Bitef

IZLOŽBA: BITEF - VELIKE NAGRADE

Galerija Istorijskog arhiva Beograda

Otvaranje: 14. septembar 2007. godine u 19:00h

Sta je Bitef? Policentricni i polikulturni fenomen druge poiovine XX veka. Nastao je u Beogradu 1967. godine i obuhvatio ogromne kulturne prostore Evrope, Amerike i Azije. Mnogo pre politicke artikulacije pojma globalizacije i ujedinjene Evrope pokazao da je svet Jedan i Nedeljiv. Bitef je jedinstveni oblik dijaloga ciji sadrzaj odreduje komplementarnost i antagonizam izmedu ideja, teorija, koncepcija i pogleda na svet.

Dr Branka Prpa

Direktor Istorijskog arhiva Beograda

BITEF - 40 GODINA NOVIH POZORIŠNIH TENDENCIJA

Dokumenta Beogradskog ínternacionalnog teatarskog festivala, 1967-2006. Izdanje Istorijskog arhiva Beograda

Ree urednika

Kad bi se pokusalo jednostavno odgovoriti na pitanje о сети govore arhivirana dokumenta Bitefa, onda bi to biio otkrivanje tihog i dubinskog zahteva da se ¡zade iz provincijalnog i dirigovanog okvira kulture i misijenja uopste. Bitef je zapravo dokaz da se и Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji iz politickog monizma i ideoloski bipolarпод svela prostor slobode osvajao kulturnim pluralizmom i univerzalizmom.

Iz tih razloga, samo kao segment, moze se и ovoj knjizi dokumenata koji sublimisu 40 godina jednog Festivala, ilustrovati moc kulturnog dijaloga kojijesproveden pod nepretencioznom definieijom novih pozorisnih tendendja. Tom vrtlogu nije potom umakla rasprava koja je neumitno uvukla i politicke ideje ili sve ono sto se и jednom drustvu smatralo nepobitnim, nediskutabilnim, nedodirljivim. Petrifikovana struktura se pócela lomiti na svemu sto je izbusio univerzalizam ¡deja koje, po pravilu, izazivaju katarzicno ushicenje и odnosu na profanost i banalnost kojeg egoizam i egocentrizam individue i nacije namece kao obrazac.

To ce, bez dvoumljenja, biti prvo i najvaznije svojstvo grade od 52 duzna metra ili 434 arhivskih kutija, koje ce, poput talasa, zapijusnuti svakog istrazivaca koji ce krenuti и avanturu rekonstrukcije kljucnih pre-tpostavki istorije druge poiovine XX veka.

Istorijski arhiv Beograda je, sa svoje strane, kao institueije zastite kulturnih dobara ili kulturnog nasleda, uradio i radi sve da bi grada Bitefa bila ne samo zasticena od propadanja vec kiasifikovana i obradena prema medunarodnim arhivskim standardima.To podrazumeva da se intenzivno radi ina njenoj sto iaksoj dostupnosti, i to izradom elektronskog informativnog sredstva koje ce biti pretrazivo i preko Intérnela, Arhivski fond Bitefa klasifikovan je prema festivalima, a unutar njih na klasifikadone grupe koje odrazavaju sva desavanja i rad koji prati manifestaciju. Arhivska grada Festivala sastoji se od dosijea predstava и kojima se naiaze dokumenta, scenariji, prepiska, fotografije, plakati, audio-vizuelni i digitalni materijai, katalozi, afise, presklipinzi, foto-albumi, knjige utisaka. Drugacije receno, sadrze ceo jedan majdan razlicitih informacija koje mogu posluziti za bilo koju formu multidisciplinarnih istrazivanja ne samo lokalnog vec i internacionalnog znacaja. Iz tih razloga, Istorijski arhiv Beograda sa prezentacijom zbirke dokumenata vezanih za 40-godisnjicu Bitefa zeli da podseti javnost i istrazivace na znacaj Festivala, koji je vec postao istorija. Ili, tacnije receno, ono sto je veoma retko и drustvima i drzavama bez kontinuiteta institueija, Bitef je istorija koja jos uvek traje.

Dr Branka Prpa

Direktor Istorijskog arhiva Beograda