Bitef

PIROSMANI, PIROSMANI

U Vilni - najmlađi Radi boljeg upoznavanja, možemo gledaocu da ponudimo najvažnije činjenice iz stvaralačkih anala našeg pozorišta: Omladinsko pozorište Litvanske SSR osnovano je 1965. godine; tokom 18 umetničkih sezona ostvareno je više od 80 predstava; glumačka ekipa sastoji se danas od 41 glumca (20 żena i 21 muškarac); pozorišnim gostovanjima pokrivena je skoro cela mapa Litvanije; Omladinsko pozorište daje 350 predstava prosečno godišnje, kojima prisustvuje više od 156 hiljada gledalaca; pozorište je učestvovalo na festivalima dečjih i omladinskih pozorišta u pribaltičkim zemljama i Belorusiji, u Talinu (1969. i 1977), kao i u Rigi (1973); godine 1977. održana su prva gostovanja Omladinskog pozorišta van granica republikę, i to u gradovi-

ma Estonije - u Talinu i Tartu; godine 1978. kolektiv je ostvario prva gostovanja u Moskvi, 1979. u Lenjingradu, a 1983. u Kijevu; godine 1980. za vaspitni rađ sa omladinom kolektiv pozorišta odlikovan je republičkom nagradom Komsomola; godine 1982. pozorište je sa predstavom Pirosmani, Pirosmani. .. učestvovalo na Prvom svesaveznom festivalu pozorišne omladine u Tbilisiju; godine 1984. Omladinsko pozorište Litvanske SSR pozvano je da učestvuje na BITEF-u,, međunarodnom pozorišnom festivalu u Jugoslaviji. Evo već dve sezone kako je Oraladinsko pozorište smešteno u bivšem dvorcu grofa Oginskisa, u lepo restaurisanoj zgradi iz XVII-XVIII veka. Uskim i krivudavim uličicama starog grada povešče vas tamo bilo koji stanovnik Vilne. Današnja omladina voli to pozorište više nego ikada. ... A prvi koraci nisu bili laki, Novorođeno pozorište nije imalo svoj krov nad glavom niti je glumački kolektiv bio uhođan, ali je tvorac pozorišta reditelj Aurelija Ragauskajte odlučila da počne sa teškim zadatkom - Omladinsko pozorište otvoreno je postavljanjem na scenu tragedije Viljema Śekspira Romeo i Julija (1966).

juuiiinio leal ms vilnu litvanska ssr, sssr V. korostiljev: pirosmani, pirosmani... nionolozi u dva delà adaplaeija Icksla; s. śallcnio rcdilelj: ciniimtas nekrošius secnogmtïjii i kaslimi: adomas jacovskis kompozilor: algirdas martinaiiis iičcslviiju: vladas bagdonas (niko pirosinanašvili), vidas poetkevičius (stražar), irena kriuuzuilé (ija-marija). ina karlašova, dalia ovcraitć (margarila). rinigaudas karvelis (Irgovac ribom), antanas šurna, ariinas slorpiršlis (grigolas), algirdas graüys. fcrdiiiandas jakśys, jiiozas jaruševičuis (knezovi na groblju) inspicijenl: b. didžgalvite prcmijera jc održana 10. deccmbra 1981. godinc.

8

ÜVÜ