Bitef

san letnje noći i

lindsay kemp company • london • velika britanija. william Shakespeare: the midsummer night’s dream • koncepcija i režija; lindsay kemp • originalna muzika: carlos miranda • scenografija i kostimi: lindsay kemp • osvetljenje: john spradbery u saradnji sa lindsay kempom • realizacija osvetljenja: nino saccinto • inženjer zvuka; nuccio d’angelo • kostime izradila: „lolita”, madrid • asistent koreografa: lydia azzopardi • mačevanje: enzo musumeci greco • učestvuju: lindsay kemp (puk), the incredible orlando (hipolita, titania), roberto dimitrievich (tezej, oberon), neil caplan (kalem), francois testory (mladič o koga se otimaju), annie huckle, atilio lopez (prvi par zaljubljenih), loia peno, Christian michaelsen (drugi par zaljubljenih), carlos miranda (klavsen i klavir), john knight (violina), juana guillen (flauta).

Hndsay kemp lindsay kemp je potomak čuvenog šekspirovog klauna, pa je, kao i njegov predak, morao u mladosti da zasmejava ljude da bi preživeo. studirao je slikarstvo i crtež na bradford college of art, a igru u ballet rambert, kao i kod sigurda leedera i Charlesa weidmana. studirao je i mimiku kod marcel marceaua. sa takvim iskustvom, spajajući teatar i igru, režirao je woyzecka, the maids, legends, flowers i, najzad, salomé. snimio je i nekoliko filmova sa svojom trupom, saradujuči sa celestinoom coconadoom: lindsay circus, la chambre des anges, miroir, a u projektu mu je snimanje komada flowers, lindsay kemp je glumio u mnogim filmovima, komedijama, mjuziklima, varijeteima, kabareima, kao i u strip-tizu. iz mnogostrukosti i bogatstva ovakvog iskustva, rodila se 1962. godine lindsay kemp company, koja je razvila posebnu pozorišnu tehniku, kojom u svoje predstave uvodi i gledaoca. u svojoj trupi, kemp je istovremeno i glumač, baletski igrač, učitelj, koreograf, slikar, scenograf i, naravno, režiser. učestvovao je u predstavama „di vij i mesija“ i „Valentino“ od ken russella, u filmovima riccardo fellinia i johna casavetesa, u the wickermanu i sebastinu. posle uspeha baleta „the parades gone by“, koji je priredio ballet rambert, zahtevali su od njega da prouči novu koreografiju za ballet rambert, kao i za netherlands dance theatre, lindsay kemp je priredio „ziggy stardust show“ za pevača davida bowiea, koji se prvi put pojavio na daskama upravo na sceni kempovog ansambla u komadu „clowns and pierrots in turquoise“, potpuno suprotno sa svetom pop-muzike, kemp je dirigovao lirsku operu u rimskoj filharmonija akademiji, saradivao je sa oxford playhouse, režirao je na islandu i učestvovao u mnogim komedijama u londonskom west endu. sa svojom trupom je učestvovao na raznim festivalima, na primer u rimu, cirihu, dablinu, berlinu, beogradu itd. postoji mnogo anegdota iz njegovog života, mick jagger mu je poslao buket od pet stotina cvetova, ser alee guinnes je izjavio da je on genije, ugledne ličnosti, kao sir john gielgud, rudolf nurejev, john cage, andy warhol i maria rambert, priznale su kempu vanredne osobine, a njegovem teatru da je (edinstven u svetu.

naš san „san letnje noči“ je najfantastičnije šekspirovo delo i ideja da se od njega ostvari predstava u kontekstu vesele i žive nevinosti bila je za nas posebno zanimljiva zbog veiikog kontrasta sa predstavama „flowers“ i „salomé“. medutim, pod čudesnom i zavodljivom površinom protiče zanosna reka u kojoj