој успомејни ових оних, који су имали прилике да на бојном пољу упознају ово племенито и пуно пожртвовања срце добре Елси Инглис. Опраштајући се са последњим нашим официром, Д-р Инглис је узбуђена пала на самој обали и на рукама наших официра одмах пренета у оближњи хотел у коме је у зору, не, дајући да се са њених груди окидају наша одличја, испустила ов»ају благородну душу ова херој жена са речима упућеним нашим официрима, који су били поред њене постеље: „Поздравите Вашу отаџбину која ће бити велика и оилна"! Одмах после њене омрти Одбори Шкотоких Жена у Единбургу и Лондону окупили су прилоге и решили да ое Елои Инглис подипне Мемориан у Србији — у народу који •је она толико волела и за који је и живот положила. Единбуршки Одбор дао је 11.000 фуната (око три 1милиона динара) а Лондонски 20.000 фуната (око шест милиона динара) за Мемориум болницу поч. Д-р Инглис у Београду. Како су Београдоке жене-лекари отпочеле зидање овоје болнице за жене и децу, то су ови Одбори Шкотских Жена решили, да ое новац да њима ради по.тизања Д-р Елси Инглис Мемориа.м Болнице у Београду, као и да се физиолошком Институту Медецинског Факултета у Београду да поклон 5.000 фуната (око милион триста осамдесет хиљада динара) за научне радове на медецини за спомен Елои Инглис. Велика пријатељица Елси Инглис, Леди Каудри дала је сама за овај Мемориам 10.000 фуната (око три милиона динара). Она и њена оестра Г-ђа Кинел дошле оу 1927 године са још два члана одбора у Београд, виделе заночету али још не довршену 'болницу и заузеле се, понете. овојим великим оимпатнјама према Београдоким Женским Лекарима, да се ова болница доврши. Болница је најмодерније саграђена, иноталације су такве, да их ни једна болница у Југославији нема. Све је предвнђено и све се изводи но последњим захтевима модерно уређених санитарних установа.

Уз болницу се отвара и „Школа за нудиље Леди Каудри", по имену највеће добротворке. У исту ое примају ученице са четири разреда гимназије или какве стручне школе. Свака ученица има своју ообу модерно уређену,- униформу, храну, наставу, обавезно учење Француског и Енглеоког језика и после три године добија диплому опремне нудиље. За своје издржавање ученице плаћају 'оамо 500 динара месечно у првој голинн; 400 динара у другој години а 300 у трећој години. После завршених испита 'постају дипломиране нудиље са платом, а по-сле навршених 10 година службе отичу права на пензију.

Вестибил при улазу у болницу Уз ову спрему долази и опрема нудиља за приватну негу по кућама. Код нас је тешко наћи нудиље за болеснике у приватним кућама. У нудиљокој школи Леди Каудри и то ое предвидело. Свечано отварање ове мемориан Болнице за Жене и Децу обавиће се 10. октобра ове године, на који ће доћи цео Одбор из Лондона који је финаноирао и остварање ове толико корионе установе не само за Београд већ и за целу нашу Државу. Леди Каудри је сем овог рада чинила толика добра нашим ђацима, који су се за време рата школовали у Енглеској; она и оад приликом отварања болнице долази у Београд, који је као Елси Инглис толико волела. Уверени смо да ће се овој племенитој жени великог Британског народа приредити дочек какав она заслужује. Леди Каудри била је велика наша пријатељица у тешким дани1ма ств1арања данашње наше државе; она је таква остала и данас и наш народ, који памти сва та доброчинства, уверени смо да ће умети и у овој прилици то да истакне и видно сбележи. Племенитој покојници Д-р Елои Инглис 1нека је и овом приликом хвала у име свих Српских и Београдокој мајки и сестара, чнју је децу и браћу толиким доброчинствима задужила — Слава јој!