Beogradske opštinske novine

Општинске Новине

Стр.

шки малолетници, и то оапасобљгни за поштен рад и користан живот. у северним земљама: Градовима Данске и Шведске постоје нарочити фоидови, помоглути увек јаким државним и ошптинским дотацијама, из којих се на бази дугорочних зајмова отварају радње овим 'свршеним литомцима малолетних корекциодих завода.

Јер, најзад, каква је корист од толиког труда и толиких материјалних жртава ако се изучени питомац пусти без ичега у живот, нарочито у ове дане тешке економске кризе?! Беда која и поштеног човека врло често отера на моралну низбрдицу, у толико ће лакше одвући ове младиће, који су своју животну каријеру почели као мали 'преступници! * * * Како је врло занимљив и карактеристичан развој рада београдског Дома Малолетника, кога београдска Општина као и држава стално материјално то,маже, ми ћемо у изводу приказати иавештај рада, који је Управа Дома врло исцрпно и савршено сређено упутила Суду Општине Београдске. Данашњу Управу Дома Малолетника, примерно вредну и врло активму, сачињавају наши истакнути јавви радници: као председннк г. Др. Чеда Митровић, ректор Университета. Чланови Управе су г.г. Б. Марковић, Жив. Лазић, Вој. Зађина. Секретар Одбора је члан управе г. Васа Лазаревић.

Из статистике, коју Управа Дома води минуциозно, види се једна поражавајућа околност: да су сви ти малолетни лреступници деца нскључиво сиромашних родитеља, (огромном већином из саме престоничке периферије) и готово сва физички истрошена, слаба и често наследно јако оптер'ећена. То је још један разлог више да се страхује за

њихову сутрашњицу, ако се не реши рационално питање њиховог угаославања! Иначе, оно што је до сада урађено у овом београдском Дому Малолетника, а наронито према могућностима са којима се располагано, заслужује у истини опште дивљење. Ево и неколико статистичких изв-ода из тог исцрпнот - извештаја: У току ове године приновљено је 20 нових питомаца а било их је свега 77 ученика. Од тога броја пада на сам Београд 24. По -годинама старости млађих од 16 година било је 60. Шта су учили пре доласка у Дом: основну школу 47 питомаца, занатску школу 5, гимназиЈу и то: I разред 9, II разред 3, Ш разред 1, IV разред 1, без школе, 9, богооловију 1, железничку школу 1. Свега: 77. Шта уче сада у Дому: основиу школу 1. течај 10, основну школу II. течај 5. Свега 15. Занатску школу: I. рааред 25, 'П. разред 24, Ш. разред 13. Свега 76. Који су занат учили пре доласка у Дом: