Bitef

sveta i postaju omiljeni oblik pozorišnog izražavanja i sve su omiljenije i kod publike. Parateatrom se bave ne samo male eksperimentalne trupe več taj oblik pozorišta osvaja i velike scene Evropě i sveta, a njime se bave ne samo mladi kóji tragaju več se parateatarskim elementima obilato služe i veliká rediteljska imena našeg vremena.

umetnosti današnjeg trenutka. Zapravo, uvek se rađala nova umetnost koja teško podleže definiciji i čovečanstvo je bilo u stalnoj potrazi da odredi smisao, vrednost, stil, značenja te novorodené umetnosti do tada nepoznáte svetu. Isti je slučaj sa teátrom i parateatrom ove, 1990. godine, na kraju jednog veka i na pragu novog milenija.

Da bismo ovu sliku savremenog pozorišta preveli na jednostavniji jezik, možemo reči da se teatar, osim rečju, sve vise slúži najrazličitijim oblicima stilizovanog pokreta, pantomimom, borilačkim i cirkuskim veštinama, elementima lutkarskog pozorišta, drevnim ritualima i muzikom kakve do skorá nije bilo u teatru.

Uporedo s tim, klasični oblici drugih umetnosti, opera, balet, pantomima, muzički koncert ili rok-koncert služe se elementima drugih umetnosti. Iz tog preplitanja švih elemenata scenskog i umetničkog izražavanja, kad se čini da je sve dozvoljeno, nastaje umetnost koja se môže nazvati parateatrom. Naravno, sve je dozvoljeno ako je plod umetnost. Kóji su kriterijumi te nove umetnosti, na to môže odgovoriti samo praksa

Podnaslov ovogodišnjeg Bitefa je Teatar i parateatar , jer ni parateatar se ne pojavljuje u švom čistom oblíku; on je uvek spoj starog i novog, poznatog i nepoznatog, teatra jučerašnjice i teatra sutrašnjice.

U trenutku kad se pred nama odigrava istorija, a naša uža sredina, Jugoslavia, Srbija i Beograd, u njima učestvuju na neposredan náčin, mnogi se pitaju šta u tom búrnom pejzažu traži parateatar. Odgovor se ne može naci u današnjem dánu, več samo u istorijskom iskustvu. Ovi prostori prolazili su mnoge burne događaje, velike materijalne teškoče i žrtve, pa je uvek i u najtežim okolnostima umetnost krčila svoj put i nagoveštavala, slutila bolja vremena. Uveren sam da i ovogodišnji Bitef nagoveštava, čak i gradi ta bolja vremena. □ Jovan Cirilov.