Bodljikavo prase

ПОШТАРИНА ПЛАЋЕНА У ГОТОВ*

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

Учествујте на нашем наградном ноннурсу

Уредништо и Администраци]а, Београд, Ђ. Вашингтона 12. ПРИМЕРАК 2 ДИНАРА Претплата, тромесечно 20.— дин., полугодишње 40.—, годишње 60 динара. Претплату прима Ген. агентура за продају новина и часописа, Београд, Влајковићева 8.

НИШ V - ДФРИЦИ

РАТ СА — ГЕОГРАФИЈОМ

стара ттшаж тактмкл

Ново успело поолачење Енглеза — овога пута у Африци — тумачи се овде као

велики стратегијски потез. Препуштање нова два града у Либији Немцима само

је нови израз прослављене енглеске тактике: повуци се гда год. можеш.

— Зар двадесет година ми радимо »за народа и нико се но нађе да нас узнемири, а ево сад Јбог ове »ситницеа нађе се Ол^ан да нас малтретира. То није »демократскиа. —

ВРЛО ВАЖНЕ ВЕСТИ ДВОСТРУКА НЕЗГОДА Г. ПЕТРОВИЋА Данас је у нашу редакцију дошао, врло узбуђен, г. Јован Петровић, рентијер, који је — као што је нашим читаоцима познато — извукао главу из пожара наста; лог на његовим панталонама, у близини пијаце »Калени^а Гувно.а У псжару је г. ПетровиЋ изгубио једно дугме. Г. Петровић нас је замолио да објавимо да ^е богато наградити читаоца који успе да ово дугме пронађе. ЈЕДНА МИСТЕРИОЗНА ДРАМА У АМЕРИЦИ Како јављају листови, у Чикагу је нађен иа парчкће грозно искасапљен леш једнога тамошњег милионара, који је у п осл едње време био заљубљен у своју секретарицу. Полиција верује да је милионар извршио самоубиство због несрекне љубави. РАСКИНУТ САВЕЗ МИЛОРАДА МИЋИКА И ЦРНОБЕРЗИЈАНАЦА Кад могу да направе савез плутократи и бољшевици, крупни капиталистм и пролетери, што. да не могу ја направити савез са црном берзом? Тако је резоновао Милорад МићиК, шеф отсека за контролу цена. Добра идеја злата вреди. И лепо човек направио један ланац, добро га стегао и фабрика без омака почела да ради. Паре пљуснуше као киша из облака. Добро и црној берзи, а добро и Ми^ићу. Споразум куКу гради. Мићић је век меркао на Теразијама неку згодну »кућицу«, да св нађе »под старост«, јер право је да његов напоран народни посао буде добро награђен. Али попусте петље у ланцу ■ све се испретумба. Таман човек попио црну кафу и узео новине у шаке кад се створи цев од револвера под гушом. Као неки ружан сан на јави. Мићић је имао само толико времена да узвикне: Београд, децембра »Рајтер« је недавно јавио, према извештају свога дописника, да су Немци порушили зграду »Политике« у Београду, јер се ту скупљала српска друштвена »елита«, која је навијала за Енглезе. Овај »свезнајући« новинар, откуцао је својој редакцији један дугачак чланак, који се завршавао реченицом: — Немци руше у Београду све зграде, у којима се састају наши пријатељи. Редакција је на то упутила свом дописнику овај телеграм: — Јавите одмах да ли у Београду има још која читава зграда? Новинар јв одговорио агенциЈи: — За то питајте Београд. Ја се иалазим у Каиру — Египат. »Рајтеру« сад је било све јасно и редакција }е опет телеграфисала: — »Ол рајт!« Кад сте век у Африци, свратите до Ниша.

ЕНГЛЕЗИ И ЈАПАНЦИ СУ СЛОЖНИ У ЈЕДНОМ ПИТАЊУ

Токио, децембра. — ПреМа писању листа Ничи-Ничи, Јапанци су потпуно убеђени да ^е Совјети ући на територију Немачке, како то верују и Енглези. Само што ће тај улазак бити са уздигнутим рукама и баченим оружјем.

НОВА ЕНГЛЕСКА ПОМОЋ СОВЈЕТИМА Москва, децембра. — Овде је стигло неколико енглеских официра са циљем да пронађу начин на који ^е најефикасније помоћи Совјетима. Као главну своју помоћ, они су Совјетима обе^али да даду рецепт својих »успелих« повлачења.

ПРАВО МЕСТО Токио, децембра. — За Рузвелтово писмо јапанском Цару, одређено је једно специјално место, истина мало неуобичајено за америчке чоте. За ово писмо одређен је, наиме, један кош за хартију.

Илузије и стварност

Овако би требало да сесврши немачко-совјетски рат по заммсли радио Лондона_

али догађаји говоре друго.