Bitef

Józef Szajna

Józef Szajna, poljski slikar, grafìcar, scenograf, pozorisni reditelj, pisacscenarija i teoreticar pozorista, roden je 13. marta 1922. godine uZesovu. Као i mnogi njegovi vrsnjaci, ucestvovao je u slavnoj odbrani Lavova 1939. od invazije nacisticke Nemacke i Sovjetskog Saveza, poznate kao „Septembarska kampanja".

Posto je Poljska okupirana, Józef Szajna je, s obzirom na svoje jevrejsko poreklo, pokusao da preko Madarske pobegne na Zapad; medutim, bio je uhvacen i izrucen Nemcima, koji su ga poslali u Ausvic. U Ausvicu i Buhenvaldu proveo je sve vreme rata - punih pet godina.

Kad se rat zavrsio i Szajna se vratio u rodni Zesov, nije zatekao nijednog zivog ciana porodice. Polozio je maturu i upisao se na krakovsku Likovnu akademiju, najpre na Odsekgrafike, a potom na Odsek scenografie. Poslezavrsetka studija, na istoj akademijije radio desetak godina kao profesor scenografie, a od pocetka 70-ih godina isti predmetje predavao na varsavskoj Likovnoj akademiji.

U Krakovu je radio u Narodnom pozoristu Nova Huta kao scenograf, a kasnije i kao njegov umetnicki direkter i direkter. Cilj tog pozorista, otvorenog u jednoj od najvecih posleratnih poljskih celicana, bio je obrazovanje radnika. Posle promena 1956. poceli su da se menjaju i njegov repertoar i njegova koncepcija, tako da je pozoriste Nova Huta postalo jedno od najavangardnijih u Poljskoj. Kao scenograf, saradivao je na predstavi Akropolis sa pozoristem Jezija Grotovskog 13 redova u Opolu, sa krakovskim Starim pozoristem, do dañas jednim od najboljih, sa katovickim Sleskim pozoristem, vroclavskim Savremenim pozoristem, varsavskim Poljskim pozoristem i dr.

Pocetkom 70-ih Józef Szajna presao je u Varsavu, gde je, u nekadasnjem Klasicnom pozoristu u zgradi Palate kulture, osnovao Umetnicki centar Studio. S obzirom na to da Varsava do dañas nema muzej savremene umetnosti, Józef Szajna, koji je uvek radio na vise planova, pri „Studiju" osniva i Galeriju savremene umetnosti, u kojoj se, pored njegovih scenografskih i likovnih déla, nalaze i déla najvecih poljskih i svetskih umetnika XX veka.

U „Studiju" je tokom deset godina rada, pre svega kao reditelj, ostvario svoje najznacajnije predstave, u stilu koji su teoreticari pozorista nazvali „pozoriste likovne naracije"zbog naglaska na vizuelnoj ekspresiji. Za razliku od mnogih drugih reditelja slicne vokacije, Szajna je, medutim, zadrzao glumea. Za svoje najznacajnije predstave - kao sto su Vltkacil, Vitkacill, Replika, Gulgutlera, Dante, Majakovski, Servantes, Snnrtna kruski - pisao je scenario, projektovao scenografiju i rezirao ih, stvorivsi veoma originalno „likovno" pozoriste, koje se temeljilo na licnim i opstim iskustvima coveka i umetnika iz sredine i druge poiovine XX veka. Otud njegove predstave sadrze elemente enformela i kolaza iz 50-¡h godina {. Slike-drame ), asamblaza iz 60-ih godina, u kojima je isticao fakturu kompozicije, primenjivao fragmente gotovih predmeta, osobito lutke - manekene koje nije tretirao iskljucivo kao fetise, vec pre kao tragove traumaticnih iskustava, osobito u predstavama LikViDvoje.

Tragajuci za najadekvatnijom formom koja ce izraziti pomenuta iskustva, 70-ih radi u znaku primene environmana (predstave Reminiscendje i Replika), izrazavajuci tom tehnikom svoja logorska iskustva kroz „secanja na proslost", fotografije, logorske rekvizite i lutke - manekene. Tim sredstvima koristio se i u slikarstvu kojim se naporedo bavio, narocito u ciklusima koje je stvarao 80-¡h i 90-ih godina ( Mravlnjak, Gnom). Tada su nastali i njegovi radovi posveceni temi totalitarizama i savremenog varvarstva, na primer Drang nach Osten-nach Western, sa kojima je predstavljao Poljsku na Bijenalu u Veneciji (1970) i Bijenalu u Sao Paolu (1979,1989). Za ta déla nagradivan je veoma visokim nagradama u Poljskoj, Italiji, Amedei, Nemackoj i dr. i svrstan je u pet najvecih i najoriginalnijih umetnika u XX veku.

Godine 1997. u rodnom Zesovu Józef Szajna je dobio muzej, u kome su izlozeni eksponati iz svih faza njegovog stvaralastva sa bogatom dokumentacijom, a potom i zbirku u Umetnickom centru „Studio" koji je osnovao 1971.