Bilten Bitefa

– Ima stvapt o kojima se he može govovitT, Jep su to fenomenr kojt se doživljavaju kao, ma pyrimez, dophtaviea. Ja nisam LopkIMu poes~ju pyevođdio ha soeenski jezik, veđ som je doživljavao ma svoj posoprišnt mačah. Prikazujem oseđanda saLjubljenog čoveka, a he predmet »Jegove ljubavi, Što bi u ovom mom slučaju bio Lozkim tvkat. Dakle, moje uzbudjenje wJegovom poezijom bilo Je bitno 8a MOJ rad, Uopšte, smatmom da Je emotivni stimulans spž vitalnosti jednog čoveka,bogotovu umeth+zka.

Kako je Viktom» Gavsija vešdo, bojom bogat, Vizuelni efekat Lovpkine poezije?

~ Jemma je steyIllna Žena, nema dodiya. hema milovonJa. U bukvalnom smislu, Soehografija Je suva. Mo, kasnije, posle predstave. Javlja se žedi kod gledalaca, želja sa decom. Ako posmatrač to ne Oosett, MWisam uspeo. U tom slučaju nema OhOg skprvemog, bojama toplog spektra Lopkihe poeziJe.

Da 11 Je teataP, u OGdROSU HG druge vpste umetnosti, koje u suvom PaqZDItNu mogu da kovistc telmičke Tnovaoerje, u sakažnjenju, sasta»eo?

~ To Je zabluda! Kac kod DI meko peboo da je sad dmeđe von mođe. Čujete Šta ae desilo u eksperimentu Jednog havčhIka: zaučavajući mrave, on Je slučajno primetio jednog koji nije nosio Hi mPUIcCu hleba, MItI bilo Šta koyisno sa froonu, Veđ obiČHO Dence. Uzeo mu ga Je, ~ sklonio dvadesetak sahtimetava dalje. Medjutim, mPpav mije odustao: pronašao je to bezoe od meke lepe, male ptičioee 1 bohHOVO ga nažoVOaPIO sebi ma ledja.

Možda veditelj Vikton Gansidja shvata posovmište khao Poeta poeziju? ~ 00, Ja som pesnik. SOTO, moje pezoo je 1azvašženo toHama Paznmje. Da film ne pružc više mogućnosti sa izmažavamje tolike količ4ne batnje?

– Ma filmskom ekvanu bi bile Još teže. U teatvu čebde, etebiČHe Su, Pa T Ja sa njima boletim. Som tTOgG, M DpozovrŠtu Je gledaoeu sve bliže, a Intensttet došžioijavanja JGČI. FIlm Je sa mene ZaeuM91IŠe teknrčki Tnteligentan. Tu VPBSTU TntelitgenezJje He rasumem kao auto.

Koje je umetničko delo 45 Jugoslavije, svešiJeg datuma, ostavilo TMOJJOČI utisak na Viktoea Gaysiju?

~ U Parftau som gleđao frlm Dužana Mokavejeva "Mistevnje ozganrsma”, Koji Je satasta veličanstven. Toliko efrkasmm u brikastvanju veditoeljeve Tateligenalje, tako sensibilcn, T do te meze kom etan došroljaj. da Je na svetskom TIDOVWM? Vevujem da će se dopast+ + Jušno=cmeviČkom Jjestčkom području.hkao zomcnsRkRom.

Šta đe Vrktov Gapsija vaditi posle šestog BITEF-a2

~ !MFŽ o Gilgamešu”", možda sw Kompanijom Muvije Pspe»tk, Mo, eTgurmo je da đe glavnu HTOgu tPMmaČı TL PJov Klementi, Koji tromutbno sedi u TtaliJanskom SGQTŽVOOTU, pripremajući se za ovaj poduhvat.

O06 MURIJA BSPERT DRUGI PUT MEDJU NAMA

e · e... ~ ~“ ~ ..~ : ~~~ · > 574 86 3bivalo u Zponiji, a Eta ŽTUOĆM Mašegq posorišta od "Sluškinja" do Jovan od Ženea do Lo»ke, od PiBYeTĆGa Ha BičeTu 3 de ovog na Bite?Pu 6?

Zenea Tamo prvo odvgvali u Šoanljt, tek boslte, tek satim igrali smo ga u Madyvidu, Šest meseet. Onda smo sa "Sluškitndoma” krenuli bo svetu. Pa»-ra, London, ŠTOv5.

Ma ovom putu, na ovoJ tumeji. Ma ovom obitašenju sueta desio se filni "Zivela smrt", snimali smo so Avabalom. Viktop + Ja. "Sluškinje" smo prestali da i gmamo

T Oprriilu 19273 godine.