Bitef

BEOGRAD NA DRUGI POGLED

Na ovogodišnjem Bitefu če biti predstavljena i tri pozorišna projekta koja tematizuju Beograd iz perspektive stranaca. Reč je o predstavi Žabe u vreloj vodi nemačke rediteljke Suzane Črudine, prezentaciji projekta Beograd po dramskom tekstu španske autorke Anđelike Lidel u režiji mladog francuskog reditelja Džulijena Fišere i seriji od tri site specific performansa umetničke grupe Unlisted. Ono što je zajedničko ovim projektima je problematizovanje novije postjugoslovenske istorije i dramatičnih dogadaja koji su bili medijska senzacija u zemljama zapadne Evrope, a koji još uvek nisu dobili adekvatan tretman ni u domačoj teatarskoj produkciji. Biče zanimljivo videti Beograd očima stranaca, kao i dogadaje kojima se oni bave iz drugačije (objektivnije?) perspektive od one na koju smo navikli.

Anja Suša

15. 09. /12:00

Institut Servantes

Angélica Liddell Ì Julien Fistierà

BEOGRAD

prezentacija projekta

Beograd je komad Andelike Lidel (Angélica Liddell) španske spisateljice i izvodačice od medunarodnog ugleda, U režiji francuskog reditelja Džulijena Fišere, ovaj komad če biti premijerno izveden manta 2013, u Sen-Etjenu, Francuska. Beograd je umetničko razlaganje života u Srbiji 2005. godine, ispričano iz ugla autorke koja kao da govori iz pozicije savremenog Kandida. U predstavi, veliki značaj imače upotreba videa u interakciji sa gtumačkom igrom. Džulijen Fišera i Džeremi Šejdler (Jérémie Scheidler) filmski reditelj i autor video rada za ovu predstavo, puhlici če predstaviti projekat u jednoj od radnih verzija.

(Julien Fistierà), roden 1978, je francusko-engleski pozorišni reditelj. 2004. godine osnovao je trupu Espace Commun Theatre s kojom i sada radi u Parizu. Studirao je režiju u Francuskoj, Engleskoj (Royal Holloway University of London) i u Ostinu (University of Texas). Master diplomu u oblasti umetnosti stekao je na Univerzitetu Sorbona, Pariz. Njegove predstave prikazivane su u Francuskoj, Meksiku, Brazilu kao i u Maroku, na tamošnjem Medunarodnom bienalu umetnosti, 2009.

DŽULIJEN FISERA

iz Beograda i Berlina

Tekst:

Koncept i režija:

Koncepcija i video-podrška:

Janina Janke

Scenografija:

Kostimoqrafiia;

Dramaturgija:

Produkcija:

Stručna saradnia:

Projekat podržali:

— 'WOC- 111 IU L-fUJLPI Hauptstadtkulturfonds, Robert Bosch Stiftung i Auastein Stiftuna.

Produkcija:

18-22. 09. / 20:00

Beograđanka, IV sprat

Chglrolte Roos i Filip Vujoševič

ŽABE U VRELOJ VODI

Režija: Susanne Chrudina

J p- teč* ? .«Tr Beograclü J Berlinu, vodeni razgovori sa osobama u srednjim tridesetim. U tim intervjuima se sagovornici sečaju proleča 1999. godine. Ovi razgovori skiciraju svakodnevni život L Berlinu i Beogradu neposredno presimene milenijuma, svedočeči o supfotnostima pri kovanju planova za budučnost, nočnog života, euforije i dilema nastalih pod dijametralno različitim uslovima - odnos ka životu ove generacije u jednom gradu je uslovljen zamorom od dobrih životnih uslova, a u drugom NATO bombardovanjima.

