Bitef

Miada plesna fotografia

Scena plesne fotografie u poslednjih nekoliko godina nije mnogo velika, ali je zato veoma raznovrsna, Mnogi plesni fotografi srednje generacije, kao sto su Matthias Zoelle i Georg Schreiber, nastanili su se u oblasti Rur, u kojoj postoji veoma jaka scena modernog plesa. Oni se na svojim fotografijama ponovo usmeravaju na koreografiju i igru ansambla, vise nego na individualne polozaje tela - a to je opsti trend u modernom plesu. Ovim fotografima razlika izmedu fotografíe u boji i crno-bele fotografie manje je vazna; u sredistu njihove paznje je inscenacija, a na taj nacin oni plesnu fotografiju ponovo stavljaju u sluzbu plesa.

Miada generacija fotografa koja je predstavljena na putujucoj izlozbiTanzarchiva iznikla jezapravo izdrugacijih umetnickih disciplina - iz oblasti instalacije i performansa, a to je domen u kome se graficari najcesce osecaju mnogo komotnijim nego umetnici koji se bave plesom. Oruga karakteristika koja im jezajednicka jeste nacin na koji vide individualne igrace, njihovatela i pojedinosti.To se ne odnosi samo na kompleksne prizore Certa Weigelta vec i na ostvarenja Agnés Noltenius (1961) i Dominika Mentzosa (1964).

Andrea Esswein (1969), Vanessa Ossa (1981) i Bettina Stoß (1971) toliko su mladi da su vec uspeli da ponovo integrisu istoriju plesne fotografie u nacin na koji vide pies. Njihovu perspektivu obicno karakterise primena osvetljenja iz posebnih uglova, sekvence, kompozidje koje nas podsecaju na ranije kolekcije starili majstora ove umetnosti. Bernd Uhlig (1951) priziva stare fotografske tehnike u stvaranju svojih blago izoblicenih slika pokreta, dok se Joerg Reichardt (1957) zapravo vraca na nekadasnju mogucnost fotografije - da zapravo„zamrzne" pokret. Svi oni pokazuju koliko su se pies i fotografia promenili u poslednjih deset godina. Nepotrebno je napomenuti da ce te dve nemacke scene stvoriti kako zanimljive koreografije tako i zanimljive fotografije.

Prof. dr. Rolf Sachsse,

profesor istorije i teorije dizajna na Hochschule der Bildenden Künste Saar

(Saar Akademija likovnih umetnosti) u Sarbrikenu