Bitef

Darijan Mih ají оvi с

AMSELFELD

Rezija: Kokan Mladenovic

Adaptacija: Branislava I lie Poseban doprinos: Maurici Parré

Uzbudljiv i intrigantan komad cija radnja se desava u kafeu„Kosovo", u Diseldorfu, 2389. godine, na hiljadugodisnjicu Kosovskog boja. Junake svog teksta, Srbe, Türke i Albance, pisac smesta u daleku buduenost, u vreme velike ujedinjene Evrope. Oni nose modifikovana nemackosrpska ili tursko-nemacka imena, voze najsavremenije automobile, odeveni su po evropskoj modi, ali ono sto ih razlikuje od okruzenja jesu njihovi mitovi koji ih jos odvajaju od ostalog sveta. Sukobljavajuci se oko prava na teritoriju kojoj pripada„Café Kosovo", srpski i turski mafijasi prenebregnuce vreme u kome zive, gravila i dvilizacijski razvoj sredine u kojoj se nalaze i jos jednom ce, po ко zna koji put, zapoceti sukob do istrebljenja. Wolf Branken, tj. Vuk Brankovic, inieijator racionalnog delovanja i pomirenja bice grubo odstranjen od strane onih kojima je iracionalnost u krvi, a arhetipska mrznja zivotna vodilja. Razumna inicijativa ce, jos jednom, doziveti poraz, a sa njom ce biti srusen i celokupni sistem vrednosti koji je moderna Evropa prokla-movala kao nacin svog zivota.

Amselfeld alarmantno upozorava da se u Evropu ne moie uci sa balastom nacionalnih mitova nevesto pretocenih u nacionalnu istoriju, a istovremeno toj istoj Evropi skrece paznju na opasnost razbuktalih nacionalizama i njihovu pogubnu snagu kadru da srusi sve ono sto moderna Evropa podrazumeva.

Darijan Mihajlovic

Roden je 1972. u Beogradu. Diplomirao je na Katedri za pozorisnu i radio reziju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Ljubomira Draskica. Stipendista je Fonda „Madlena Jankovic" u odiasti dramskih umetnosti. Bio je je umetnicki direkter Pozorista Dadov od 1994. do 2000. gde je, tokom tog perioda, vodio i studio glume. Jedan je od osnivaca, reditelj i producent pozorisne trupe„Torpedo", sa kojom je obisao skoro sve evropske zemlje i neke od najznacajnijih evropskih festivala. Asistent je na Fakultetu dramskih ume-tnosti u Beogradu Odsekza pozorisnu reziju. Bio je predsednik Upravnog odbora Sindikata Dramskih umetnika Srbije od 1999. do 2002. Nosilac projekta i Koordinator radne grupe za izradu naerta Zakona о pozoristu. Dobitnikje nagrada „Joakim Vujic" „Zlatni curan"„Zlatna plaketa"grada Beograda, Specijalna nagrada zirija i„Zlatna pomorandza"na Festivalu kratkog i dokumentarnog filma u Antaliji, Godisnja nagrada za najbolju predstavu u celini Srpskog narodnog pozorista u Novom Sadu 2002. Rezirao je vise pozorisnih predstava. Autor je dva objavljena dramska teksta. Rezirao je vise TV spotova i emisija

Sponzori:Telekom Srbije, JKP Beogradski vodovod i kanalizacija- Beograd, Srbija Sume, Modna Kuca Mona - Beograd AD za ishranu i ugostiteljstvo Lido - Zemun, Pepsi Srbija, KSV Skalar2ooo - Beograd, Jugoslovenska Kinoteka - Beograd KIZ Altera - Beograd, Ibis - Beograd, Euromoda - Beograd, Obuca Distante - Beograd

Projekat pomogli: Ministarstvo za kulturu Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu Skupstine grada Beograda, Narodno pozoriste u Beogradu, Gradska direkeija za javni saobracaj - Beograd, Gradski saobracaj Beograd.