Ovaj vediti rat. U nekom trenutku izgubio sam želju da razumem ko se uopšte bori protiv koga. (Berlin)

Imaš samo 25 godina i tvoj život se odjednom zaustavio kao pritiskom na ,pauzu'. (Beograd) 1999. godine sam proživljavala veliku križu. Odvraten period. (Berlin) To je bilo najlepše vreme u našem životu, (Beograd)

Komad Žabe u vreloj vodi nastao je u saradnji sa nemačkom autorkom Charlotte Roos i srpskim piscem Filipom Vujoševičem na osnovu ovih razgovora. Radnja predstave Odigrava se tokom jedne noči u kojoj se u oba grada grupe prijatelja sreču i zajedno izlaze. Predstava če biti postavljena na mestu na kome sé priča i dešava - Ì u Berlinu i u Beogradu Je reč o klubovima na najvišem spratu solitera, sa pogledom na čitav grad.

Glumački ansambl:

Isabelle Barth, Jelena Bosanac, Andrija Daničič, Tinja Dosen, Ana Markovič, Arndt Schwering-Sohnrey, Anjorka Strechel, Johannes Richard Voelkel

Charlotte Roos, Filip Vujoševič, Susanne Chrudina

Susanne Chrudina

Branka Pavlovič

Tatiana Radišič

Vprpna Hzirzpr

Ehrliche Arbeit -Freies Ki liti irhi iro

Josefina Baier

. L. i JUILUI IS_( I r\UU|JLLM 1 -OLIILUI lUJ. pozorišna trupa Spreeagenten iz Berlina u saradnji sa Ballhaus Ost, Beri Kulturnim centrom REX/ Fond 892, Beograd, u saradnji sa Ehrliche Arbeit - Freies Kulturbüro.

18-22.

RAZLIČITA VREMENA I LOKACIJE

Unlisted

21+22. 09.

Site - specific. performativne akcije

TWICE IN A LIFETIME

Je grupa nekonvencijalnih istraživača izvodačkih umetnosti koja za cilj ima da istakne ne(dovoljno) iskorištene javne prostore Beograda. Njihova premisa je jednostavna: mala promena u svesti, u percepciji čoveka može biti dovoljno jaka da stvori efekat leptira kojim, se, estetski i emotivni život celog grada, može pomeriti u potpuno drugom pravcu.

21. 09. / 18:00

Nekadašnja zgrada Beobanke, Zeleni Venae 18

TERRITORY OF DEPARTURE

Performans

Kustoskinja:

Ana Petunie (Hrvatska)

Prazni prostori kao stoje Beobanka imaju zajedničke izgubljene priče, Napuštena banka je simbol nove logike raspodele i proizvodnje novca To je mnctn nestaiib subjekata. Stoga je ključni koncept ofcg poi formansa da kroz ples traga za nestaiim subjektima me 1 neuspeha.

Saradnici:

Dino Pešut (Hrvatska), Julia Gorosito

(Argentina/Srbija), Stoile Šimic (Srbija)

22. 09. / 12:00-18:00

Unutrašnje dvorište zgrade, Knjeginje Zorke 42

EVERYWHERE IS A HOME

Performans

Christina Kruise(SAD)

Kustoskinja;

Projekat če preobraziti fizički prostor preko radnog tela, a svet prostora putem performansa i pripovedanja.

Saradnìci:

Cory Tamler (SAD), Tijana Kondič, Milica Stefanovič (Srbija), Tanja Sljivar (Bosna i Hercegovina)

22. 09. / 18:30

Unutrašnje dvorište zgrade, Kosovska 39

SingularPlural OR: HOW I REMBERED TO LISTEN, SEE, TOUCH, SENSE AND SMFI I

Radionica

Kustoskinja:

Monika Ponjavić (Bosna i

Hercegovina)

Projekat je osmišljen kao radionica koja če proizvesti ples/pokret na licu mesta. Sledeči ideju da su zgrade produžetak naših tela i umova, u žiži projekta če stoga biti prostor, telo i njihovi uzajamni uticaji: telo na prostor, prostor na telo i telo na drugo telo.

Saradnici:

Aparna Nambiardndija/Singapur),

Colin Lalonde (Kanada), Juan Aldape (Meksiko/ SAD), Marina Radulj (Bosna I Hercegovina/ Srbija), Tatjana Vukelič (Srbija)

36

dp CEcartslink