Bilten Bitefa

Počeo je rad ma 'Jeyvmr". Mogli smo, želeli smo, nastojali smo, da pyeđ publiku tzaadjemo sa tyl meseca ada. Zavpšili smo pvedstovu, hteli smo Je u Greahad“. htelt smo je u Bapcelomt, sledilo Je DYava sabroma, pa druga, 1 tređa. "VIva 1c miuezpte”. Od Juna do novembza. Konačno, "Jezma" Je odigrana. U Maderdu. Igrali

smo je devet meseci. Sledio je London, ba mali odmo”, satim Be»l+n + sada smo ovde. "'Jevma" đemo Igrati do juma 1973.

U Španiji censuvc je toliko Jaka da se može Tagrati samo ono Što ona došo. Igrati Lovku je veđ provokaeijo, igrati ga kako ga mt igramo treba mati Igrati mudro, treba nat... Da, provoorzati dyvuštvo u kome šži9ite, alt prevashodno DprobDocivatL sebe, to Je najvažnije. Bila sam veoma odana teatyu koji Je DyaVenstveno politiČk+, veoma opsednutae mogućnošću 1 Jednog takvog dejstva teatva.

Mo, shvatila sam da 1 to može bit manzpulaciJa, da te 1 takve predstave Jesu popovanje + propovedanje. Agresije movc biti u prvom zedu teatabska. "Jezma", Lopka, + načim na Roji m. ogromo Je po svoJoJ byIzodZ, bo svom MStDOJStOM.DDOtZO establišmenta. 'Jerma” je pyvo pozovišna pa tek zatim ~ politička provokaeija.

Mistim da se sa 'Jevmom" uspelo u uspostovijanju posopišnog isasova koji postaje + Maša humantrstička orljentaelja.

oo7 Šapnu mi jeđna žena: OD IDEJB DO — BITEFA ~ oho-ho!

Beogradski posorišni TI televizijski, medir.telj Avsa Jovanović, koj ovoga leta, umalo nije nestao sa svojim brodiđem u talasima Jadveonskog mora (o čemi su se byinule gotovo sve naše HoviHe), , dokazao je da ovaj Ineident mozvep Lovačkog kazakteza nije bilo slučajan.

Meko je, očigledno,» hteo da ga spreči u slanju pisma g.ŠeviLĆu 12 obližnjeg teatra ma Togu Republike, u kome stož2+:

"Dzagl Ševo,

Moiim te da prmrhvatiš jedan moj predlog ako budeš imao vzvemeno. Sutra + prekosutra (misli se ma 15. i 16.septemba) je u PAtaljeu 212" "Jerma". Setio sam sa mog "Dovtjoma GveJja". Pogledaj deko» 'Jeyme”, možda bi mam to moglo poslužd*+ kao neposvedno Tskustvo, ako Ikad budemo bzli u sttunceiJjt da odlučujemo moše 1 86, TIi He, ReŠĆO M DOBOPIŠKU MODTPOOLET.

Srdačno Apsa Jovanov“

•t.....

4 ta šena m došapnu da Je Avea Jouonmovid pre dve sesome lamsizyao, Što se tiče dekova, sirčnu ideju o ormkuskoj, zateghutoj meeži 211 platnu, u naučnoj obvadi COT Lnžemjera, Koji su taj posao džabe obavili — u ihtezesu sceMske avongovde. Čak Je Apstna mala ekipa putovala u Zagreb, gde je gostovao amepiIČkI OLbkus,

da bi se, uz konsultacije jednog bravog trabeziste, uposmala sa ovim soenogražskim trikovima. Posle sedom-osom mesecr kiseljenhja ApsZnog brojekta.,advesa,Kojoj se sada obvađća peditelj, odgobovil la Jeo:

~ To Je nemoguće svesti!