Bitef

OLIVER FR LJIĆ

TEATAR &TD, ZAGREB, HRVATSKA

MRZIM ISTINU!

55'

24. aprila 1992. Oliver Frljič u svojoj šesnaestoj godini napušta roditeljski dom. Ono što u torn trenutku izgleda kao kratkotrajno razdvajanje od porodice postaće trajno stanje. Slede: godine izbeglištva, prvi študij, drugi študij, zasnivanje sopstvene porodice, treči študij, početak profesionalne pozorišne karijere, postupna afirmacija, raspad porodice, ova predstava, koja nas vrača u vreme pre 24. aprila 1992.

Umjesto patetičnog prepričavanja jedne porodične istorije, predstava Mrzim Istinu! nam daje uvid te rastvara unutrašnje kompleksne odnose unutar autorove porodice. Svoj dramaturški temelj gradi na tenziji između različitih porodičnih dokumenata i autorovih svedočanstava te fikcionalnog statusa koji ova dokumenta i svedočanstva dobijaju u prostoru pozorišne reprezentacije. Predstava je premijerno izvedena 26. maja 2011. i jedna je od najnagradivanijih predstava u regionu.

U Hrvatskoj neprestano postoji taj stereotip da je obitelj ‘sveta stvar', neuništivi stup društva i kolijevka moralnih vrijednosti, a da se pritom ono što se u njima zaista događa gura pod tepih. Moje obiteljsko iskustvo je, izmedu ostalog, negativno, lako je medu nama bilo i ljubavi, mi smo bili disfunkcionalna porodica. Ja o tim lošim trenudma želim govoriti.

Oliver Frljić

S