Bilten Bitefa

eee0e0 e Oe 60 000 000 o 60 Ooo o Oe oo 00 BG EK eo Oe OG O OB 00 O O oO 0 E BBoO e oOoOO 000 Eo

BOGOJAVLJENSKA NOĆ

MAJjranhiji pomen "Dvanmaeste hođi" nalasi se u dnevniku Johna Mahhihghama, bravosaatupnika is advokatskog udđ»užonja sa sedištem u palati Middle Temple, khoja je sada Britanski muzej. Pod 2.februaPom 1602. godine» oh je nsabeležio: |

Ma našoj svetkovini prikasan je komađ pod imenom "Bogojavljenska nmođ" ili "Što god hođete” u mnogome nalik na "Komediju zabuna" +l pak na Plautovu "Memehme" „ ali je vrlo sličan {ili gotovo sličan komediji na italijanskom pod imenom "Inganni". U njoj je sve tako nameštenmo da upravitelj imanja vepvuje da se njegova gospodaioa, inače udovica, saljubila u njega: od prima falsifikovano pismo tobož od svoje gospođda»ice, svočeno od opštih fraza, u kome mu ona stavlja do snanja šta joj se hajbiše dopada kođ njega, Opisujuđi njegov isras ica pri smejanju, njegovo odelo, pa onđa kad je prešao do želje na delo, on đolasi do sasnanja da ga smatraju čovekom koji Je poremetio pameđu.

Komad je postigao snatan usbeh, 1zsveđen je pred Dšemsom I + Džemsom VI davno p»pe mo što je isgubio svaku privlačnost koju je imao zbog svoje neobičnosti, Što se 91d{i {a sledeđeg dokumenta od 20. aprila 1610.gođdine.

"Johnu Hemingesu itd. ... povodom izdatog ovlašđenja za prikazivanz dva komađa pređ njegovim veličanstvom i to na Uskpšnji pbohedeljak "Bogodavljenske nođi”" komađ tog imena, a na Ugskpšnji utorak "Zimske bajke" izgleda da je nekoliko godina doonije ovaj komađ igran pod imehom "Malvolžo". U svom dnevniku {8 16223.godine,„ Hevbebt

· beleži: "U Kondimasu je kraljeva posluga igrala ha dvo?u Malvol{ia!

Opisujući u stihovima, 1640.godine, najsanimljivije Šekspirove drame, Leomard Digges takodje govori { o popularnosti komađa koji has inteyesuje: | "lParntep, galerije, loše, sve je Tspunjeno da gleda Malvolia, tu odlikovanu podvalu". Povremeno Je taj komad prikazan 1 posle »yostauracije Čarlsa II. U pregovo?bu svojoj komediji "Iadata ljubav"

1703.godine, Charles Bumaby, tvpdi da je deo priče useo 15 Šek-

spimnove "Bogojavljenske nođi" . Postoje podaot+ da je "Boggaevljens mod!” prikasana petnaest i Šesnaest puta Izmedju 1663, i 1813.godi me, a 1820 je postavljena u Kovent Garndenu kao opeva 1 sedamaest puta prikazana.

U ovom atoleđu komad se pokasac u Britaniji kao jeđno od hadpapu= | čamijih Šekspirovih pozorišnih dela i stalno je na vepeptoaru Poyal Shakespeare kompanije kao i na pPepeptoarima pozorišta u Fvropti i Sjedinjenim Dyžavama. Međavno au i Susannme Plon {i Joan Plowpight igrali ulogu blisanaca, Viole i Sebastijana, ali Jje ovo prvi slučaj da obe uloge igya jedna osoba.

egegeeeBeeoeee eee ee oboe Goo evo osOeo be eee eoE Be. .BeEeoee(e...Oceoe.eE]oe...Oo<e<....