Bitef

FRANCUSKA NA BITEFU

13.09.

FRANCUSKI INSTITUT

FRANCUSKA NA BITEFU: 45 GODINA DRUŽENJA

Izložba fotografija

Od gostovanja predstave Leto Romena Vajngardena 1967. godine, na prvom festivalu, pa do današnjeg poziva upudenog Žoelu Pomrau, Bitef je za 45 godina ugostio najznačajnije ličnosti francuskog savremenog stvaralaštva. Kao i sam Bitef, čiji je cilj da neprestano istražuje nove forme, prikazane predstave su očarale, provocirale, oduševile ili zbunile gledaoce, Ipak, nikada ih nisu ostavile ravnodušnim. Arijan Mnuškin, Antoan Vitez, Alfredo Arijas, Rože Planšon, Ženom Savari, Moris Bežar, Karolin Karlson, Patris Šero, Angelin Preljocaj, Erik Lakaskad, Orelijen Bori i Žizel Vijen umetnici su koji su obeležili istoriju Bitefa. Francuski institut je želeo da podseti na ovih 46 godina izuzetnog druženja i izloži tridesetak fotografija odabranih iz bogatog arhiva festivala.

Izložbu pripremili:

Branislav Glumač, Filip le Moan i Jovan Cirilov

Arhiva grada Beograda

Uz podršku

izložba se otvara 13. septembra u 18;00 i traje do 13. oktobra.

14+15. 09.

Posle prve etape, koja se sastojala od prikupljanja podataka o najvažnijim pozorištima, baletskim studijima, festivalima i profesionalnim udruženjima, uisvakoj od ovih zemalja, projekat se nastavlja dvodnevnim profesionalnim susretima koji de u Beogradu okupiti šezdesetak učesnika iz Francuske i celog regiona. Ovi susreti de omogočiti da se bolje razumejo tendencije današnjeg scenskog stvaralaštva, da se otkriju brojne predstave i umetnici i da se osmisle budude saradnje. Program je zatvorenog karaktera. Učešde je mogude obezbediti slanjem zahteva na e-mail

Jugoslovensko dramsko pozorište

TEATROSKOP

Beogradski pozorišni susreti Od početka 2012. godine, Francuski institut u Srbiji radi na velikom projektu na polju scenske umetnosti. Pod nazivom Teatroskop, ovaj projekat ima ambicijo da pospeši razmenu izmedu Francuske i zemalja regiona, odnosno celokupnog bivšeg jugoslovenskog prostora, kao i Madarske, Romunije, Bugarske, Albanije, Grčke i Turske.

La dispute / Rasprava, Patrice Chéreau, trupa Théâtre national populaire, 10 Bitef 76

1789, Ariane Mnouchkine, trupa Théâtre du Soleil, 5 Bitef 71

I Apologize, Gisèle Viene, Dennis Cooper, Peter Rehberg, trupa Gisèle Viene, 45 Bitef 11

adresu:

teatroskop@institutfrancais.rs

Broj mesta je ograničen.

35